reklama

Mniam mniam :)

Temat na forum 'Jedynacy' rozpoczęty przez andzia111, 7 Grudzień 2011.

  1. andzia111

    andzia111 Czerwcowa mama 2009

    postanowiłam założyć nowy wątek co by wszystkie te wspaniałe przepisy od edyśka i zytki były w kupie i możnaby było kuknąć w każdej chwili :) myśle że pani moderator niezawoła mnie na dywanik ;-).

    wiec wklejajcie swoje popisowe pyszności :tak:
     
  2. andzia111

    andzia111 Czerwcowa mama 2009

    sałatka w 5-minut

    2 zupki chińskie kurczakowe
    1 por
    puszka kukurydzy
    podwójna pierś z kurczaka

    Kurczaczka kroimy w drobną kostke i podsmażamy dodając przyprawy gyros lub co kto lubi
    makaron z zupek kruszymy i zalewamy ze wszystkimi przyprawami ,po paru min. odcedzamy ,studzimy dodajemy kurczaczka , kukurydze ,pokroioną pore i łyżke majonezu . mieszamy i zajadamy!!

    rewelacja jak dla mnie ,wczoraj sie mikołajowe ciotki zajadały iżyją do dziś ;-):-)
     
  3. reklama
  4. Edysiek

    Edysiek odkrywca

    SPRAWDZONY BISZKOPT
    1 szkl. mąki
    1 szkl. cukru
    6 jajek
    łyżeczka proszku do pieczenia

    Ubić pianę z białek, dodawać cukier i ubijać na sztywno, następnie dodawać po 1 żółtku, ubijać.
    Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do ubitych jajek i wszystko razem lekko wymieszać (najlepiej drewnianą łyżką).
    Piec w temperaturze 180 stopni 35-40 minut

    MASA Z MLEKIEM W PROSZKU
    kostka masła (200g)
    serek waniliowy 400g
    1 szkl. mleka w proszku granulowanego
    1 łyżka cukru pudru

    Utrzeć masło, dodawać po łyżce serek, ucierać, dodać cukier puder i mleko w proszku i utrzec całość na gładką masę.
     
  5. zyta

    zyta Gość

    Pierogi ze szpinakiem
    1kg szpinaku mrozonego
    0,5kg sera bialego
    4lyzki sera parmezanu
    2jajka
    cebulka
    sol,pieprz
    Wykonanie:
    szpinak odmrozic(najlepiej na sitku-odsaczyc)
    przesmazyc cebulke
    szpinak poszatkowac na drobno,dodac cebulke,ser bialy(zmielic przez praske),parmezan,jajka,sol,pieprz
    wszystko dokladnie wymieszac

    zagniesc ciasto na pierogi i robimy jak zwykle pierozki dodajac farsz gotowy ze szpinakiem...wode zagotowac...wrzucamy zrobione pierogi i gotujemy chwilke...;-)
    Smacznego!

    Ps. tak przygotowany farsz mozemy nadziewac tez zrobione na slono nalesniki;-)
     
  6. Felidae

    Felidae Mama_Misia

    nie śmiejcie sie ze mnie, ale czy macie sprawdzony przepis dla opornych na genialne cisto na pierogi ??? jak robię to mi zawsze skala wychodzi...i dlatego nienawidzę robić pierogów, bo można nimi zabijać :-( a uwielbiam. Sklepowe tak średnio mi smakują...W ogóle nie kumam jaka to konsystencja powinna byc żeby dobrze się kleiło i nie za miękkie ani nie za twarde :baffled::szok:. będę wdzięczna :-)
     
  7. Edysiek

    Edysiek odkrywca

    Ja co prawda robię rzadko pierogi. Ale ciasto robię tylko z wody i mąki ewentualnie daje ociupinke oleju. Nie daję jajka, bo robi się wtedy twarde. No a konsystencja cóż :baffled: tak na oko. Ma być gładkie, lśniące nie lepić sie i dać się wałkować.
     
  8. zyta

    zyta Gość

    Felidae otoz tak:tak: metoda prob i bledow;-)
    maka+woda(czasami ja dodaje jajko)i tak jak pisze Edysiek na oko,do maki dolewasz wode,nie za malo wody,bo bedzie ciasto twarde...kilka razy poprobuj i napewno sie uda;-)
    Mnie tez czasami sie zrobi tzw.za luzne,lub zbyt twarde ciasto:-pno ale coz:dry:
     
  9. Felidae

    Felidae Mama_Misia

    :-) poko mama jest to na mamie bede polegać albo w tym roku każe jej nade mną stać a robić będę sama haha jak nastolatka :-)
     
  10. reklama
  11. emiliap

    emiliap Fanka BB :)

    Mój synek uwielbia pomagać, jego przysmakiem jest ciasto marchewkowe z tego przepisu Ciasto marchewkowe zawsze smakuje a popite mleczkiem, mniammm.
     
  12. Edysiek

    Edysiek odkrywca

Poleć forum