reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Menu naszych szkrabów, przepisy

basiekkk

Fanka BB :)
Dołączył(a)
17 Sierpień 2010
Postów
2 603
Przepisy na potrawy dla naszych szkrabów :)

Edit jeśli można prosić przed napisaniem przepisu podanie nazwy dania , pogrubienie i zaznaczenie na brązowo :-) (kolor jasny brąz nad czerwonym
z góry wielkie dzięki
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
Ktoś się pytał ostatnio o jakieś przepisy...Wypatrzyłam to kiedyś na kwietniówkach albo marcówkach dla mojej kumpeli ,osobiście nie korzystałam z tych przepisów ale chyba trza zacząć. Wklejam może się komuś przyda.

DANIA OD 6 M-CA(BUTLA) LUB OD 8 M-CA(PIERŚ)


Wprowadzamy dodatek mięsa bez wywaru(indyk, królik, kurczak, jagnięcina, ewentualnie cielęcina)

1. ZUPKA Z MIĘSEM BEZ WYWARU

-100 gram kurczaka lub indyka
-1 marchewka
- 1 gałązka selera naciowego
- 2 gałązki natki pietruszki
-2 szklanki wody
Ugotować osobno mięso, a osobno warzywa(poza natką). Zmiksować razem z natką pietruszki i wodą z gotowania warzyw.

2. ZUPKA Z KURCZAKIEM
-marchew
- ziemniak
-mięso z piersi kurczaka
- seler
-pietruszka
- oliwa
Ugotować osobno mięso, a osobno warzywa. Zmiksować z dodatkiem wody z
gotowania warzyw. Podgrzać i dodać odrobinę oliwy. Wymieszać.

3. ZUPKA Z KRÓLIKIEM
- marchew
- ziemniak
- por
- mięso z królika(ok. 100 gram)
- kleik ryżowy
- olej sojowy
- pietruszka
Ugotować osobno mięso i warzywa. Zmiksować wraz z wywarem z jarzyn,
podgrzać i dodać olej, wymieszać z kleikiem aż do otrzymania pożądanej
konsystencji.

4. INDYK W JARZYNACH

-marchew
-ziemniak
-mięso z piersi indyka(100 gram)
- groszek zielony
-olej sojowy
- por
- kleik ryżowy lub kukurydziany
Ugotować osobno warzywa, a osobno mięso. Zmiksować z dodatkiem wywaru
jarzynowego, podgrzać, dodać olej, wymieszać, dodać kleik i ponownie
wymieszać.


Od 6 miesiąca:


1. Jabłuszkowo - gruszkowa fantazja

ćwiartka lekko kwaskowatego jabłka
pół słodkiej gruszki
szczypta cynamonu
Dokładnie umyj owoce, obierz i pokrój na kawałki. Zmiksuj oba owoce. Już na talerzu posyp szczyptą cynamonu.

2. Malinowa kaszka
łyżka suchego kleiku ryżowego
1-2 łyżki rozmrożonych malin
Kaszkę rozrób z wrzątkiem, by miała konsystencję gładkiego kremu.
Przelej do miseczki, wystudź. Maliny wysyp na sitko. Przelej wrzątkiem i
przetrzyj. Nabieraj malinowy przecier łyżeczką i wąską strużką polewaj
kaszkę, rysując ozdobne wzory.

3. Zupka jarzynowa
średnia marchewka
szklanka wody
pół średniego ziemniaka (albo łyżeczka suchego kleiku ryżowego lub ryżu)
łyżka ugotowanego mięsa z piersi kurczaka lub indyka
Warzywa wyszoruj, obierz, dokładnie umyj, pokrój na kawałeczki. Włóż do
rondelka i zalej szklanką wrzącej wody. Gotuj na małym ogniu pod
przykryciem, aż warzywa całkiem zmiękną (mniej więcej pół godziny).
Jeśli zamiast ziemniaka dodajesz ryż, będziesz musiała gotować zupkę
dłużej. Jeśli używasz kleiku ryżowego, rozrób go w odpowiedniej ilości
wrzątku i dodaj do zupy po ugotowaniu. Osobno –w wodzie, bez żadnych
dodatków – ugotuj mięso. Wyjmij je z wywaru. (niemowlęciu wolno podawać
wywar dopiero od 7 miesiąca). Mięso drobno posiekaj i łyżkę dodaj do
zupy. Zmiksuj całość. Gdyby zupa była za gęsta, dolej nieco
przegotowanej wody, modyfikowanego mleka lub mleka z piersi.

DANIA OD 7 M-CA(BUTLA) LUB OD 9 M-CA(PIERŚ)

DO DIETY DZIECKA MOŻNA WPROWADZIĆ WYWAR Z MIĘSA, ½ ŻÓŁTKA CO DRUGI DZIEŃ
MOŻNA ZAMIENNIE Z MIĘSEM LUB DODAĆ DO ZUPKI, A TAKŻE GRUSZKI I MORELE
Pod koniec 7 m-ca nie miksujemy już wszystkiego na jednolitą papkę, ale
rozgniatamy widelcem, lub drobniutko siekamy tak by pobudzić naukę żucia
i gryzienia(nawet jeśli dziecko nie ma jeszcze zębów). W przypadku gdy
maluch ma problemy i krztusi się, ponawiamy próbę za kilka dni.

1. ROSOŁEK Z KURCZAKA Z RYŻEM
- marchew 1 duża
- kawałeczek kurczaka ok.100 gr
- ugotowany ryż 1 łyżka
- olej sojowy1 łyżeczka
-por, seler, pietruszka po niewielkim kawałeczku
- natka pietruszki do smaku
Ugotować jarzynki wraz z mięsem(poza natką pietruszki), zmiksować
całość wraz z wodą z gotowania i ryżem(pod koniec 7 m-ca nie miksujemy
ryżu by uczyć dziecko gryzienia), dodajemy olej i drobniutko posiekaną
natkę pietruszki.

2. ROSOŁEK Z INDYKA Z KASZKĄ KUKURYDZIANĄ
- marchew 1 duża
- kawałeczek indyka ok. 100 gr
- kaszka kukurydziana 1 łyżka
- róża brokuła
- cebula ¼ małej
- pietruszka kawałeczek
- olej sojowy
- natka pietruszki do smaku
Ugotować mięso( w połowie gotowania dodać jarzyny, czyli marchew,
pietruszkę, cebulkę, a na końcu brokuła). Jeśli kaszka kukurydziana nie
jest ekspresowa to wsypać 1 łyżkę do wody z gotowania(jarzyny i mięso
odcedzić) i ugotować kaszkę do miękkości. Zmiksować mięso z warzywami
dodając wodę, olej, a na końcu kaszkę, doprawić posiekaną natką
pietruszki.

3. ROSOŁEK Z CIELĘCINĄ I RYŻEM

- marchew 1 duża
- kawałek cielęciny(od szynki) ok. 90 gram
- ugotowany ryż 1 łyżka
- brokuł róża
- cebula ¼
- seler kawałeczek
- pietruszka 1 cała niewielka
- olej 1 łyżeczka
- natka pietruszki do smaku
Ugotować jarzyny wraz z mięsem, najpierw mięso, gdy zmięknie dodawać
kolejno marchew marchew z pietruszką, selerem, następnie cebulę, a na
końcu brokuł. Zmiksować razem z wodą z gotowania. Dodać ryż, olej i
posiekaną natkę pietruszki.

4. ZUPA POMIDOROWA Z RYŻEM

- marchew 1 szt.
- kurczak ok. 100 gr
- ryż 1 łyżka ugotowanego
- por kawałeczek
- pietruszka ½
- olej 1 łyżeczka
- natka pietruszki do smaku
- koncentrat pomidorowy 1 łyżeczka
Ugotować rosołek z kurczaka, marchewki, pietruszki, pora. Do gorącego
dodać koncentrat pomidorowy i zagotować. Zmiksować razem, dodać ryż,
olej i posiekaną natkę pietruszki.
5. POTRAWKA Z INDYKIEM
- marchew 1 szt.
- ziemniak 1 niewielki
- filet z indyka ok. 100 gram
- brukselka 3- 4 sztuki
- kaszka kukurydziana 1 łyżka
- olej 1 łyżeczka
Ugotować rosołek z indyka, marchwi oraz brukselki, dodać ugotowanego w
łupince i obranego ziemniaka. Zmiksować razem. Można też wyjąć mięsko i
drobniutko posiekać. Ugotować kaszkę kukurydzianą lub dodać do gorącej
zupki (jeśli ekspresowa), dodać olej i wymieszać.

6. POTRAWA Z INDYKIEM I POMIDORAMI

- pomidor sparzony, obrany, bez pestek
- filet z indyka ok. 100 gram
- marchew 1 duża
- por, seler po kawałeczku
- pietruszka ½
- olej sojowy
- kleik ryżowy
Ugotować indyka do miękkości, dodać marchew, por, seler, pietruszkę(pod
koniec gotowania), a na końcu pomidora. Zmiksować razem, dodać olej i
kleik ryżowy.

7. DESER JABŁKOWO-GRUSZKOWY
- 1 duże jabłko
- 1 gruszka
- sok gruszkowy do smaku
- kleik ryżowy lub kukurydziany
Owoce umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne. Pokroić w kawałki i
poddusić ok. 5 minut z dodatkiem niewielkiej ilości wody. Zmiksować wraz
z kleikiem ryżowym i sokiem gruszkowym.
Z biegiem czasu wystarczy rozgnieść owoce widelcem by przyzwyczajać dziecko do żucia.

8. DESER JABŁKO-MORELA
- 1 duże jabłko
- 2 morele
- sok jabłkowy do smaku
- kleik kukurydziany
Morelę sparzyć i obrać ze skórki, jabłko obrać. Pokroić owoce na
kawałki i poddusić z dodatkiem niewielkiej ilości wody przez ok. 5
minut. Zmiksować i dodać sok jabłkowy do smaku, jeśli trzeba zagęścić
kleikiem.

9. DESER GRUSZKOWY

- 2 gruszki
- sok gruszkowy klarowny
- kleik ryżowy lub kukurydziany
Gruszki obrać, wykroić gniazda nasienne, podgotować z niewielką ilością
wody przez kilka minut. Zmiksować lub rozgnieść widelcem, dodać sok do
smaku i kleik w razie potrzeby.

10. KISIEL OWOCOWY Z SOCZKU

- ½ butelki soczku
- 1łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 50-60 ml wody
- ewentualnie odrobina cukru
Zagotować wodę z ewentualnym dodatkiem cukru, w chłodnym soczku rozmieszać mąkę ziemniaczaną i wlać do gotującej się wody.

11. DESER BANANOWO- JABŁKOWY
- 1 banan
- 1 jabłko
Owoce obrać, pokroić na kawałki, chwilkę podgotować(max 5 minut) z dodatkiem wody. Zmiksować.

12. ZUPKA NA ROSOLE
- ¼ marchwi
- ½ małego ziemniaka
- 2 róże kalafiora
- ¼ pietruszki
- ¼ pora
- 1 łyżeczka oliwy lub oleju słonecznikowego
- 1łyżeczka płatków ryżowych
- mięso drobiowe(kurczak, indyk) ok. 100 gram
Gotujemy mięso z jarzynami, dodajemy płatki ryżowe lub kaszkę
kukurydzianą i gotujemy ok. 20 minut do miękkości. Mięso siekamy,
jarzyny rozgniatamy widelcem. Do gorącego dodajemy olej.
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
bea moje przepisy są bardzo proste :) Do tej pory wypróbowałam:

1.zupa marchwiowo-ziemniaczana z żółtkiem
-1/2 marchwi (60g)
-1 ziemniak (50g)
-1 łyżeczka posiekanego pora ( 78g)
-1 łyżeczka kleiku kukurydzianego (23 g)
-1 łyżeczka masła (5g)
-100 ml wody
-1/2 żółtka (10g)
1 porcja=180g + 10g żółtka

2. - 10g cielęciny
- 1 mały ziemniak
- 1/2 marchewki
- kosteczka seleru
- 3 krążki pora
- mała łyżeczka masła bądź oliwy z oliwek

3.-10gcielęciny/indyka/kurczaka
-1 mały ziemniak
- 3 małę różyczki brokułów/kalafiorka
- łyżeczka masła
Można dodać koperku.

Gotuje osobno warzywa i osobno mięsko. Jak chce zupke to miksuje razem z wywarem z warzyw i dodaje troszke kleiku kukurydzianego. Nikola narazie nie chce rzuć więc wszystko miksuje na gładką mase. Musze jej zaczac przemycac jakies drobne kawałeczki jedzonka.
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
ryż z cynamonem

Ryż gotuję na wodzie proporcje są takie porcja ryżu dwie porcje wody, pod koniec dorzucam starte na tace jabłko i szczypta cynamonu, dosładzam ociupinę, podobnie pod koniec wrzucam śliwki ale już bez cynamonu, ostudzony ryż mieszam z żółtkiem i zapiekam nie miksuję Frankowi rozdrabniam troszkę widelcem.

Kisiel
Kisiel to tak na oko robię pół szkl soku pożeczkowego tradycyjnie o dmamy;-) pół szkl wody, łyżka chyba mąki ziemniaczanej rozpuszczona w odrobinie wody, to wylewam na gotujący się sok i gotowe;-)
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
znalazłam w necie taki przepis na kluski lane:
Lane kluski (butelką od 7 m-ca)
Skład: 100g mleka modyfikowanego płynnego, 5g mąki kukurydzianej, żółtko.
Przepis: mleko przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Żółtko łączymy z mąką i 2 łyżeczkami wody na jednolitą masę , następnie wlewamy cieniutkim strumieniem na wrzące mleko, zagotowujemy. Kluseczki powinny być bardzo miękkie.
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
zupka pomidorowa
kupiłam koncentrat pomidorowy taki w kartonie. Najpierw zrobiłam bazę wiadomo marchewka pietruszka plaster pora i ząbek czosnku, warzywa zmiksowałam dodałam przecier nie za dużo żeby było ładnie "pomidorowe" do tego lane kluseczki żółtko, mąka i woda. Kluseczki wylewałam na gotującą się zupę później jeszcze lekko zblendowałam bo mi kluchy wyszły;-) na koniec wrzuciałam świeżej pietruszki tzn natki:tak:
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
zupa pomidorowa
my też dajemy z kartonu pomidory(bio),a skład reszty to to samo co na rosołek.Pietruchy zazwyczaj nie mam w domu, więc nie daję.

A z tych pomidorowych dań- fajnie wychodzi takie coś a'la spagetti- tylko bez sera.Takie pomidorki bez skóry z kartonu,normalne kluski(czyli makaron) i indyk,lub wołowina,do tego trochę marchewki lub dyńki.

parówki, brrrr
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
kolorowe kopytka


- pół kg ugotowanych ziemniaków
- 2 czubate łyżki mąki
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta soli
- łyżeczka posiekanej natki pietruszki lub podduszonego i osączonego szpinaku czubata łyżeczka utartej gotowanej marchewki
- czubata łyżeczka tartych buraczków


Zagotuj garnek wody. Ziemniaki przepuść przez maszynkę do mielenia. Dodaj mąkę i żółtka, zagnieć ciasto. Podziel je teraz na trzy części - do jednej dodaj natkę lub szpinak, do drugiej marchewkę, do trzeciej buraczki. Z ciasta formuj długie wałeczki i odcinaj z nich spore kluski. Rzucaj je od razu na wrzątek (od momentu zagniecenia ciasta musisz wszystko robić bardzo sprawnie, bo ziemniaczane ciasto bardzo szybko się roztapia?


Wzięłam z z jakiejś strony dziecięcej;-)
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
To można ja zacznę Martyś dzisiaj na obiadek zjadła zupę pomidorową z indykiem

Przepis:
pierś z indyka
marchew, seler, por, pietruszka
sok pomidorowy (ja kupiłam w biedrze, w składzie ma 100% pomidorów)
makaron (ja dałam małe muszelki)
pierś ugotowałam osobno, warzywa osobno,makaron osobno, dodałam soku pomidorowego, posypałam natką pietruszki, dodałam masełko. Wszystko na sekundę do blendera bo Marti lubi solidne kawałki:-)
Smacznego
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
To i ja podzielę się Frankową rybką ala grecka na parze:-)


Mały filet z ulubionej rybki lekko osolić (niekoniecznie;-))
Marchewka mała
pietruszka jeszcze mniejsza
Kawałek pora
Seler (ja nie daję bo Franek nie lubi)
Cebula odrobinkę

Marchewkę pietruszkę, seler zetrzeć na drobnej tarce. Por i cebulę drobno posiekać.
Do garnka włożyć rybę na rybę wyłożyć wszystkie jarzyny i dać plaster masła, obok położyłam jeszcze ziemniaka całego. Gotowałam tyle, az ziemniak będzie miękki.
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
Do góry