reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Jest taka sprawa. Trudna. Jedna z naszych babyboomowych moderatorek dowiedziała się, że ma nowotwór. Stało się to kompletnie nieoczekiwanie, a szok spotęgowała informacja, że nowotwór jest złośliwy i niestety są przerzuty. Rozpoczęła się walka. Jeśli możesz wesprzeć Iwonę, bo wiesz jak ważne, żeby maluszki miały mamę - nie czekaj. Jeśli masz do niej pytania, wiesz, gdzie jej szukać. Przeczytaj i zadziałaj

reklama

Minusy III trymestru

Są jakieś sposoby na łagodzenie skurczy lydek? magnez pod koniec ciąży ponoć niewskazany. A ostatnie noce to jakaś masakra, skurcze po 10-15 min 3-razy w nocy, sztywnieja mi lydki, palce u stopy i bok stopy. Biore zestaw witamin Prenatal, ale to widocznie za malo :baffled:

U mnie sporadycznie występują skurcze łydek. Nadal zażywam magnez 2x50mg. W poprzedniej ciąży również zażywałam do końca magnez.
Dlaczego nie wskazany?? Pierwsze słyszę!!
Czy jeszcze któraś z Was zażywa magnez??

reklama
podobno od 36 tc nie zazywa sie magnezu bo hamuje skurcze tzn. skurcze macicy rowniez.
Ale rowniez czekam na wypowiedzi forumowiczek.

Tak, magnez hamuje skurcze i należy go odstawić w 37 tygodniu ciąży.
Nie wiem Nadziejka jak u Ciebie, bo skoro masz takie bolesne skurcze łydek, to może powinnaś brać..a gina pytałaś?

też słyszałam o tym magnezie, no i ma to sens... ale! W 1 ciąży brałam magnez 2x1 do końca, a i tak urodziłam w 37tc. Lekarz nie wspomniał o odstawieniu(brałam przez skurcze łydek), więc sobie rekreacyjnie codziennie zażywałam;-). A poród i tak 'poszedł szybko'.

Devi, zazdroszcze.
Nikos, ja biorę magnez. I tak jak dziewczyny piszą hamuje on skurcze.

Mi do tych wcześniejszych dolegliwości doszedł jeszcze ból spojenia łonowego:-(

hmmm ja też łykam magnez....no może nie regularnie......czasem co 2-3 dni 1 raz po tabletce....ale bez tego mam mega skurcze w stopie i w prawej pachwinie.......a brzuch i tak się stawia boleśnie co jakiś czas,......

we wtorek mam KTG na oddziale to zapytam gina, bo w zeszły poniedziałek nic nie mówił a ja w sumie nie pytałam ????

a ja pytałam tydzień temu i mi kazał dalej brać - powiedział że jestem na tyle gotowa do porodu (brak szyjki, rozwarcie, miękka) że i tak jak mnie złapie to magnez mi nie zahamuje. Zobaczymy co jutro powie może dopiero teraz każe odstawić?

reklama
Do góry