reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Mleko, papki i kanapki, czyli nowe pokarmy w diecie maluszkow :-)

Ja chrupki też dawałam starszakowi, ale nie pamiętam ile miał, z pół roku chyba bo wiem, że już sam siedział...

reklama
ja chrupki tez dawalam synowi jak juz siedzial czyli ok 7 mz

czy byl gdzies poruszony temat jakie warzywa,owoce podawac w jakim mz? bo nie moge znalezc:sorry:

Kurcze, nazwijcie mnie dziwaczka, ale ja bym nie dala Adamowi takich chrupkow. Z takimi chrupkami to mi sie kojarza dzieci cos mniej wiecej kolo roku , nie wiem co on by mogl zrobic z takimi chrupkami, bo to ani zabawa ani jedzenie, no nie wiem... Az z ciekawosci zaczelam googlowac i znalazlam, ze mozna podac juz od 5-tego miesiaca jesli sa bez dodatku soli czy cukru.

Od kiedy chrupki kukurydziane i biszkopty? - Mamopedia

No nie wiem, ja jakos sceptycznie jestem do takich chrupkow nastawiona, wrecz zszokowana dziwnie, bo w zyciu bym nie utozsamiala dziecka przed skonczonym polroczem z takimi chrupkami.. :eek:

Wg tego schematu co pokazuje Ryba dla butelkowych dzieci jest od 9 mies... Nie rozumiem.

http://mojniemowlak.pl/schemat-zywi...at-zywienia-niemowlat-karmionych-butelka.html

Ostatnia edycja:
no ja też bym teraz nie podała, ale ja to jeszcze nic nie podaję... Juz pomijam to, że te chrupki jakichs wartości odzywczych to nie mają, poza tym dziecko nie siedzace jeszcze samodzielnie to je je na leżąco/półleżaco??

Mój Kacper od wczoraj ma chrupki kukurydziane. Już może to czemu nie? Dzięki takim chrupkom dziecko uczy się samo coś szamac. Zresztą i tak więcej tego chrupka ma buzi i łapkach niż w brzuszku ;)

no właśnie , bez przesday z tymi schematami, lekarka mi kurde pozwoliła, no to lekarka chyba by mi zle nie doradziła ? ale juz sama zdziczałam

Co do ziemniaka ugotowanego samodzilenie - został olany zimnym moczem, za to słoiczek marchewka ziemniak - wręcz przeciwnie !!!:-D:-D

a co do wartości odżywczych chrupek znalazłam takie coś :
Wartość odżywcza[edytuj]Chrupki kukurydziane bez dodatków, uzyskiwane metodą ekstruzji, są bogatym źródłem łatwo przyswajalnych węglowodanów (ok. 71,3 g na 100 g chrupek), a także białek (8,9 g) oraz błonnika (7,6 g)[SUP][1][/SUP]. Zawierają niewiele tłuszczu (w zależności od producenta od 1 do 3 g na 100 g chrupek). Kaloryczność wynosi ok. 352 kcal/100g[SUP][2][/SUP].
Chrupki smażone zawierają znacznie więcej tłuszczu (nawet ponad 25%), a ich kaloryczność dochodzi do 500 kcal/100g.
Węglowodany zawarte w chrupkach kukurydzianych mają wysoki indeks glikemiczny. Chrupki są także źródłem zeaksantyny, luteiny oraz selenu[SUP][1][/SUP], a także żelaza, fosforu i magnezu

Ostatnia edycja:
Schematy, schematy, schematy.... ja słucham też pediatry i intuicji ;-)
Nasza pani doktor kazała rozszerzać dietę Kacpra po skończonym 4msc choć był i nadal jest na piersi. Cyc nadal kroluje i chcę coś w tym naszym menu zmienić tylko nie wiem jak....
5.30- cyc, około 120ml
11.00- cyc, około 150-180ml
14.30-15.- obiadek i deserek
17-17.30- cyc, około 180ml
20.30- cyc, około 200ml
1-3- cyc- około 150ml

Próbowała któraś z Was kleiku kukurydzianego na swoim mleku? Chciałbym go podać z owocami, np. tartym jabłkiem.

Na jakiej tarce trzecie jabłuszko? Ja nie mogę nigdzie dorwać platikowej, a ponoć metalowa się nie nadaje... :confused2:

reklama
Schematy, schematy, schematy.... ja słucham też pediatry i intuicji ;-)
Nasza pani doktor kazała rozszerzać dietę Kacpra po skończonym 4msc choć był i nadal jest na piersi. Cyc nadal kroluje i chcę coś w tym naszym menu zmienić tylko nie wiem jak....
5.30- cyc, około 120ml
11.00- cyc, około 150-180ml
14.30-15.- obiadek i deserek
17-17.30- cyc, około 180ml
20.30- cyc, około 200ml
1-3- cyc- około 150ml

Próbowała któraś z Was kleiku kukurydzianego na swoim mleku? Chciałbym go podać z owocami, np. tartym jabłkiem.

Na jakiej tarce trzecie jabłuszko? Ja nie mogę nigdzie dorwać platikowej, a ponoć metalowa się nie nadaje... :confused2:

ja probowalam ,ale nie wychodzi gesta,po chwili robi sie wodnista:szok:

Do góry