reklama
Forum BabyBoom.pl

Dzień dobry

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy twoj dwulatek nie mówi? Wmawiali ci, że z wad wymowy można wyrosnąć? Logopeda to pani od literki R? Rozmawiamy o mitach logopedycznych. Obejrzyj wywiad, nawet jeśli jesteś mamą niemowlaka

    A czy wiesz, co jest przeciwwskazaniem do szczepienia? Kto powinien zgłosić NOP i czy katarek niesie ze sobą ryzyko?Pediatra rozwieje twoje wątpliwości? Zobacz!

reklama

Marcówki w kuchni :-)

Justyna5789

Fanka BB :)
Dołączył(a)
5 Wrzesień 2016
Postów
721
Rozwiązania
0
Dziewczyny potrzebna szybka pomoc. Pierwszy raz w życiu będę smażyć krewetki, chciałabym żeby były do sałatki na kolacje. Czy jeśli je teraz usmaze i do wieczora będą w lodówce to wszystko z nimi będzie w porządku;)?
 
reklama

aga6

Moderator
Członek załogi
Dołączył(a)
16 Listopad 2016
Postów
19 327
Rozwiązania
5
Dziewczyny potrzebna szybka pomoc. Pierwszy raz w życiu będę smażyć krewetki, chciałabym żeby były do sałatki na kolacje. Czy jeśli je teraz usmaze i do wieczora będą w lodówce to wszystko z nimi będzie w porządku;)?
najlepsze jak dla mnie są takie swieze jeszcze cieple.. szybko sie je robi, wieczorkiem nie zdazysz?;>
na masle z czosnkiem i natką <33
 

Justyna5789

Fanka BB :)
Dołączył(a)
5 Wrzesień 2016
Postów
721
Rozwiązania
0
najlepsze jak dla mnie są takie swieze jeszcze cieple.. szybko sie je robi, wieczorkiem nie zdazysz?;>
na masle z czosnkiem i natką <33
Hmm ginekologa mam na 16, mąż wraca ok 17, i właśnie wszystko zależy od tego czy wejde punktualnie, ale może zaryzykuje;)
 

wszystkozajete

Moderatorka
Członek załogi
Dołączył(a)
9 Listopad 2013
Postów
5 810
Rozwiązania
0
Justyna krewetki to lepiej na świeżo. Najwyżej zamarynuj wcześniej, a smażą sir przecież króciutko.
 

Lafnejka

Fanka BB :)
Dołączył(a)
29 Sierpień 2016
Postów
710
Rozwiązania
1
Kartoflak z ziemniakami i kaszą gryczaną
Składniki

  • Ciasto drożdżowe
  • 50 dkg mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 5 dkg masła
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 dkg drożdży
  • Farsz
  • 60 dkg ugotowanych ziemniaków
  • 10 dkg kaszy gryczanej
  • 3 łyżki smalcu
  • 1-2 cebule
  • sól,
  • pieprz
  • 1 jajko
  • Czas przygotowania: 45 min
  • Czas gotowania: 30-35 min
  • Poziom trudności: średnie
Przygotowanie
Utrzeć drożdże z łyżką letniego mleka, cukrem i łyżka maki. Do miski przesiać mąkę, dodać 2 jajka i mleko, wyrobić ciasto, dodać zaczyn drożdżowy, i wyrabiać ciasto, aż będzie się odklejać od dłoni i zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza. Gdy ciasto jest lśniące i gładkie, wlać stopniowo masło i wyrabiać cisto jeszcze kilka minut, przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

W tym czasie przygotować farsz. Umyta kaszę wrzucić na osolony wrzątek i gotować 5-6 min, odcedzić, ostudzić. Posiekana cebulę zeszklić na smalcu, dodać kaszę i mieszając chwile smażyć, przestudzić Ugotowane ziemniaki dokładnie rozgnieść, dodać kaszę i cebulę, doprawić do smaku sola i pieprzem, wbić jajko i dokładnie wyrobić masę.

Wyrośnięte ciasto podzielić na połowę, rozwałkować. Jedną cześć kładziemy na spód formy, wykładamy farsz i przykrywamy pozostałym ciastem, pozostawić do wyrośnięcia. Gdy podrośnie posmarować rozkłóconym jajkiem, piec w nagrzanym piekarniku na złoty kolor.




Najlepiej smakuje na gorąco lub podsmażony na patelni z masłem :D
(osobiście wolę cebulę usmażyć na maśle a podczas kp zrobić wersję bez cebuli)
 
Ostatnia edycja:

Lavender89

Fanka BB :)
Dołączył(a)
7 Lipiec 2016
Postów
720
Rozwiązania
0
Szybki i łatwy tort ;-)

Biszkopt piekę zawsze z przepisu:
Link do: Biszkopt | Kwestia Smaku

Przecinam na pół (nitką), nasączam mocną herbatą i wkładam gore z powrotem do tortownicy.

Galaretkę trzeba wcześniej rozrobić i zostawić żeby zgęstniała.

Krem to sernik na zimno: 750g mascarpne zmiksowane z kostką miękkiego masła i bitą śmietaną (z ok 200ml śmietanki 36), cukrem waniliowym i 1/4 szklanki wody rozrobionej z łyżka żelatyny.

Trochę kremu wyłożyłam na biszkopt, poukładałam na nim truskawki, przykryłam reszta masy. (Zwykle ładnie wyglada jak sie wyłoży całość kremu i owoce na gorze ale tu nie chciałam by pod lodem było je widać ;-) ).

Zlać galaretka i wstawić do lodówki na noc ;-)


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
 

ania1978k

Fanka BB :)
Dołączył(a)
14 Kwiecień 2014
Postów
861
Miasto
OKOLICE kRAKOWA
Rozwiązania
0
Szybki i łatwy tort ;-)

Biszkopt piekę zawsze z przepisu:
Link do: Biszkopt | Kwestia Smaku

Przecinam na pół (nitką), nasączam mocną herbatą i wkładam gore z powrotem do tortownicy.

Galaretkę trzeba wcześniej rozrobić i zostawić żeby zgęstniała.

Krem to sernik na zimno: 750g mascarpne zmiksowane z kostką miękkiego masła i bitą śmietaną (z ok 200ml śmietanki 36), cukrem waniliowym i 1/4 szklanki wody rozrobionej z łyżka żelatyny.

Trochę kremu wyłożyłam na biszkopt, poukładałam na nim truskawki, przykryłam reszta masy. (Zwykle ładnie wyglada jak sie wyłoży całość kremu i owoce na gorze ale tu nie chciałam by pod lodem było je widać ;-) ).

Zlać galaretka i wstawić do lodówki na noc ;-)


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
lavender e jskiej kolejnosci dodsjesz skladfniki ..mi miksujesz chyba zrobie na week taki torcik...mniam mniam

Napisane na SM-G531F w aplikacji Forum BabyBoom
 
reklama

Polecamy

null

null

Nowe wątki

reklama

Nowe pytania

Do góry