reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Mleko, papki i kanapki :)

reklama
A ja dziś zaczynam od początku z glutenem w formie kaszki mannej tzn pół łyżeczki raz dziennie do wieczornego mleczka. Ugotowałam te pół łyżeczki w wodzie, było rzadkie. Wlalam do butli i uzupełniłam wodą do 150 ml i dałam 5 miarek wody. Kupiłam kaszkę manną błyskawiczną.

u nas dzis gotowana dynia z gotowanym lososiem- bez szału ale zjadł :)
Jogurt z bakomy mały kocha. najczesciej mieszam mu pol z owocem ze sloika :)

A Alicja jest fanem chleba... W sumie nie powinna się dziwić - dziadek piekarz :)Musze specjalnie dla niej kupować biały chleb wypieczony, a w Wawie to nie takie proste bo tu króluje chleb bułkowy :/. My z M jadamy razowy i słonecznikowy, a dla malucha to zbyt ciężkostrawne. No ale jak już dorwie taką piętkę albo skórę, to aż mruczy z zadowolenia, zabrać sobie nie da i koniec. Dziś porwała resztkę takiej skórki ze stołu jak szykowałam jej obiadek i niestety - kluski musiały poczekać aż skóra niechcący upadnie na podłogę, bo nie było mowy o zabraniu :)
W ogóle jestem zaskoczona jak mała przybiera teraz na wadze - szok. Ma brzuch jak piłeczka - a jada tylko cyca, odrobinę owsianki rano i kaszki mleczno-ryżowej wieczorem, i 6-8 łyżeczek obiadku.

witam sie z rana!!!
my na sniadanko zjedlismy kanapeczki z wedlinka i nowosc - serkiem grani tzw. wiejskim i zrobil furrore

maly wcina wszystko a jogurty naturalne tez polubil jadl danio i bakomy "grecki"-gest

Dziewczyny, nie pamietam kto tam byl kiedys zainteresowany, wrzucilam przepis na ta wedlinke z piersi kurczaka na parze dla maluszkow na przepisach:) Sorki za opoznienie:)

Ja dziś zrobiłam zupkę - starłam warzywka, ziemniaczek w kostkę, kostka mięska z indyka, zmielona i zamrożona była, troszkę soli, kaszki z brokułami troszkę nestle, konsystencja zupki dla dorosłych. I co? Zjadł parę łyżeczek i dałam mleko ;/

Ja dziś zrobiłam zupkę - starłam warzywka, ziemniaczek w kostkę, kostka mięska z indyka, zmielona i zamrożona była, troszkę soli, kaszki z brokułami troszkę nestle, konsystencja zupki dla dorosłych. I co? Zjadł parę łyżeczek i dałam mleko ;/

A zrob tak:

maly garnek (2l), daj wody, pol torebki warzyw w paski hortexu, dwa - trzy ziemniaki w kostke, lyżeczke masla, szczypte soli, 1 ziele angielskie, 2 pieprze, pol lista laurowego. Ugotuj az sie zrobi bradzo geste i mocno rozgotowane. Pociamlaj i daj jemu.

reklama
Ula - moja tez niejadek maminych rzeczy. Efekt jest odwrotnie proporcjonalny do wniesionego wkładu. Zauwazyłam, ze im bardziej złożone danie, tym gorzej. Okazało się, ze np. mojej zupy pieczołowicie przygotowanej z 6 składników, nie tknie, ale samego ziemniaka z masłem to wcina jak nigdy. Tak samo jest np. z samą cukinią czy marchewką.

Sprobuj moze w ten sam sposób, składniki podawaj pojedyńczo, lub przynajmniej każde osobno na talerzu. Na Marysie to działa, a ja przynajmniej nie jestem zajechana gotowaniem i zdruzgotana kolejną porażką.! Powodzenia :)))

Do góry