reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Mleko, papki i kanapki :)

Dziewczyny, poradzcie mi co mam zrobic...Za miesiac wracam do pracy a Alan nie chce zadnego mleka(nawet mojego) podanego innaczej jak cycem:-(
Czy jak skonczy 8.5 miesiaca, a bedzie dostawal cyca tylko rano(juz malo pije), w dzien 2x kliek na gesto na Pepti(a je malo, na 60-90 ml wody), wieczorem cyca i ewentualnie w nocy to nie za malo mleka w ciagu doby???

reklama
Dziewczyny, poradzcie mi co mam zrobic...Za miesiac wracam do pracy a Alan nie chce zadnego mleka(nawet mojego) podanego innaczej jak cycem:-(
Czy jak skonczy 8.5 miesiaca, a bedzie dostawal cyca tylko rano(juz malo pije), w dzien 2x kliek na gesto na Pepti(a je malo, na 60-90 ml wody), wieczorem cyca i ewentualnie w nocy to nie za malo mleka w ciagu doby???
Mnie się wydaje że mało ale to pewnie też poniekąd indywidualna sprawa...
Ja bym to po prostu z lekarzem skonsultowała - chociazby metode przestawienia z cyca na butle, no ale to tak czysto teoretycznie mi sie nasuwa.
Czasami jak czytam o tych problemach z przestawianiem z cyca na butle to naprawde wam współczuje...

Ja jeszcze nie dałam truskawki:sorry: a to już można?

Nie, truskawki są powyżej roku ale tylko ze wzgledu na ich wlasciwosci uczulajace.

Podobno nie można, ale ja najpierw dałam spróbować i nic Marisi nie było, więc teraz jak my jemy, to i jej troszkę damy :)
Dziunka ale ty robisz blw? A ja tak w ręku tylko trzymam truskawę i na początku Marika ciumka i żuje, a potem jak stwierdzi że dobre to chce odgryźć oooogromnego gryza i od razu połknąć. Łakomczuch jeden - po tatusiu :D

Tak samo u nas :D

Dziunka mojego męża siostra jak była mała została nakarmiona przez mamę truskawkami w wieku 7 mscy i wyladowała na odziale intensywnej opieki medycznej. Okazało sie , że ma na nie uczulenie. Ja absolutnie nie ganie podawania truskawek itp.dzieciom , bo sama małemu dałąm.:tak:Chciałam Ci po prostu pokazać , że skoro używasz terminów "doświadczeniowych królików" odośnie dzieci mam ( w tym mnie), które podają gluten to również eksperymentujesz na dziecku, np.w kwestii owoców - a może sie to (jhak widac na ww przykladzie) skończyc róznie:tak:

Oczywiście, że Ilonka ma rację . Chodzi po prostu o dobór słów przy negowaniu czyichś zachowań , opinii itp. Ja podaję gluten i uważam , że robię dobrze, inne nie podają- drugie dobrze,

Amen ;)

Rownie dobrze moglaby wyladowac w szpitalu jak truskawke dostala by po roku. Po prostu jest na nie uczulona. Tak jak mozna byc uczulonym na jad owadow etc.

Dziś nie jest uczulona. Po prostu wtedy podano je jej za szybko.Chyba sie nie zrozumiemy...

royanna to chyba troche mało mleczka:-( ale warto zapytac lekarza

Podaje banana , truskawke, gluten , czy inne diabelstwo i obserwuje jak mały na to reaguje... kaszki malinowej nie dostanie wiec ej bo ma wysypke. Z glutenem jest ok.
Chodzi po prostu o to, że każdy robi jak uważa, sumienie mu mówi , czy co innego . Ale skoro mówisz , że eksperymentujemy podajac gluten na dzieciach to powołujac sie na te banany tez eksperymentujesz... :tak:
Dziunka ja już nie wiem jak mam Ci wytłumaczyć , bo powoli zapominam jak sie nazywam. Antek wpierdziela glutenowe ciasteczka , kaszke , owsianke i niech nawet będzie królikiem . Wszystko jedno mi już:-)

ja dalam truskawki i bez problemu, jadla juz kilka razy, jadla tez kiwi, banana, mango, melon, arbuza, czeresnie, jablka, gruszki . Mysle, ze poprostu mam farta i moje dziecko nie jest wrazliwe na nowe produkty, ale gdyby miala jakies problemy to nie bylabym taka odwazna z nowymi rzeczami ;-)

martolinka ja bym juz tez dawala ciasteczka czy nowe produkty, ale u nas problemy z watroba to czekam na zielone swiatlo od lekarki, dawaj to co uwazasz za sluszne i spij spokojnie. Nie dajmy sie zwarjowac. A co do owocow i warzyw to tez juz nie wiem co dawac. Je sloiki wszystkie a ze swiezych: brzoskinie, gruszke, banana, jablko. Warzywa: marchew, pietruszka, seler, brokul, kalafior, ziemniak no i wszystkie sloiki. Na tym moje pomysly sie skonczyly

od 5 miesiaca (badz 6-piers): marchew, ziemniaki, dynia, pietruszka, por, jablka, jagody, porzeczki

od 6 (7) brokuly, kalafior, arbuz

od 7 buraki, gruszki

od 9 winogrona (najlepiej krajowe)

od 10 pomidory, banany, brzoskwinie, morele, sliwki

od 12 truskawki, kiwi

To info z gazety jakiejs dzieciecej. Ale na osesku banan np jest od 8-go miesiaca.
Polecam Ci tez cukinie (Asia ja uwielbia).

My zjedlismy dzis pierwszy raz mleko mod:szok: musiałam wyjść na 3 godziny, Asia śpiąca nie chciała nic jeśc innego i A byl zmuszony poleciec z nia po Nan 2. Zrobil 120ml w kapku, ale Asia jeszcze 10 ml zostawila i zasnela smacznie :-) jutro bedzie powtorka pewnie bo jade do fryzjera na pol dnia ;-) Ciesze sie ze tak jej zasmakowalo.

reklama
od 5 miesiaca (badz 6-piers): marchew, ziemniaki, dynia, pietruszka, por, jablka, jagody, porzeczki

od 6 (7) brokuly, kalafior, arbuz

od 7 buraki, gruszki

od 9 winogrona (najlepiej krajowe)

od 10 pomidory, banany, brzoskwinie, morele, sliwki

od 12 truskawki, kiwi

To info z gazety jakiejs dzieciecej. Ale na osesku banan np jest od 8-go miesiaca.
Polecam Ci tez cukinie (Asia ja uwielbia).

My zjedlismy dzis pierwszy raz mleko mod:szok: musiałam wyjść na 3 godziny, Asia śpiąca nie chciała nic jeśc innego i A byl zmuszony poleciec z nia po Nan 2. Zrobil 120ml w kapku, ale Asia jeszcze 10 ml zostawila i zasnela smacznie :-) jutro bedzie powtorka pewnie bo jade do fryzjera na pol dnia ;-) Ciesze sie ze tak jej zasmakowalo.

Gruszki po 7m-cu , sliwki,morele po 10mcu- przeciez sa słoiki po 4 m-cu ????

Do góry