reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Menu naszych dzieci

Co do jajecznicy to jakoś nie mogę się przełamać bo smażone (białka już można?). jedną frytkę dziecku dałam i miałam straszne wyrzuty sumienia.
Dochodzę jednak do wniosku że to ze mną jest chyba coś nie tak. Za bardzo panikuję w tym zakresie i czas chyba na małe pranie mózgu. W końcu bąbel ma już prawie 10 miesięcy i nie jest niemowlakiem.

Ciągle jej czegoś zabraniam i chucham jak na noworodka. A ona zaraz zacznie chodzić!

Andariel u nas hitem jest rogal albo bułka. I uwierz mi długo nie mogłam się nadziwić że się nie krztusi. Bo krztusiła się wszystkim co jadła a nie było konsystencji papki. Otworzyli mi sklep zielarski więc popytam o te płatki, bo w sklepie nie uświadczysz.

reklama
Efe,niby bialko mozna od 11 miesiaca....ale naszym juz malo brakuje...hi,hi....
Tez jeszcze jajecznicy nie dawalam,ale bede probowala powoli tez wprowadzac:tak:
Kiedys robilam jajka sadzone i troszke dalam Karolci i nic jej nie bylo....
A zajzalam tu dzisiaj zeby poszukac od was inspiracji co dajecie swoim juz do jedzenia....:-D...bo tez juz pomyslow nie mam:-(
Jadla juz tez budyn na mleku krowim i kasze manna tez na mleku....odpukac nie miala zadnej wysypki...:happy2:

Efe - jajecznica nie musi być smażona - ja robię na parze
białko w Polsce jest od 11 miesiąca, w UK od 6 m
Podobnie jak mleko krowie, które ja daje jako dodatek już od jakiegoś czasu - Jaś nie ma alergii
polecam również kanapki z różnymi pastami na bazie twarożku ( ze startym na tarce ogórkiem zielonym, albo pokrojonym drobno pomidorkiem, albo z dobrej jakości wędliną, albo z ziołami albo wreszcie na słodko - twarożek + pomięte widelcem miękkie owoce typu banan, truskawki)

Edit: twarożek też jest bodajże od 11 m, tak jak jogurt naturalny - ja już daje

No twarożku nie dawałam. Raz chyba bodajże w jakimś deserku był. A o jakim twarożku mówicie? Zwykły twaróg półtłusty czy serek wiejski?
A moja ostrożność bierze się też stąd, że moje dziecię to z ostatniego dnia sierpnia więc zawsze zwlekam z tym co wy już dajecie swoim maluchom.
Co do jajecznicy na parze to niestety nie dysponuje odpowiednim sprzętem, chyba że jest jakiś sprytny sposób o którym nie wiem. A nie! mam taką bambusową nastawkę. Jakbym wylała jajko na talerzyk malutki byłoby sadzone:-)

a ja własnie zaryzykowałam i zrobiłam małej jajeczniczkez pomidorkiem,jadła aż uszy sie trzęsły
i teraz bedziemy obserwowac przez kilka dni co i jak

No twarożku nie dawałam. Raz chyba bodajże w jakimś deserku był. A o jakim twarożku mówicie? Zwykły twaróg półtłusty czy serek wiejski?
A moja ostrożność bierze się też stąd, że moje dziecię to z ostatniego dnia sierpnia więc zawsze zwlekam z tym co wy już dajecie swoim maluchom.
Co do jajecznicy na parze to niestety nie dysponuje odpowiednim sprzętem, chyba że jest jakiś sprytny sposób o którym nie wiem. A nie! mam taką bambusową nastawkę. Jakbym wylała jajko na talerzyk malutki byłoby sadzone:-)
Efe ja biore mały garnuszek zagotowuje wode. jajeczko do kubeczka metalowego i nad para sobie stoimy z kubeczkiem az sie zetnie chwilke z tym schodzi ale jajeczko na parze jest

reklama
Efe możesz w garku nalac na do trochę wody a na wierzch gara wsadzić odpowiednio wielkością miske zwykła (byle szkalana lub metalowa) i jak woda sie zagotuje to wbij jajo i mieszaj bedzie jajówa jak ta lala chyba ,że misek u Cibie brak to wpadnij do mnia ja kolekcjonuje to oddam chętnie.
Moja jajko bardzo lubi w kozdej postaci jak nie mam czasu na zabawy to na masełku delikatnie zrobię.Ale moja już wszystko je to co my i jak na razie nawet po pomarańczy nic jej nie było a o mleku krowim nie wspomnę

Ostatnia edycja:
Do góry