reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Mniam Mniam :)

reklama
ja do piatku mam urlop wiec niby miałaby kiedy cos zrobić,tylko kto to bedzie jadł jak tylko ja z mała bede:baffled:
 
W niedziele cały dzień będziemy poza domem.Najpierw na jedne chrzciny,potem na drugie.W poniedziałek on idzie do pracy.Nic specjalnego niemam więc okazji i potrzeby gotować.Zwykły barszczyk zebym miała co z mała zjeśc na obiadek.
 
łeee Mijuś, współczuję, my całe święta razem:tak:
ja tam nawet gdybym miała być tylko z Przemem to pewnie bym coś upichciła:tak:
a tak będzie żurek zrobiony przez M - uuuuuuuuwielbiam:-):-):-)
 
Każdy ten dzien chce spędzic z rodzina ,więc żadnych gości się nie spodziewam.Zresztą niemam pomysłaów na pichcenie tylko dla nas dwóch.Mam jeszcze dwa tygodnie więc może coś mi się zmieni i zachce.:-D
 
SAŁATKA Z KURCZAKA
Składniki:
- 2 piersi pokrojone w kostkę i ugotowane,ostudzone
- woreczek ryżu ugotowany i ostudzony
- puszka kukurydzy odsączona
Sos czosnkowy:
- majonez ok. pół słoiczka
- jogurt naturalny - pół małego kubeczka
- sok z cytryny - około 1 małej łyżeczki
- 3-4 ząbki cozsnku zmiażdżone
sól do smaku
- ja dodaje czasem mieszankę mrożoną brokuł,kalafior i marchew ale wtedy trzeba zrobić sosu z całego majonezu i jogurtu, no i więcej czosnku
Do miski wrzucić ugotowanego kurczaka i ryż, dodać kukurydzę, zalać sosikiem,wymieszać i wstawić na trochę do lodówki
SMACZNEGO:biggrin2:

CIASTO JOGURTOWE
Ciasto:
1 szkl jogurtu naturalnego
1 szkl cukru
ok. 2,5 szkl mąki
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szkl oleju
1 cukier waniliowy
odrobina soli (ok. 1/4 łyżeczki)
aromat waniliowy

Białka ubić na sztywną pianę z 0,5 szkl. cukru i solą.
Żółtka zmiksować z 0,5 szkl. cukru i cukrem waniliowym do białości.
Do żółtek dodać jogurt , miksować, potem olej i wciąż miksować.
Do otrzymanej masy dodać pianę z białek i cukru , wymieszać delikatnie drewnianą łyżką.
Na końcu wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać całość drewnianą łyżką. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany ( dlatego nie wsypywać na raz całej mąki , lepiej w dwóch, trzech turach).
Ciasto wyłożyć na blaszkę o wymiarach ok. 25x35 cm., wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Tu można położyć jakieś owoce, ja czasem wkładam brzoskwinie. Piec ok. 50 min w temperaturze 180-185 stopni
__________________

SZPARAGI Z PIEKRANIKA

Do oliwy wycisnąć czosnek - ile kto lubi, ja na 2 pęczki szparagów daję 1 większy ząbek. Jak się da za dużo, to smak szparagów zniknie. W czasie jak obieram szparagi, to ten czosnek sobie leży w oliwie.
Obrane szparagi układam na blasze i smaruje pędzelkiem tą oliwą z czosnkiem. I do piekranika. Piekę aż będą miękkie - sprawdzam widelcem. Temp. ok. 150 oC.
Przed jedzeniem można jeszcze posypać tartym parmezanem.




SAJGONKI
Składniki
p2.gif
około 10 sztuk papieru ryżowego

p2.gif
30 dag mielonego mięsa

p2.gif
kilka pieczarek

p2.gif
makaron z zupki chinskiej

p2.gif
średnia marchewka

p2.gif
cebula

p2.gif
3-4 liście kapusty pekińskiej

p2.gif
sos sojowy

p2.gif
sól, pieprz, ostra papryka

p2.gif
olej do smażenia

2-3 ząbki czosnku rozdrobnione
jajko surowe

Mięso mielone podsmażyć na oleju z cebulką, po jakiś 15 minutach dodać pokrojone pieczarki, poddusić,dodać startą marchewkę, pokrojone liście kapusty pekińskiej.
Makaron zamoczyć na chwilę we wrzątku i dodać do farszu.Dodać czosnek,przyprawy.Zaciągnąć jajkiem
Sposób złożenia jest na opakowaniu papieru ryżowego.
Smażyć na bardzo gorącym oleju lekko obeschnięte ruloniki
 
A ja na jutro zrobię piersi kurczaka ze szpinakiem i mozzarellą:

Pierś kroimy w plastry i lekko robijamy, solimy albo posypujemy vegetą. Na każdy plaster kładziemy łyżkę szpinaku (może być mrożony), mozzarellę pokrojoną w kostrkę i zwijamy i dokoła obwijamy plastrem wędzonego boczku. Ruloniki układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy ok 40 min.
Pychotka. Robi się szybko i nie ma możliwości, żeby coś nie wyszło
 
reklama
Do góry