• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Mutacja MTHFR A1298C

reklama
Są lekarze i lekarze, jeden uzna, że te mutacje wpływu nie mają, inny bardzo się nimi przejmie.
Sama mam MTHFR i PAI w homozygocie, z zaleceń witaminy w formie metylowanej (są przeróżne, ja biorę prenatal uno), zalecony mam też acard. Od acardu zaczynałam w dawce 75mg + heparyna w dawce 0,4. Heparyna różnie zalecaja albo od dodatniego testu albo od owulacji. Jak lekarz siedzi w temacie poronień to każe brac już od owulacji. Acard cały czas. Na heparynę nie masz refundacji, ja przeszłam przez kilku lekarzy i żaden mi nie przepisal z refundacja.
Osobiście od heparyny odeszłam bo u nas przyczyną poronień jest translokacja chromosomów, biorę za to większą dawkę acardu 150mg.
Życzę Ci powodzenia i wytrwałości :)
Wiesz co.to chyba zależy od woli lekarza. Ja.jestem na.forum po poronieniu i tam bardzo dużo dziewczyn w ciąży brało heparynę i wszystkie miały z refundacja, ba nawet z kodem ciążowym i miały heparynę za free. Receptę wystawiał ich gin. Ponoć właśnie te mutacje są wskazaniem do refundowanej heparyny, ale też była dziewczyna, która nie miała wskazań i dostała zapobiegawczo też refundowana.

Byłam też u lekarki rodzinnej i dalej moje poronienia i te mutacje nie były wskazaniem do refundacji. Ale macie fajnych lekarzy :)
Nawet w spisie leków refundowanych dla kobiet w ciąży jest heparyna. Ja miałam receptę na 100% i farmaceutka mnie uświadomiła. Przy okazji wizyty u lekarza dopytałam, bo to nie mały wydatek jeśli ma się brać całą ciążę.

Są lekarze i lekarze, jeden uzna, że te mutacje wpływu nie mają, inny bardzo się nimi przejmie.
Sama mam MTHFR i PAI w homozygocie, z zaleceń witaminy w formie metylowanej (są przeróżne, ja biorę prenatal uno), zalecony mam też acard. Od acardu zaczynałam w dawce 75mg + heparyna w dawce 0,4. Heparyna różnie zalecaja albo od dodatniego testu albo od owulacji. Jak lekarz siedzi w temacie poronień to każe brac już od owulacji. Acard cały czas. Na heparynę nie masz refundacji, ja przeszłam przez kilku lekarzy i żaden mi nie przepisal z refundacja.
Osobiście od heparyny odeszłam bo u nas przyczyną poronień jest translokacja chromosomów, biorę za to większą dawkę acardu 150mg.
Również dostałam zalecenie brania Acardu 75. Czy Tobie również zalecono stosowanie do końca ciąży?
Mi również zalecono stosowanie Acardu 75. Czy Tobie też kazano brać przez całą ciążę? Czy masz odstawić w 3 trymestrze?

Ja mam MTHFR i PAI( test dna robiony po 2 poronieniu) pierwsza ciąża bez problemów, później dwa poronienia, aktualnie jestem w ciąży i od samego początku ( od pozytywnego testu) heparyna, acard, kwas foliowy metylowany, magnez + witaminy i stałe leki na tarczycę). Luteina po pierwszej wizycie 4+1.
Jak wygląda sytuacja? Wszystko skończyło się dobrze?

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry