reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie „Butelkowe S.O.S. - chwila, która uratowała nasz dzień” i opowiedz, jak butelka pomogła Ci w rodzicielskim kryzysie! 💖 Napisz koniecznie Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców. Ekspres i sterylizator z osuszaczem od marki Baby Brezza

reklama

Mleko, papki i kanapki :)

Cholery można z tym dostać - co lekarz to opinia... Ja zapytałam moją lekarkę o gluten to zapytała tylko czy w rodzinie były alergie i dała mi ulotkę ze schematem żywienia z HIPPA... I już nie wiem teraz co robić.

Też trochę o tym czytałam i znalazłam tutaj ciekawy artykuł:
Gluten w diecie niemowlęcia - osesek.pl - ciąża, noworodek, niemowlę, wychowanie i rozwój dziecka, rozszerzanie diety

ale szczególnie interesujący jest ten protest... :/
http://www.osesek.pl/images/stories/pdf/protest.pdf
Miło wiedzieć, że nie tylko ja mam takie rozterki :) Jestem dokładnie na tym samym etapie co ty.. zbieram informacje o juz tak nieodległym rozszerzaniu diety i wrzody mi tylko rosną :) :)

reklama
Miło wiedzieć, że nie tylko ja mam takie rozterki :) Jestem dokładnie na tym samym etapie co ty.. zbieram informacje o juz tak nieodległym rozszerzaniu diety i wrzody mi tylko rosną :) :)

Heh, ja tez zbieralam info, a im wiecej czytalam, tym glupsza sie czulam w temacie:) Najgorzej zaczac, ale jak widzisz ciagle sa pytania, na kazdym etapie niepewnosc i trwoga, zeby nie zrobic czego zle, zeby nie zaszkodzic, heh...

Koniecznie daj znać jak wymyślisz jakich schemat albo jak znajdziesz jakieś źródło, które ci się spodoba :)

nefretete dopiero spojrzałam, ze twoja córeczka ma już 6m-cy. To chyba już za późno na tą wcześniejszą ekspozycję na gluten, no nie ? Bo chyba trzeba przed ukończeniem 6-tego miesiąca - o ile dobrze zrozumiałam...

Ostatnia edycja:
to ja proszę o przepis na kisiel, tylko dużymi literami, żebym załapała :blink: dziś pediatra powiedziała, że skoro Patryk nie chce pić wody i herbatek to może rzadki kisiel lub soczek mu przypasuje.
Według Waszych rad:
Już więcej przez butlę zupki nie dam, tylko łyżeczką.
Jabłuszko czy inny owoc postaram się dać godzinę po jedzeniu, bo on najczęściej woła butle co 2 godziny.
Kaszkę jedną dziennie zrobię na gęsto z owocami i podam łyżeczką.
Wprowadzę też shake owocowy, ale to chyba na przemian z tą kaszką owocową.

a! i jeszcze marchewka/sok z marchewką, bo Patryk jest blady, chyba to poprawi mu kolor skóry?

Koniecznie daj znać jak wymyślisz jakich schemat albo jak znajdziesz jakieś źródło, które ci się spodoba :)

nefretete dopiero spojrzałam, ze twoja córeczka ma już 6m-cy. To chyba już za późno na tą wcześniejszą ekspozycję na gluten, no nie ? Bo chyba trzeba przed ukończeniem 6-tego miesiąca - o ile dobrze zrozumiałam...
Coś ci się pokićkało, mamy 4 miesiące, 3 tygodnie i 6 dni (różnica 1 dnia do twojej Alicji!!!!!!!).

A stan na dzisiaj jest taki:
- karmie tylko piersią przynajmniej do 1 maja
- chyba zrezygnuje z glutenu (jestesmy alergiczkami)
- jak zaczne wprowadzac to gotowe słoiczki (warzywa i owoce pojedyńczo w małych ilościach - jak pediatra polecała)
... a później.. bede martwić się później :) :) :)

Ostatnia edycja:
Dziewczyny, czy w kwestii rozszerzania diety trzymacie się jakiegoś jednego źródła informacji (artykułu, ulotki, książki), czy robicie taki mix ? ;-)

Bo ja się dopiero mentalnie przygotowuję, ale czuję się jakoś pogubiona prawdę mówiąc, mam wrażenie że wszędzie piszą inaczej :/. I jeszcze pytanko - ja do tej pory prawie w ogóle nie karmiłam małej butelką, tylko ze 2-3 razy w szpitalu po urodzeniu.

Więc pytanie do mam doświadczonych :-) - czy da się w ogóle ominąć butelkę, czy raczej wygodniej/lepiej w ten sposób karmić jakimś zagęszczonym mlekiem?
Ja też mam wrażenie, że wszyscy inaczej rozszerzają tą dietę i nowości szybko wprowadzają :) Poczytam trochę i wtedy sama coś spróbuję pokombinować :)))

Fajnie, że jest parę osób w tym elitarnym klubie :) nie czuję się osamotniona :)

Książka : Odżywianie niemowląt i dzieci starszych, Sabina Witkowska, PZWL, Wyd XII, Warszawa 1981. Oczywiście dostosowuje szereg informacji do nowych czasow, ale wychodze z zalozenia ze wtedy nie bylo tylu firm ktore ciagnely na swoja strone.

Kisiel

50 g owoców, maka ziemniaczana (8-10 g - 1-2 lyzeczki) woda 125ml
Owoce rozgotowac w 100ml wody, przetrzec, zagotowac polaczyc z rozrobiona w reszcie wody maka, Zagotowac jeden raz caly czas mieszajac. Ostudzic podac z mlekiem :)

Voila

Książka : Odżywianie niemowląt i dzieci starszych, Sabina Witkowska, PZWL, Wyd XII, Warszawa 1981. Oczywiście dostosowuje szereg informacji do nowych czasow, ale wychodze z zalozenia ze wtedy nie bylo tylu firm ktore ciagnely na swoja strone.
PASS jeżeli książka ma mniej niż 200 stron, to chyba nie bedzie dla ciebie problemem jej zeskanowanie i przesłanie nam ??
Z góry wielkie dzięki :-p

Dziś byłam po recepte na mleko(nutramigen) no i pani w recepcji była w szoku jak jej powiedziałam ile mała pije: 5x230ml :szok: W ten sposób od dzis mam wprowadzac nutramigen 2.:-)

reklama

Kisiel

50 g owoców, maka ziemniaczana (8-10 g - 1-2 lyzeczki) woda 125ml
Owoce rozgotowac w 100ml wody, przetrzec, zagotowac polaczyc z rozrobiona w reszcie wody maka, Zagotowac jeden raz caly czas mieszajac. Ostudzic podac z mlekiem :)

Voila

Passi podobają mi się Twoje przepisy ale jak pierwszy raz czytam coś to wymiękam i się zastanawiam np. jak było z tą rybą...napisałaś tak na początku jakbys samą rybę serwowała a nie danie z rybą w tle i dlatego wtedy zadałam pytanie "Passi jak???"
Teraz ten kisiel...już doszło do mnie, ze robisz kisiel i jak itd. ale jak doczytałam "podać z mlekiem" ZDĘBIAŁAM!!!!!!!!!!! Passi jak?????????????????:-D

PASS jeżeli książka ma mniej niż 200 stron, to chyba nie bedzie dla ciebie problemem jej zeskanowanie i przesłanie nam ??
Z góry wielkie dzięki :-p

:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D

Do góry