No to rozpoczynam wątek kulinariowy :-)
Naleśniki ze szpinakiem
Naleśniki (ja robię mniej więcej tak):
2/3 porcji mleka
1/3 porcji wody
jajko
mąka
otręby pszenne
sól - szczypta
łyżka oleju
Wszystko wymieszać. Niestety dokładniejszych proporcji proszę ode mnie nie wymagać, bo zawsze robię na oko
Farsz
duża cebula
opakowanie szpinaku (ja używam gotowych mrożonek)
opakowanie pleśniaczka (najlepszy jest Gorgonzola) tak chyba 200-250 g
łyżka śmietany (opcjonalnie)
czosnek u nas tak jeden duży ząbek
sól, pieprz
starty żółty ser (tak na oko z pół szklanki)
Cebulę kroimy, podsmażamy. Dorzucamy czosnek, szpinak, pleśniaczek, sól, pieprz, smietanę i na koniec ser żółty - tak tylko, żeby się rozpuścił.
Podajemy z sosem czosnkowym (opakowanie jogurtu naturalnego - duże, ząbek/dwa czosnku, 2 łyzki majonezu)
Smacznego :-)
Naleśniki ze szpinakiem
Naleśniki (ja robię mniej więcej tak):
2/3 porcji mleka
1/3 porcji wody
jajko
mąka
otręby pszenne
sól - szczypta
łyżka oleju
Wszystko wymieszać. Niestety dokładniejszych proporcji proszę ode mnie nie wymagać, bo zawsze robię na oko
Farsz
duża cebula
opakowanie szpinaku (ja używam gotowych mrożonek)
opakowanie pleśniaczka (najlepszy jest Gorgonzola) tak chyba 200-250 g
łyżka śmietany (opcjonalnie)
czosnek u nas tak jeden duży ząbek
sól, pieprz
starty żółty ser (tak na oko z pół szklanki)
Cebulę kroimy, podsmażamy. Dorzucamy czosnek, szpinak, pleśniaczek, sól, pieprz, smietanę i na koniec ser żółty - tak tylko, żeby się rozpuścił.
Podajemy z sosem czosnkowym (opakowanie jogurtu naturalnego - duże, ząbek/dwa czosnku, 2 łyzki majonezu)
Smacznego :-)