reklama

Menu bez glutenu, mleka i jaj

Temat na forum 'Mały alergik' rozpoczęty przez rubi, 15 Maj 2010.

  1. rubi

    rubi wakacyjna mama ;-)

    Witam :-)

    Postanowiłam założyć nowy wątek - tylko z przepisami :-)

    za chwilkę wkleję menu, które dostałam :-) będę też wklejać inne przepisy - głównie dla bezglutków i bezmleczniaków :-)

    Jeśli ktoś z Was znajdzie "wtopę" to proszę o poprawienie ;-)

    a teraz.....




    Menu


    bez glutenu, mleka, jajek i skrobi pszennej


    Skróty:
    BG- bez glutenu
    BJ- bez jajek
    BM- bez mleka
    BSP- bez skrobi pszennej

    Śniadanie:

    o 3-4 kromki chleba upieczone w opiekaczu do chleba (np. chleb domowy Bezglutenu, chleb galicyjski Balvitenu, chleby i bułki z nowej linii Balvitenu, BSP1), kanapki mogą być z:
    · polędwicą z masarni Andryszczyka/polędwiczka lub szyneczka z Konspolu/ szynka „Kasia” z Konspolu z warzywami pokrojonymi w plasterki- pomidor, ogórek, sałata, ogórek kiszony domowej roboty lub papryka. Ja uwielbiam z natką pietruszki, która zawiera dużo żelaza.
    · pasztetem domowej roboty z wyżej wymienionymi warzywami, pasztetem bezglutenowym.
    -majonez Oriko
    -ketchup Mc Donald’s w plastikowej butelce- napis BG- dostępny m.in. w Kauflandzie.
    -musztarda firmy Pegaz (z czerwonym Pegazem na opakowaniu)- powinien być w Kauflandzie.
    · makrelą wędzoną
    · marmoladą domowej roboty (my robimy ze śliwek, jabłek, truskawek, wiśni, mirabelek, itp., firmy Łowicz też jest bezpieczny)
    · smażonym serem tofu wędzonym Polgruntu (jest lepszy w smaku od zwykłego tofu). Tofu smażyć z ziołami i solą, pokrojone w plasterki, można polać ketchupem wg. upodobania).
    · serem wegańskim Cheddar (sojowy, lecz smakuje jak normalny, jedyny mankament- cena, ale jest wydajny: http://www.greenplanet.pl/index.php/cPath/84_131 )
    · masłem orzechowym Sante i z miodem, wymieszać na kanapce, dzięki temu kanapka nie jest sucha, można położyć na to pokrojone banany
    · masło czekoladowo-orzechowe Valsoia.
    o tosty: posmarować dwie kromki chleba masłem roślinnym z Kruszwicy ( BG, BM) z obu stron, w środek włożyć wędlinę, ser kozi Turka pleśniowy (przy tolerowaniu mleka koziego), ser tofu wędzony Polgruntu lub ser wegańskim typu Edamski lub Gouda: http://www.greenplanet.pl/index.php/cPath/84_131, wg. upodobania ketchup i majonez, włożyć do tostera, wyjąć, gotowe. ketchupem i majonezem można również polać po upieczeniu tostów.
    Tost na słodko robimy tak samo, tylko dodajemy marmolady; lub robimy tost czekoladowo bananowy: wkładamy w kanapkę 2-3 kostki czekolady gorzkiej oraz kilka plasterków bananów.

    o sałatka warzywna z pieczonym chlebem:

    Tradycyjna: ZIEMNIAKI, MARCHEW, OGÓREK KWASZONY, JABŁKO, MAJONEZ, PRZYPRAWY (GOTOWANE)
    Z kurczakiem: kurczak ugotowany, pokrojony, ryż, kukurydza,papryka,przyprawy. Wiosenna: KAPUSTA BIAŁA, MARCHEW, JABŁKO, POR, SELER, CZARNA RZODKIEW, MAJONEZ, CUKIER, SÓL, PRZYPRAWY
    Żydowska: KAPUSTA BIAŁA, MARCHEW, OGÓREK KWASZONY, CEBULA, JABŁKO, SELER, POR, CZARNA RZODKIEW, OLEJ ROŚLINNY, CUKIER, SÓL, PRZYPRAWY
    Bułgarska: MARCHEW, PAPRYKA CZERWONA, NATKA PIETRUSZKI, OLEJ ROŚLINNY, CUKIER, SÓL, PRZYPRAWY

    o mleko sojowe Alpro Soja z płatkami kukurydzianymi Glutenex (czekoladowe zawierają mleko, zwykłe nie), lub z płatkami Schar. Jeśli chcemy aby płatki miały smak czekoladowy, to można zjeść zwykłe płatki z mlekiem Alpro soja czekoladowym (wychodzi na to samo, ponieważ płatki czekoladowe rozpuszczają się w mleku, i mleko robi się czekoladowe).

    o ryż na mleku sojowym z marmoladą

    o parówki firmy Konspol- ugotowane lub surowe (wszystkie wędliny z serii Drużyna Kogucika są bezglutenowe) lub parówki Indykpol.
    Konspol poza parówkami ma bezglutenowe: Polędwica, Szyneczka, Pasztecik, itp. http://www.konspol.com.pl/index.php?mu=produ&tx=produ&gr=4&ro=D
     
  2. rubi

    rubi wakacyjna mama ;-)

    II Śniadanie:

    o owoce, na nadkwasotę nie polecam jabłek. Banany są idealne. (powinno się jeść owoce i warzywa 5 razy dziennie, tzn. przy każdym posiłku trochę). Na wrażliwy żołądek i jelita najlepsze są gotowane lub pieczone owoce, np. pieczone jabłka z cynamonem, gotowane jabłka i gruszki z kompotu, w sezonie również truskawki.

    o kanapka z masłem orzechowym Sante i z miodem, wymieszać na kanapce, dzięki temu kanapka nie jest sucha, można położyć na to pokrojone banany

    o żelki Haribo (żelatyna dobrze wpływa na stawy i kości). Spis bezglutenowych żelek:

    NAZWA gramatura brak glutenu
    ROULETTE-OWOCOWE 25g tak
    ROULETTE-COLA 25g tak

    Haribo
    100g
    BERRIES-JEŻYNA 100g tak
    BRIONCHOL 100g tak
    ERDBEEREN PRIMAVERA-TRUSKAWKA 100g tak
    GOLDBAREN-ZŁOTY MIŚ 100g tak
    FRESH COLA 100g tak
    GRUNER APFEL-ZIELONE JABŁKO 100g tak
    HAPPY COLA-COLA 100g tak
    LIEBES HERZEN-SERCA 100g tak
    PFIRSICHE-BRZOSKWINIA 100g tak
    SAURE POMMES-FRYTKI 100g tak
    SAURE BARENZUNGEN- KWAŚNE JĘZYCZKI 100g tak
    QUAXI-ŻABY 100g tak
    TROPIFRUTTI-OWOCE TROPIKALNE 100g tak
    BEERENTRAUM 100g tak
    Haribo 120g
    BODYFIT GUMS 120g tak
    SPORT FRUITS 120g tak
    Haribo 175g
    SAFTBAEREN 175g tak
    Haribo 200g
    DINOSAURIER-DINOZAURY 200g tak
    GOLDBAREN-ZŁOTY MIŚ 200g tak
    SAURE BARENZUNGEN-KWAŚNE JĘZYCZKI 200g tak
    STARMIX 200g tak
    WUMMIS-DŻDŻOWNICE 200g tak
    FOOTBALL MIX 200g tak
    JOGI BUSSI 200g tak
    gumy rozpuszczalne Maoam
    MAOAM kostka tak
    MAOAM pasek 5 kostek tak
    MAOAM STRIPES tak
    MAOAM FRUTTI - STRIPPIS mini tak
    MAOAM KRACHER tak
    pianki Marshmallow
    Mallow Mania 175g tak
    Flowers 175g tak


    o jogurt pitny sojowy Natumi
    o coś czekoladowego lub słodkiego- np.:
    • Mon Cheri (wiśnie z alkoholem)- BG, śladowe ilości mleka- ja jadam
    • czekolada gorzka Goplana nadziewana: marcepanowa (BG, śladowe ilości mleka), Creme cafe( BG., serwatka).
    • Słodycze bezglutenowe, najlepiej za każdym razem inne, ponieważ szybko stają się rutyną, np. wafle Waffers Cacao firmy Schar (BG,BM), wafle bez laktozy Pecivarne.
    • kisiel owocowy Celiko lub Słodka Chwila Dr.Oetkera (Oetker pisze że nie zawierają glutenu, ale co jakiś czas trzeba kontrolować skład i czytać na forum)
    • budyń na mleku sojowym lub budyń sojowy Dr. Soja do wymieszania z wodą. http://ichem.com.pl/drpoleca.html
    • krówki sojowe Dr. Soja
    • baton Fit (czeski) pomarańczowy (opakowanie ma pomarańczowy kolor)
    • deser Alpro soja
    • wypieki BG, BM. domowej roboty

    Obiad:

    Na obiad można przyrządzić właściwie wszystko to, co mogą glutenowcy. Panierkę zastępujemy mąką kukurydzianą, do zagęszczenia sosów używamy mąki ziemniaczanej.
    Ja jadam zawsze jakieś warzywa, staram się przyrządzać potrawy po śródziemnomorsku, najczęściej warzywa z mięsem (z czymś musimy przyjmować białko, witaminy) np.:

    Zielona fasola, szpinak, fasola Jaś z mięsem, Schemat jest taki sam, jedynie zmieniają się warzywa:
    • Podsmażamy na oleju posiekaną cebulę, następnie smażymy mięso (do wyboru mielone, pokrojone piersi z kurczaka, nawet pokrojony na kawałeczki schab). Wkładamy warzywa ( mogą być mrożone), możemy dodać marchwi, da potrawie słodszy smak, dolewamy wody, gotujemy aż warzywa trochę zmiękną, dodajemy przecieru pomidorowego domowej roboty. Jeśli nie mamy przecieru, dodajemy pomidory bez skórki (uprzednio zalane wrzątkiem, aby móc obrać skórkę lub z puszki), przyprawiamy do smaku (sól, pieprz, wg smaku można dodać paprykę, przyprawy prowansalskie, liść laurowy, itp.) Konsystencję regulujemy wg upodobania, bardziej wodnistą lub stałą. Ja do takiego dania gotuję najczęściej ryż, ale nie z torebki, bo jest wodnisty.
    • Ryż: potrzebną ilość ryżu płuczemy przez sitko, do garnka (który łatwo nie przywiera) wlewamy 1-2 łyżki oleju lub łyżkę masła, dodajemy odsączony ryż, mieszamy, wlewamy wodę w proporcjach 1/1.5 ryż/woda, dodajemy sól. Przykrywamy, jak zacznie się gotować zmniejszamy ogień na minimalny i gotujemy pod przykryciem ok. 15 minut od czasu do czasu kontrolując. Ryż powinien być sypki jak i nie przywierać do garnka.
    • Inne potrawy:
    • schabowe z ziemniakami i ogórkiem kiszonym lub surówką z marchwi (typowe polskie :)
    • bitki mięsne, np. lekkie z piersi kurczaka z gotowanym kalafiorem lub brokułami polanymi margaryną
    • fasolka po bretońsku (bez mięsa lub z mięsem) z chlebem
    • mintaj lub łosoś smażony (dla żołądków wrażliwszych pieczony lub gotowany w warzywach) z ryżem i surówką
    • pierogi BG
    • spaghetti lub makaron BG z sosem z mielonym mięsem
    • i inne potrawy, np. z forum celiakia.pl -> przepisy, oraz przepisy przetworzone na bezglutenowe.
     
  3. reklama
  4. rubi

    rubi wakacyjna mama ;-)

    Podwieczorek:

    o owoce
    o coś z listy II Śniadanie

    Kolacja:

    Kolację można zjeść na dwa sposoby: na ciepło i zimno. Posiłek wieczorny nie powinien być ciężkostrawny i najlepiej zjeść go ok.3-4 godz. przed spaniem.

    o posiłek lekkostrawny ze Śniadania
    o kisiel lub budyń Celiko, można dodać pokrojone owoce, lub samemu przyrządzić kisiel/budyń z mąki ziemniaczanej.
    o galaretka z owocami (Dr. Oetker) z dodatkiem bitej śmietany w sprayu (można kupić przez Internet): http://www.greenplanet.pl/product_info_nes.php/cPath/84_99/products_id/706 )

    Napoje:

    Soki: Kubuś, Smakuś.
    Nesquik z mlekiem sojowym lub ryżowym.
    Ricore- kawa z cykorią.
    Cykoria instant (z napisem gluten free), nie smakowa, dobrze smakuje z dodatkiem 2 łyżeczek mleka sojowego w proszku.
    Kawa z mlekiem sojowym waniliowym Alpro Soja (pyszna, smakuje jak ze śmietanką) lub z mlekiem w proszku.
    Herbaty zwykłe, smakowe, z cytryną.
    Ziółka, np. rumianek z cukrem- bardzo smaczny.
    Szałwia- lekko parzona- pije się ją na Bliskim Wschodzie na co dzień jako herbatę.
    Soki domowej roboty.

    P.S.: Na stronie www.forum.celiakia.pl pojawiają się ciągle to nowe odpowiedzi producentów na temat zawartości glutenu w ich produktach, dlatego warto śledzić informacje, aby urozmaicać swoją dietę o nowe produkty. Warto również korzystać z przepisów z forum- są sprawdzone.

    Dużo zdrowia J


    1skrobia pszenna „bezglutenowa” zawiera w sobie pewną ilość glutenu, w USA np. taka skrobia nie jest akceptowana, produkty bezglutenowe nie zawierają skrobi pszennej. Poza tym niektórzy lekarze uważają, że każda osoba chora na celiakię ma inną wrażliwość na gluten, więc ta ilość ze skrobi pszennej BG również może szkodzić.
     
  5. rubi

    rubi wakacyjna mama ;-)

    teraz coś słodkiego :-)

    POMARANCZOWIEC

    ciasto jest nietypowe bo bez maki i tluszczu...

    3 pomarancze (ok. 70 dkg)
    250 g mielonych migdalów
    225 g cukru
    1 lyzeczka proszku do pieczenia (b/g)
    6 jaj

    pomarancze myjemy i wkladamy do garnka z zimna woda, gotujemy przez 2 godziny (w calym domu cuuudnie pachnie). Po ugotowaniu studzimy pomarancze, odciskamy z wody, kroimy na pol i wyciagamy ewentualne pestki po czym miksujemy pomarancze razem ze skorkami. Jak juz beda zmiksowane dodajemy mielone migdaly, cukier i proszek do pieczenia. Na koncu dodajemy jaja i znow miksujemy.
    ciasto wylewamy do tortownicy (21 cm srednicy) - na dnie pregamin, boki smarujemy tluszczem.
    pieczemy 40 minut w temp. 190 st.C po czym przykrywamy totrownice folia aluminiowa i pieczemy dlaje 20 - 30 min. Ciasto wyjmujemy i zostawiamy do wystygniecia najlpiej na cala noc. Ciasto powinno byc ciut lepkie i odchodzic do brzegow tortownicy. Fajnisto pachnie ja sie je piecze

    PS. zamiast pomaranczy moga byc mandarynki, jesli pomarancze maja gruba skorke to mozna jedna obrac ze skorki, a migdaly musza byc zmielone ZE skorka

    podstawa u nas w domku - najprostsze i ulubione ciacho Jaska (tez trzepie jak sie patrzy)

    PLACEK Z OWOCAMI

    15 lyzek maki (b/g)
    15 lyzek oleju
    10 lyzek cukru
    4 jaja
    2 lyzeczki proszku do pieczenia (b/g)

    jaja utrzec z cukrem, dodac make z proszkiem i olej. wlac na blache, wylozyc na wierzch jakies owoce i upiec ;-)

    BANANOWIEC

    4 dojrzale banany
    25 dkg mąki (bezglutenowej lub zwyklej)
    20 dkg cukru
    5 lyzek oleju
    1 jajo
    1 lyzeczka sody oczyszczonej
    szczypta soli
    bakalie (jesli mozna)

    banany rozgniesc widelcem (moj Jas rozgniata praska do ziemniakow), dodac
    jajko, cukier i wymieszczac (lub zmiksowac), dodac make i sode i na koncu olej
    (plus ewentualnie bakalie)

    piec w temp. 160 st.C przez godzine

    PS. Jeśli ktoś eliminuje jaja to należy użyć zamiennika jaja w proszku - proporcje powinny być na opakowaniu :-)
     
    Ostatnia edycja: 18 Maj 2010
  6. kulka5

    kulka5 Początkująca w BB

    Witam! Ja dopiero zaczynam... U mojej córki (5lat)wykryto alergię na mąkę pszenną,mleko i pomidory. O glutenie jest tylko podejrzenie. Nie wiem od czego zacząć dietę mojego dziecka. Wszystko wydaje mi się takie obce i nie ogarniam tego...
     
  7. rubi

    rubi wakacyjna mama ;-)

    spokojnie kulka... wszystko sie da ;-)

    uważaj na syrop glukozowo - fruktozowy bo może być robiony na bazie pszenicy... czytaj etykietki - jak czegoś nie jesteś pewna to nie wrzucaj do koszyka no i podstawa - posiłki z jak najmniej przetworzonych produktów rób ;-)
    powodzenia ;-)
     
  8. rubi

    rubi wakacyjna mama ;-)

    podbijam bo niektorzy znalezc nie moga ;-)
     
  9. agusiak1987

    agusiak1987 Początkująca w BB

    Witam !!!! U mojej 3,5 letniej córeczki wylryto alergie na gluten mleko jaja kurze i mąkę pszenną . Nie mam pojecia jakie potrawy przygotowywać i jakimi produktami to zastąpić .... Proszę o jakąs podpowiedź jak to przejść i nie zrazic dziecka do potraw!
     
  10. reklama
  11. rubi

    rubi wakacyjna mama ;-)

    agusiak ;-) w pierwszym poście masz propozycje menu bez waszych alergenów :tak:

    w sklepie Bezglutenu możesz kupić zamiennik jaja w proszku - podobno można z niego nawet jajecznice zrobić :szok:
     
  12. Marionlka

    Marionlka Aktywna w BB

Poleć forum