reklama

Menu naszych szkrabów, przepisy

Temat na forum 'Dzieci urodzone w maju 2011' rozpoczęty przez basiekkk, 18 Wrzesień 2011.

  1. basiekkk

    basiekkk Fanka BB :)

    Przepisy na potrawy dla naszych szkrabów :)

    Edit jeśli można prosić przed napisaniem przepisu podanie nazwy dania , pogrubienie i zaznaczenie na brązowo :-) (kolor jasny brąz nad czerwonym
    z góry wielkie dzięki
     
    Ostatnio edytowane przez moderatora: 5 Luty 2012
  2. jolek27

    jolek27 SZCZĘŚLIWA MAMA:)

    Ktoś się pytał ostatnio o jakieś przepisy...Wypatrzyłam to kiedyś na kwietniówkach albo marcówkach dla mojej kumpeli ,osobiście nie korzystałam z tych przepisów ale chyba trza zacząć. Wklejam może się komuś przyda.

    DANIA OD 6 M-CA(BUTLA) LUB OD 8 M-CA(PIERŚ)


    Wprowadzamy dodatek mięsa bez wywaru(indyk, królik, kurczak, jagnięcina, ewentualnie cielęcina)

    1. ZUPKA Z MIĘSEM BEZ WYWARU

    -100 gram kurczaka lub indyka
    -1 marchewka
    - 1 gałązka selera naciowego
    - 2 gałązki natki pietruszki
    -2 szklanki wody
    Ugotować osobno mięso, a osobno warzywa(poza natką). Zmiksować razem z natką pietruszki i wodą z gotowania warzyw.

    2. ZUPKA Z KURCZAKIEM
    -marchew
    - ziemniak
    -mięso z piersi kurczaka
    - seler
    -pietruszka
    - oliwa
    Ugotować osobno mięso, a osobno warzywa. Zmiksować z dodatkiem wody z
    gotowania warzyw. Podgrzać i dodać odrobinę oliwy. Wymieszać.

    3. ZUPKA Z KRÓLIKIEM
    - marchew
    - ziemniak
    - por
    - mięso z królika(ok. 100 gram)
    - kleik ryżowy
    - olej sojowy
    - pietruszka
    Ugotować osobno mięso i warzywa. Zmiksować wraz z wywarem z jarzyn,
    podgrzać i dodać olej, wymieszać z kleikiem aż do otrzymania pożądanej
    konsystencji.

    4. INDYK W JARZYNACH

    -marchew
    -ziemniak
    -mięso z piersi indyka(100 gram)
    - groszek zielony
    -olej sojowy
    - por
    - kleik ryżowy lub kukurydziany
    Ugotować osobno warzywa, a osobno mięso. Zmiksować z dodatkiem wywaru
    jarzynowego, podgrzać, dodać olej, wymieszać, dodać kleik i ponownie
    wymieszać.


    Od 6 miesiąca:


    1. Jabłuszkowo - gruszkowa fantazja

    ćwiartka lekko kwaskowatego jabłka
    pół słodkiej gruszki
    szczypta cynamonu
    Dokładnie umyj owoce, obierz i pokrój na kawałki. Zmiksuj oba owoce. Już na talerzu posyp szczyptą cynamonu.

    2. Malinowa kaszka
    łyżka suchego kleiku ryżowego
    1-2 łyżki rozmrożonych malin
    Kaszkę rozrób z wrzątkiem, by miała konsystencję gładkiego kremu.
    Przelej do miseczki, wystudź. Maliny wysyp na sitko. Przelej wrzątkiem i
    przetrzyj. Nabieraj malinowy przecier łyżeczką i wąską strużką polewaj
    kaszkę, rysując ozdobne wzory.

    3. Zupka jarzynowa
    średnia marchewka
    szklanka wody
    pół średniego ziemniaka (albo łyżeczka suchego kleiku ryżowego lub ryżu)
    łyżka ugotowanego mięsa z piersi kurczaka lub indyka
    Warzywa wyszoruj, obierz, dokładnie umyj, pokrój na kawałeczki. Włóż do
    rondelka i zalej szklanką wrzącej wody. Gotuj na małym ogniu pod
    przykryciem, aż warzywa całkiem zmiękną (mniej więcej pół godziny).
    Jeśli zamiast ziemniaka dodajesz ryż, będziesz musiała gotować zupkę
    dłużej. Jeśli używasz kleiku ryżowego, rozrób go w odpowiedniej ilości
    wrzątku i dodaj do zupy po ugotowaniu. Osobno –w wodzie, bez żadnych
    dodatków – ugotuj mięso. Wyjmij je z wywaru. (niemowlęciu wolno podawać
    wywar dopiero od 7 miesiąca). Mięso drobno posiekaj i łyżkę dodaj do
    zupy. Zmiksuj całość. Gdyby zupa była za gęsta, dolej nieco
    przegotowanej wody, modyfikowanego mleka lub mleka z piersi.

    DANIA OD 7 M-CA(BUTLA) LUB OD 9 M-CA(PIERŚ)

    DO DIETY DZIECKA MOŻNA WPROWADZIĆ WYWAR Z MIĘSA, ½ ŻÓŁTKA CO DRUGI DZIEŃ
    MOŻNA ZAMIENNIE Z MIĘSEM LUB DODAĆ DO ZUPKI, A TAKŻE GRUSZKI I MORELE
    Pod koniec 7 m-ca nie miksujemy już wszystkiego na jednolitą papkę, ale
    rozgniatamy widelcem, lub drobniutko siekamy tak by pobudzić naukę żucia
    i gryzienia(nawet jeśli dziecko nie ma jeszcze zębów). W przypadku gdy
    maluch ma problemy i krztusi się, ponawiamy próbę za kilka dni.

    1. ROSOŁEK Z KURCZAKA Z RYŻEM
    - marchew 1 duża
    - kawałeczek kurczaka ok.100 gr
    - ugotowany ryż 1 łyżka
    - olej sojowy1 łyżeczka
    -por, seler, pietruszka po niewielkim kawałeczku
    - natka pietruszki do smaku
    Ugotować jarzynki wraz z mięsem(poza natką pietruszki), zmiksować
    całość wraz z wodą z gotowania i ryżem(pod koniec 7 m-ca nie miksujemy
    ryżu by uczyć dziecko gryzienia), dodajemy olej i drobniutko posiekaną
    natkę pietruszki.

    2. ROSOŁEK Z INDYKA Z KASZKĄ KUKURYDZIANĄ
    - marchew 1 duża
    - kawałeczek indyka ok. 100 gr
    - kaszka kukurydziana 1 łyżka
    - róża brokuła
    - cebula ¼ małej
    - pietruszka kawałeczek
    - olej sojowy
    - natka pietruszki do smaku
    Ugotować mięso( w połowie gotowania dodać jarzyny, czyli marchew,
    pietruszkę, cebulkę, a na końcu brokuła). Jeśli kaszka kukurydziana nie
    jest ekspresowa to wsypać 1 łyżkę do wody z gotowania(jarzyny i mięso
    odcedzić) i ugotować kaszkę do miękkości. Zmiksować mięso z warzywami
    dodając wodę, olej, a na końcu kaszkę, doprawić posiekaną natką
    pietruszki.

    3. ROSOŁEK Z CIELĘCINĄ I RYŻEM

    - marchew 1 duża
    - kawałek cielęciny(od szynki) ok. 90 gram
    - ugotowany ryż 1 łyżka
    - brokuł róża
    - cebula ¼
    - seler kawałeczek
    - pietruszka 1 cała niewielka
    - olej 1 łyżeczka
    - natka pietruszki do smaku
    Ugotować jarzyny wraz z mięsem, najpierw mięso, gdy zmięknie dodawać
    kolejno marchew marchew z pietruszką, selerem, następnie cebulę, a na
    końcu brokuł. Zmiksować razem z wodą z gotowania. Dodać ryż, olej i
    posiekaną natkę pietruszki.

    4. ZUPA POMIDOROWA Z RYŻEM

    - marchew 1 szt.
    - kurczak ok. 100 gr
    - ryż 1 łyżka ugotowanego
    - por kawałeczek
    - pietruszka ½
    - olej 1 łyżeczka
    - natka pietruszki do smaku
    - koncentrat pomidorowy 1 łyżeczka
    Ugotować rosołek z kurczaka, marchewki, pietruszki, pora. Do gorącego
    dodać koncentrat pomidorowy i zagotować. Zmiksować razem, dodać ryż,
    olej i posiekaną natkę pietruszki.
    5. POTRAWKA Z INDYKIEM
    - marchew 1 szt.
    - ziemniak 1 niewielki
    - filet z indyka ok. 100 gram
    - brukselka 3- 4 sztuki
    - kaszka kukurydziana 1 łyżka
    - olej 1 łyżeczka
    Ugotować rosołek z indyka, marchwi oraz brukselki, dodać ugotowanego w
    łupince i obranego ziemniaka. Zmiksować razem. Można też wyjąć mięsko i
    drobniutko posiekać. Ugotować kaszkę kukurydzianą lub dodać do gorącej
    zupki (jeśli ekspresowa), dodać olej i wymieszać.

    6. POTRAWA Z INDYKIEM I POMIDORAMI

    - pomidor sparzony, obrany, bez pestek
    - filet z indyka ok. 100 gram
    - marchew 1 duża
    - por, seler po kawałeczku
    - pietruszka ½
    - olej sojowy
    - kleik ryżowy
    Ugotować indyka do miękkości, dodać marchew, por, seler, pietruszkę(pod
    koniec gotowania), a na końcu pomidora. Zmiksować razem, dodać olej i
    kleik ryżowy.

    7. DESER JABŁKOWO-GRUSZKOWY
    - 1 duże jabłko
    - 1 gruszka
    - sok gruszkowy do smaku
    - kleik ryżowy lub kukurydziany
    Owoce umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne. Pokroić w kawałki i
    poddusić ok. 5 minut z dodatkiem niewielkiej ilości wody. Zmiksować wraz
    z kleikiem ryżowym i sokiem gruszkowym.
    Z biegiem czasu wystarczy rozgnieść owoce widelcem by przyzwyczajać dziecko do żucia.

    8. DESER JABŁKO-MORELA
    - 1 duże jabłko
    - 2 morele
    - sok jabłkowy do smaku
    - kleik kukurydziany
    Morelę sparzyć i obrać ze skórki, jabłko obrać. Pokroić owoce na
    kawałki i poddusić z dodatkiem niewielkiej ilości wody przez ok. 5
    minut. Zmiksować i dodać sok jabłkowy do smaku, jeśli trzeba zagęścić
    kleikiem.

    9. DESER GRUSZKOWY

    - 2 gruszki
    - sok gruszkowy klarowny
    - kleik ryżowy lub kukurydziany
    Gruszki obrać, wykroić gniazda nasienne, podgotować z niewielką ilością
    wody przez kilka minut. Zmiksować lub rozgnieść widelcem, dodać sok do
    smaku i kleik w razie potrzeby.

    10. KISIEL OWOCOWY Z SOCZKU

    - ½ butelki soczku
    - 1łyżeczka mąki ziemniaczanej
    - 50-60 ml wody
    - ewentualnie odrobina cukru
    Zagotować wodę z ewentualnym dodatkiem cukru, w chłodnym soczku rozmieszać mąkę ziemniaczaną i wlać do gotującej się wody.

    11. DESER BANANOWO- JABŁKOWY
    - 1 banan
    - 1 jabłko
    Owoce obrać, pokroić na kawałki, chwilkę podgotować(max 5 minut) z dodatkiem wody. Zmiksować.

    12. ZUPKA NA ROSOLE
    - ¼ marchwi
    - ½ małego ziemniaka
    - 2 róże kalafiora
    - ¼ pietruszki
    - ¼ pora
    - 1 łyżeczka oliwy lub oleju słonecznikowego
    - 1łyżeczka płatków ryżowych
    - mięso drobiowe(kurczak, indyk) ok. 100 gram
    Gotujemy mięso z jarzynami, dodajemy płatki ryżowe lub kaszkę
    kukurydzianą i gotujemy ok. 20 minut do miękkości. Mięso siekamy,
    jarzyny rozgniatamy widelcem. Do gorącego dodajemy olej.
     
    Ostatnio edytowane przez moderatora: 5 Luty 2012
  3. reklama
  4. mycha_00

    mycha_00 Fanka BB :)

    bea moje przepisy są bardzo proste :) Do tej pory wypróbowałam:

    Column 1
    [TR]
    [/TR]
    [TR]
    [TD="class: nazwa_potrawy"] 1.zupa marchwiowo-ziemniaczana z żółtkiem
    [/TD]
    [/TR]
    [TR]
    [/TR]
    [TR]
    [TD]-1/2 marchwi (60g)
    -1 ziemniak (50g)
    -1 łyżeczka posiekanego pora ( 78g)
    -1 łyżeczka kleiku kukurydzianego (23 g)
    -1 łyżeczka masła (5g)
    -100 ml wody
    -1/2 żółtka (10g)
    1 porcja=180g + 10g żółtka
    2. - 10g cielęciny
    - 1 mały ziemniak
    - 1/2 marchewki
    - kosteczka seleru
    - 3 krążki pora
    - mała łyżeczka masła bądź oliwy z oliwek
    3.-10gcielęciny/indyka/kurczaka
    -1 mały ziemniak
    - 3 małę różyczki brokułów/kalafiorka
    - łyżeczka masła
    Można dodać koperku.
    Gotuje osobno warzywa i osobno mięsko. Jak chce zupke to miksuje razem z wywarem z warzyw i dodaje troszke kleiku kukurydzianego. Nikola narazie nie chce rzuć więc wszystko miksuje na gładką mase. Musze jej zaczac przemycac jakies drobne kawałeczki jedzonka.
    [/TD]
    [/TR]
    [TR]
    [TD="width: 368, colspan: 2"][/TD]
    [/TR]
    [TR]
    [TD="width: 85"][/TD]
    [TD="width: 279"][/TD]
    [/TR]
     
    Ostatnio edytowane przez moderatora: 5 Luty 2012
  5. agacio

    agacio matka, żona i kochanka

    ryż z cynamonem

    Ryż gotuję na wodzie proporcje są takie porcja ryżu dwie porcje wody, pod koniec dorzucam starte na tace jabłko i szczypta cynamonu, dosładzam ociupinę, podobnie pod koniec wrzucam śliwki ale już bez cynamonu, ostudzony ryż mieszam z żółtkiem i zapiekam nie miksuję Frankowi rozdrabniam troszkę widelcem.

    Kisiel
    Kisiel to tak na oko robię pół szkl soku pożeczkowego tradycyjnie o dmamy;-) pół szkl wody, łyżka chyba mąki ziemniaczanej rozpuszczona w odrobinie wody, to wylewam na gotujący się sok i gotowe;-)
     
    Ostatnio edytowane przez moderatora: 5 Luty 2012
  6. mycha_00

    mycha_00 Fanka BB :)

    znalazłam w necie taki przepis na kluski lane:
    Lane kluski (butelką od 7 m-ca)
    Skład: 100g mleka modyfikowanego płynnego, 5g mąki kukurydzianej, żółtko.
    Przepis: mleko przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Żółtko łączymy z mąką i 2 łyżeczkami wody na jednolitą masę , następnie wlewamy cieniutkim strumieniem na wrzące mleko, zagotowujemy. Kluseczki powinny być bardzo miękkie.
     
    Ostatnio edytowane przez moderatora: 5 Luty 2012
  7. agacio

    agacio matka, żona i kochanka

    zupka pomidorowa
    kupiłam koncentrat pomidorowy taki w kartonie. Najpierw zrobiłam bazę wiadomo marchewka pietruszka plaster pora i ząbek czosnku, warzywa zmiksowałam dodałam przecier nie za dużo żeby było ładnie "pomidorowe" do tego lane kluseczki żółtko, mąka i woda. Kluseczki wylewałam na gotującą się zupę później jeszcze lekko zblendowałam bo mi kluchy wyszły;-) na koniec wrzuciałam świeżej pietruszki tzn natki:tak:
     
    Ostatnio edytowane przez moderatora: 5 Luty 2012
  8. jaipur

    jaipur Fanka BB :)

    zupa pomidorowa
    my też dajemy z kartonu pomidory(bio),a skład reszty to to samo co na rosołek.Pietruchy zazwyczaj nie mam w domu, więc nie daję.

    A z tych pomidorowych dań- fajnie wychodzi takie coś a'la spagetti- tylko bez sera.Takie pomidorki bez skóry z kartonu,normalne kluski(czyli makaron) i indyk,lub wołowina,do tego trochę marchewki lub dyńki.

    parówki, brrrr
     
    Ostatnio edytowane przez moderatora: 5 Luty 2012
  9. ewcia3004

    ewcia3004 Nadzieja umarła...

    kolorowe kopytka


    - pół kg ugotowanych ziemniaków
    - 2 czubate łyżki mąki
    - łyżka mąki ziemniaczanej
    - 2 żółtka
    - szczypta gałki muszkatołowej
    - szczypta soli
    - łyżeczka posiekanej natki pietruszki lub podduszonego i osączonego szpinaku czubata łyżeczka utartej gotowanej marchewki
    - czubata łyżeczka tartych buraczków


    Zagotuj garnek wody. Ziemniaki przepuść przez maszynkę do mielenia. Dodaj mąkę i żółtka, zagnieć ciasto. Podziel je teraz na trzy części - do jednej dodaj natkę lub szpinak, do drugiej marchewkę, do trzeciej buraczki. Z ciasta formuj długie wałeczki i odcinaj z nich spore kluski. Rzucaj je od razu na wrzątek (od momentu zagniecenia ciasta musisz wszystko robić bardzo sprawnie, bo ziemniaczane ciasto bardzo szybko się roztapia?


    Wzięłam z z jakiejś strony dziecięcej;-)
     
    Ostatnio edytowane przez moderatora: 5 Luty 2012
  10. reklama
  11. basiekkk

    basiekkk Fanka BB :)

    To można ja zacznę Martyś dzisiaj na obiadek zjadła zupę pomidorową z indykiem

    Przepis:
    pierś z indyka
    marchew, seler, por, pietruszka
    sok pomidorowy (ja kupiłam w biedrze, w składzie ma 100% pomidorów)
    makaron (ja dałam małe muszelki)
    pierś ugotowałam osobno, warzywa osobno,makaron osobno, dodałam soku pomidorowego, posypałam natką pietruszki, dodałam masełko. Wszystko na sekundę do blendera bo Marti lubi solidne kawałki:-)
    Smacznego
     
    Ostatnio edytowane przez moderatora: 5 Luty 2012
  12. agacio

    agacio matka, żona i kochanka

    To i ja podzielę się Frankową rybką ala grecka na parze:-)


    Mały filet z ulubionej rybki lekko osolić (niekoniecznie;-))
    Marchewka mała
    pietruszka jeszcze mniejsza
    Kawałek pora
    Seler (ja nie daję bo Franek nie lubi)
    Cebula odrobinkę

    Marchewkę pietruszkę, seler zetrzeć na drobnej tarce. Por i cebulę drobno posiekać.
    Do garnka włożyć rybę na rybę wyłożyć wszystkie jarzyny i dać plaster masła, obok położyłam jeszcze ziemniaka całego. Gotowałam tyle, az ziemniak będzie miękki.
     
    Ostatnio edytowane przez moderatora: 5 Luty 2012

Poleć forum