reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Menu naszych szkrabów, przepisy

agacio, w jakich proporcjach to robiłaś??
Może to dziwne, ale nigdy nie jadłam kaszy jaglanej:sorry2:
zawsze tylko gryczana, kuskus, albo jęczmienna wiejska. spróbuję.
 
reklama
Pół szklanki kaszy, szklanka wody jeszcze dosłodziłam ciupkę:tak: Podczas gotowania musisz mieszać i w razie potrzeby dolać wody. Zaraz dostaniemy burę bo tu bez komentarzy jest;-):-p
 
Placuszki cukiniowo-marchewkowe

Składniki :
1 mała cukinia
1 jajko
1 marchewka
2 łyzki mąki ryzowej
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
olej rzepakowy lub oliwa z oliwek do smazenia

Przygotowanie:
Cukinię i marchewkę umyć i obrać. Zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Odcisnąć sok. Do startych warzyw dodać mąkę, jajko i natkę pietruszki. Na patelnię wylać odrobinę oleju. Smażyć placuszki na rumiano z obu stron. Można podawać polane jogurtem naturalnym lub kefirem
 
Rozruszajmy ten watek ! :))

Pomysl na:
Klopsiki cielece z warzywami i kasza jaglana

Mielona cielecina i odrobina wieprzowiny, do tego buleczka pelnoziarnista namoczona wczesniej w mleku, troche ugotowanej, ale nie do konca - kaszy jaglanej, natka pietruszki, czosnek, cebulka, przyprawy, jajko - wymieszac, zemlec jak kto woli i ulepic nieduze kuleczki klopsiki. Ulozyc w naczyniu zaroodpornym, przysypac np starta marchewka, zalac ciutka oliwy i wody lub rosolkiem prawdziwym i upiec.

(nie podaje proporcji, wszystko wg uznania i potrzeb)

Mam tez moją fotke:
P9250045.jpg
 
Potrawka z dynii

Miesko <np jakies dobre gulaszowe, lub kawalki indyczka> obsmazam na glebokiej patelni na oliwie,
potem wrzucam pokrojone w kostke ziemniaki z czosnkiem i cebulka<niewiele> moze byc plus marchewka, zalewam bulionem lub woda - dusze ok 10minut, potem dorzucam dynke - i nast. 10minut, na koniec cukinie i jeszcze chwilke dusze. Przyprawiam ziolami, zadnych kostek z utwardzonymi tluszczami i innymi swinstwami - sama oliwa, 'dobry bulionik' lub bez i woda. Mozna robic z mieskiem lub bez, dodac tez inne warzywa itp ...
 
Do góry