reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

mleko roślinne

elizzz

Zaangażowana w BB
Dołączył(a)
30 Lipiec 2009
Postów
124
Miasto
tychy
Z racji tego, że mój Młody ma uczulenie na mleko zwierzęce, a ja go karmię piersią i trudno mi było zrezygnować zupełnie z mleka zaczełam wypróbowyać przepisy na mleka roślinne, oto kilka z nich

Mleko Ryżowe
- 4 szkl.wrzątku (woda musi być gorąca!)
- 1 szkl.ugotowanego gorącego ryżu brązowego
- 1 łyżeczka wanilii prawdziwej
- 1 łyżka miodu ( może być glukoza, albo ominąć ten punkt )
- 1/2 łyżeczki soli
Wykonanie:
Wszystko zmieszać i zmiksować blenderem na krem. Pozostawić mleko na minimum 30 minut, następnie przecedzić mleko przez gęste sito
lub gazę.
Mleko Jaglane
- 2/3 szkl. ugotowanej, ciepłej kaszy jaglanej
- 1/4 szkl. migdałów zmielonych na puder
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka miodu ( może być glukoza, albo ominąć ten punkt )
- 1 szkl. wody
Wykonanie:
Wszystkie składniki zmiksować i w trakcie miksowania dodać jeszcze 2 szklanki wody. Można przecedzić przez gęste sito lub gazę.
Mleko Kukurydziane
- 1/4 szkl. migdałów zmielonych na puder
- 4 szkl. wody
- 1 szkl. ugotowanej mąki kukurydzianej (1/2 szkl. mąki na 1 szkl. wody – gotować przez 10 minut)
- 2 łyżeczki miodu ( może być glukoza, albo ominąć ten punkt )
- 1/2 łyżeczki soli
Wykonanie:
Wszystkie składniki zmiksować i przecedzić przez gazę lub gęste sito.
Mleko Sojowe
Uwaga! nie wszyscy alergicy i wszystkie dzieci z autyzmem mogą spożywać soję.
Uwaga, na soję modyfikowaną genetycznie, nie używamy jej!!!
Namoczyć 1/2szkl. soi w 3szkl. wody przez noc. Soję odcedzić i przepłukać.
Zmieszać:
- 1szkl. namoczonej (lub mrożonej) soi
- 1szkl. wody
- 1 łyżka miodu ( może być glukoza, albo ominąć ten punkt )
- 1 łyżeczka wanilii
- 1/2 łyżeczki soli
- kilka kropel oleju
Wszystko zmiksować blenderem ok.3min i dodać 4szkl. wody.
Wlać do małego garnka, który trzeba umieścić w większym garnku z wodą. Gotować w ten sposób przez 40min. Pozostawić do
ostygnięcia, a następnie przecedzić przez drobne sito lub gazę. W lodówce można przechowywać do 5 dni.
Mleko Owsiane
Uwaga! nie dla dzieci które są na diecie bezglutenowej
1 1/2 szkl. wody
1/4 szkl. miodu ( może być glukoza, albo ominąć ten punkt )
1/2 szkl. płatków owsianych
1/2 szkl. wiórek kokosowych
1/2 łyżeczki soli
Wykonanie:
wszystkie składniki gotować przez 20 minut często mieszając, a następnie zmiksować do konsystencji śmietany. Dodać jeszcze 2
szklanki wody i dobrze wymieszać. Można wyklarować mleko, przecedzając je przez drobne sito lub gazę.
Mleko migdałowe
100 g migdałów moczyć w wodzie przez godzinę. Następnie osuszyć i
mielić w młynku 2 razy. Uzyskaną mąkę zmiksować z 200g wody. Postawić masę na 2 godziny do lodówki. W tym czasie od czasu do czasu mieszać. Następnie mleko przecedzić przez gazę lub sitko.
Mleko z soczewicy
Mielić w młynku 100g soczewicy aż uzyskuje sie drobna mąkę. Uzyskaną mąkę zmiksować z 200g wody. Postawić masę na 2 godziny do lodówki. W tym czasie od czasu do czasu mieszać. Następnie mleko przecedzić przez gazę lub sitko.

ŚMIETANKA MIGDA£OWA
Przepyszna, odżywcza śmietanka o zawartości tłuszczu 28%. Można je dosłodzić miodem. Migdały można zastąpić innymi orzechami lub ziarnami.

200 ml sparzonych migdałów
200 ml wody

Migdały mielimy, dodajemy wodę i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.

Zastosowania
Mleka, śmietanki, masła można stosować jako składnik ciasta, chleba, bułeczek, zup, muesli, jako dodatek do warzyw, sosów, napoje mleczne, lody. Z mleka sojowego można zrobić tofu.
 
reklama
Do góry