reklama

Mleko, papki i kanapki :)

Ponieważ mała ponownie(!) zaczęła budzić się w nocy na jedzenie (a spała już od 22:00 do 4:00!) postanowiliśmy zwiększyc jej dawke mleczka wieczornego.
Tak więc dzis pierwszy raz dostala 200ml(tj 180ml+proszek!) zamiast 165ml.
Ciekawa jestem czy podziała - mam nadzieje, bo wygodna juz sie zrobiłam z tym spaniem... :-p
Tak jakoś od 4-5dni przeskoczyła z dobowej dawki ok 750-800ml na 950ml - własnie przez to dodatkowe karmienie...
Jeszcze z miesiąc i na hungry baby bedziemy przechodzic :tak:
ja tez robie wieczorna porcje wieksza bo ma jakos wtedy wiekszy apetyt za to w nocy mniej je...ale tez potfafi przespac od 8 do 1 czesto nawet troche dluzej:tak: a potem to juz co 4 h-5h

reklama
dziewczyny ja nie rozuiem troszke tego mleczka antykolkowego... jezeli dam 120ml wody to zreguly po dodaniu proszku i potrzepaniu butli robi sie okolo 140ml... czy jezeli zostanie na dnie 30ml to oznacza ze maly zjadl 90ml czy 110ml?

dziewczyny ja nie rozuiem troszke tego mleczka antykolkowego... jezeli dam 120ml wody to zreguly po dodaniu proszku i potrzepaniu butli robi sie okolo 140ml... czy jezeli zostanie na dnie 30ml to oznacza ze maly zjadl 90ml czy 110ml?
Ja liczę ile faktycznie mam przygotowanego pokarmu :tak:
120+proszek = 130ml (jak piana opadnie ze 140 robi się 130:tak:- bynajmniej u mnie)
Tak wiec jesli zostanie 30 tzn że zjadł 100ml :tak:
No bo przeciez jak kupuje sie np gotowe mleczko to nikt nie rozdziela na wode i wkład... tak wiec myślę że to ma sens :sorry2:

Ja liczę ile faktycznie mam przygotowanego pokarmu :tak:
120+proszek = 130ml (jak piana opadnie ze 140 robi się 130:tak:- bynajmniej u mnie)
Tak wiec jesli zostanie 30 tzn że zjadł 100ml :tak:
No bo przeciez jak kupuje sie np gotowe mleczko to nikt nie rozdziela na wode i wkład... tak wiec myślę że to ma sens :sorry2:
ja mysle podobnie jak mary, liczy sie produkt gotowy:tak:

u nas mala ze wzgledu na niska mase urodzeniowa dostawala co 2 godziny jedzonko... ciezko jest ja teraz przestawic na co 3 godzinki... ale ona srednio zjada 100, a w wiekszosci juz 130ml... co daje powzyej 900 ml na dobe... a ma dopiero 1,5 m-ca :) do tego dochodza herbatki lub woda jak sie wybudzi i krzyczy jesc... a mama mowi nie :) plynow wiec jest ok 150 ml :)
pozdrawiam Was goraco

Zbieram sie do tego od kilku dni i jakoś cały czas mi to umyka..
Chciałam was zapytać jakich smoków do butelek używacie? Chodzi mi o numer i ilość dziurek.
Jakiś czas temu zmieniłam z smoczki but. aventu z 1 na 2, ale ponieważ mała coraz więcej je, to coraz dłużej jej to zajmuje (pod koniec butli juz naprawdę sie denerwuje) no i zastanawiam sie czy nei przejść juz na smoczki z 3 dziurkami chociaż zalecane są one dopiero od 3go m-ca.
Raz założyłam na próbe i mała była zachwycona. Oprózniła całą butlę w 10min zamiast w 30min:blink: Nic jej się nie działo, nie ulewała bardziej niż zwykle, nie zachłystywała się no i wogóle super.
Zastanawiam się tylko czy zmiana tego smoka wcześniej nie bedzie miała negatywnego wpływu na rozwój jamy ustnej a w związku z tym z aparatem mowy itd...
Co myślicie? :confused:

Chciałam was zapytać jakich smoków do butelek używacie? Chodzi mi o numer i ilość dziurek.
Jakiś czas temu zmieniłam z smoczki but. aventu z 1 na 2, ale ponieważ mała coraz więcej je, to coraz dłużej jej to zajmuje (pod koniec butli juz naprawdę sie denerwuje) no i zastanawiam sie czy nei przejść juz na smoczki z 3 dziurkami chociaż zalecane są one dopiero od 3go m-ca.
Raz założyłam na próbe i mała była zachwycona. Oprózniła całą butlę w 10min zamiast w 30min:blink: Nic jej się nie działo, nie ulewała bardziej niż zwykle, nie zachłystywała się no i wogóle super.
Zastanawiam się tylko czy zmiana tego smoka wcześniej nie bedzie miała negatywnego wpływu na rozwój jamy ustnej a w związku z tym z aparatem mowy itd...

a myslę, że od trzeciego miesiąca to niekoniecznie znaczy, że od KONCA trzecego miesiąca, tyko może od POCŻATKU trzeciego miesiąca.. a to u Soni już za 2 dni :tak:
z cyca czasem leci tak szybko, że Gai nosem wycieka jak nie nadąży łykać, a karmienie trwa 10 minut. nie sądzę, żeby sama natura chciała zrobić krzywdę aparatowi mowy dziecka, więc moja opinia jest taka, że nie masz się cyzm martwić, i spokojnie możesz podać starszego smoka, skoro to uszczęśliwia małą:tak:

a myslę, że od trzeciego miesiąca to niekoniecznie znaczy, że od KONCA trzecego miesiąca, tyko może od POCŻATKU trzeciego miesiąca.. a to u Soni już za 2 dni :tak:
z cyca czasem leci tak szybko, że Gai nosem wycieka jak nie nadąży łykać, a karmienie trwa 10 minut. nie sądzę, żeby sama natura chciała zrobić krzywdę aparatowi mowy dziecka, więc moja opinia jest taka, że nie masz się cyzm martwić, i spokojnie możesz podać starszego smoka, skoro to uszczęśliwia małą:tak:
Właściwie to juz dzis kończy 2 m-ce - suwak mi nie działa i musze go aktualizowac co jakiś czas ;-)

a my wczoraj dostalismy recepte na bebilon pepti, licze na poprawe:-D chyba juz widze jak synus szczesliwszy bo juz 2 kupki zrobil i nie mecza go tak gazy, z niecierpliwoscia czekam na wieczor:baffled: oby kolka sie nie pojawila:baffled:

reklama
ja mam co prawda butelki tommee tippee ale mam smoczki na 6m.....bo....te pierwsze to w ogole odpadaly bo mleko przez nie nie leci gdyz jak sama wiesz to antylkolkowe jest gestsze,a te od 3 miesiaca ciagle sie jej zasysaja tak mocno ciagnie:confused: wiec kupilam jeszcze rozmiar wieksze czyli na opakowaniu pisze od 6 miesiaca i sa idealne, mala je spokojnie nie krztusi sie ale tez nie wkurza, za smok sie zasysa...tak ze moim zdaniem to te smoki tez trzeba dostosowac do dziecka mleka itp itd....ale to tylko moje zdanie;-)

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry