reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Mleko sojowe !! Pomocy!

Witam! Mam pytanie odnosnie mleka sojowego. Moja mala ma teraz 8 miesiecy, od urodzenia armiona piersia. Od 5 miesiaca zaczelam jej wprowadzac nowosci, dalej karmilam. Teraz musze wrocic do pracy a malej daje cycusia tylo na noc. Rano po przebudzeniu dostaje mleo sojowe Apro 1+ poniewaz nic innego nie wezmie do ust (z mleka). Wieczorem przed spaniem tez dostaje mleko sojowe. Roznie zjada bo nieraz 100 ml tylko a nieraz 150 ml. Boje sie ze to za malo jesli chodzi o mleczko...!!! Czyli w sumie tego sojowego zjada 200/300 a poza tym dostaje raz dziennie jogurt (150 ml) Jak sie wam wydaje?? Boradzo sie boje ze nieodpowiednio ja zywie!!!!! Prosze o odpowiedz!!!

reklama
Ekspertem nie jestem, ale mogę od siebie napisać tyle, że kiedyś miałam fazę na sojowe mleko (krowie mi szkodzi), jednak naczytałam się o sojowym mleku tyle złego, że przestałam je dodawać nawet do kawy. W mleku sojowym znajdują się hormony roślinne bardzo zbliżone do naszych estrogenów, spożywanie więcej niż pół szklanki dziennie takiego mleka przez osobę dorosłą, może namieszać w gospodarce hormonalnej. Soja jest korzystna dla naszego zdrowia tylko jeśli jest w postaci sfermentowanej.
Tyle co wiem na ten temat to napisałam. Generalnie dziecku takiego mleka bym w ogóle nie podała, mam nadzieję że Twoja córka pije to mleko po konsultacji z pediatrą.

Pozdrawiam.

Chyba chodziło o mleko Alpro 1+ i nie jest to zwykłe mleko sojowe dla dorosłych tylko mleko zastępcze dla niemowląt powyżej roku, które nie tolerują białka mleka krowiego. Ale to mleko jest w ogóle dostępne w PL? Z tą soją to można tutaj dyskutować, bo chyba jest u nas kilka mlek na bazie białek soi, które piją dzieci ze skazą i chyba nic im nie jest, a samo mleko zapisują pediatrzy.:happy: