reklama

Nasze dzieci u lekarza.

Dziewczyny jak przemywacie oczka sola fizjologiczną ? Najpierw na wacik i wacikiem przecieracie czy prosto na oczko i wtedy przecieracie :confused2: Bo ja najpierw na wacik - tylko teraz przeczytałam że powinno sie inaczej ????:szok:

reklama
ja zawsze na gaze, nie na wacik, bo mnie w waciku te wloski zawsze denerwowaly co sie czepialy o wszystko. i ta gaza mocno nokra z soli fizjolog i przecieralam lekko od zewnatrz do srodka kazde oczko swiezym gazikiem.

Byłam wczoraj na rehabilitacji z Julką, tym razem trafiłyśmy super Panią ( to chyba nagroda za dermatologa :tak:;-) ) na razie obserwowała małą jej odruchy i zachowanie. Zajęcia mamy raz tygodniu a resztę ja mam powtarzać w domu. Zaczęłyśmy od pracy nad rozluźnieniem barków. Co do przewrotów, a raczej ich braku powiedziała, że mamy jeszcze czas, ale to też będziemy ćwiczyć. Najpierw trzeba zminimalizować napięcie w okolicy ramion. W tej chwili mamy jeszcze 9 zajęć, ale powiedziała, że da na pewno kolejne.
Stwierdziła jeszcze asymetrię, ale to też ma się unormować dzięki ćwiczeniom.
Pierwsze 20 minut mała zniosła całkiem ładnie, przyglądała się Pani a później ostatnie 10 minut już płakała, zmęczona była bidulka.

ja już nie przemywam :zawstydzona/y:, ale zawsze lałam na gazik :tak:
są różne stopnie usg, ja się kapnęłam dopiero w domu i już lekarza nie miałam okazji zapytać, ale na pierwszych bioderkach mieliśmy zapis Ib a teraz jest Ia :baffled: o co cho????

stokrotka.af - nie znam się na zapisach, dla mnie ważne było czy jakieś tam jajo się wyprodukowało. U nas bioderka ok.

Weronika po wczorajszych szczepieniach jednak troszkę była marudna w stosunku do normalnego dnia, wieczrem padła, ale 3 razy się wybudzała, by cyca pocyckać sobie, od 21 spała już do rana, z przerwą na żarełko i rano wesolutka. Temperatury czy innych objawów póki co brak, ale eferalgan 80mg w lodówce leży.

ja już nie przemywam :zawstydzona/y:, ale zawsze lałam na gazik :tak:
są różne stopnie usg, ja się kapnęłam dopiero w domu i już lekarza nie miałam okazji zapytać, ale na pierwszych bioderkach mieliśmy zapis Ib a teraz jest Ia :baffled: o co cho????

Diagnostyka i ocena skuteczności leczenia dysplazji stawu biodrowego opiera się przede wszystkim na badaniu ultrasonograficznym. Ocena bliższego końca kości udowej i panewki stawu biodrowego pozwala zakwalifikować staw do jednego z czterech typów w klasyfikacji Grafa:

• Typ I – prawidłowe stawy biodrowe;
  • Typ II – stawy biodrowe fizjologicznie niedojrzałe (IIa i IIb), stawy biodrowe dysplastyczne bez decentracji głowy kości udowej w panewce (IIc);
  • Typ III – stawy biodrowe dysplastyczne z decentracją głowy kości udowej w panewce;
  • Typ IV – zwichnięte stawy biodrowe

Biodra prawidłowe:
Ia - alfa > bądź = 60', beta < 55'
Ib - alfa > bądź = 60', beta > 55'

Ukształtowanie panewki dobre
Kostny brzeg panewki ostry lub tępy
Obrąbek chrzęstny wąski i długi lub krótki o szerokiej podstawie.

IIa - alfa 50'-59', beta >55' - oznaczenie stosowane tylko u dzieci poniżej 3 miesiąca życia. Może być dodatkowo oznaczone "+" lub "-", gdzie:
IIa+ opisuje się:
Ukształtowanie panewki dość dobre
Kostny brzeg panewki zaokrąglony

IIa- opisuje się:
Ukształtowanie panewki wadliwe
Obrąbek chrzęstny szeroki obejmujący głowę kości udowej

Biodra dysplastyczne:
IIb - alfa 50'-59', beta > 55' (oznaczenie dla dzieci powyżej 3 miesiąca życia)
Ukształtowanie panewki wadliwe
Obrąbek chrzęstny szeroki obejmujący głowę kości udowej

IIc - alfa 43'-49', beta < 70'-77'
Istnieje zagrożenie przemieszczenia głowy kości udowej

IId - alfa 43'-49', beta > 77'
Decentralizacja głowy kości udowej.

III - alfa <43', beta > 77'
Biodro podwichnięte:

IV - alfa <49', beta > 77'
Biodro zwichnięte.

ja przemywam na wacik

tak patrze ze Wy chodzicie na bioderka po kilka razy, a My bylismy tylko raz? ale nikt mi nie kazal powtarzac, a moze powinnam ?

ja przemywam na wacik

tak patrze ze Wy chodzicie na bioderka po kilka razy, a My bylismy tylko raz? ale nikt mi nie kazal powtarzac, a moze powinnam ?

po czwartym miesiacu sprawdza sie czy jadra kostne sie prawidłowo wykształciły (wczesniej zazwyczaj ich jeszcze nie ma, zalezy kiedy robi sie usg pierwsze) dla spokoju sumienia mozna isc - my mielismy na wynikach wlasnie kontrole po 4 msc a teraz juz nic. czasem sprawdza sie jeszcze jak maluszek zaczyna chodzic

reklama
stokrotka.af - nie znam się na zapisach, dla mnie ważne było czy jakieś tam jajo się wyprodukowało. U nas bioderka ok.

Weronika po wczorajszych szczepieniach jednak troszkę była marudna w stosunku do normalnego dnia, wieczrem padła, ale 3 razy się wybudzała, by cyca pocyckać sobie, od 21 spała już do rana, z przerwą na żarełko i rano wesolutka. Temperatury czy innych objawów póki co brak, ale eferalgan 80mg w lodówce leży.

no masz mnie nikt o jakimś jaju nie mówił, tylko,że ok więc pewnie go mamy ;-)

ja przemywam na wacik

tak patrze ze Wy chodzicie na bioderka po kilka razy, a My byliśmy tylko raz? ale nikt mi nie kazał powtarzać, a może powinnam ?

pierwsze usg jakoś tak w 6-7 tyg i potem przed 9 miesiącem do kontroli a potem już nie trzeba

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry