reklama

Nasze kulinarne szaleństwa :)

Temat na forum 'Dzieci urodzone w lutym 2016' rozpoczęty przez Magda_z_uk, 17 Listopad 2015.

  1. Magda_z_uk

    Magda_z_uk Po pierwsze MAMA ;)

    Dziewczyny, jak macie ciekawe przepisy, czy pomysły na pyszne jedzonko, to tutaj piszcie :-) Zarówno dla nas, jak i dla naszych maluszków.
     
  2. Magda_z_uk

    Magda_z_uk Po pierwsze MAMA ;)

    PĄCZKI

    500ml mleka,
    1 kg mąki (ja użyłam typ 500 wrocławkska),
    1 jajk
    o,
    6 żółtek,
    100g masła rozpuszczonego,
    100-150g cukru (ja daję 150),
    cukier waniliowy ( u mnie pasta waniliowa),
    szczypta soli,
    40ml alkoholu ( u mnie amaretto),
    łyżka octu,
    100g drożdży świeżych,
    1,5 litra oleju do smażenia (u mnie flora słonecznikowy)
    300g marmolady różanej do nadziewania

    PRZYGOTOWANIE:

    Do miski w której wyrabiałam ciasto (metalowa) pokruszyłam drożdże, zalałam letnim mlekiem, dosypałam 2 łyżki cukru i łyżkę mąki. Odstawiłam w ciepłe miejsce. Po 15 minutach rozczyn zaczął rosnąć, więc dosypałam resztę cukru, cukier wan (ja dałam pastę), sól, dodałam 1 jajko i masło roztopione wystudzone, alkohol oraz ocet. Zaczęłam mieszać ręką i pomału dosypywać mąkę z żółtkami na przemian. Trochę mąki i 1 zółtko i tak do wyczerpania składników. Jak juz wszystko było w misce, to wyrabiałam ręcznie, bardzo energicznie 15 minut. Ciasto pieknie odchodziło od ręki i ścianek miski, a na powierzchni tworzyły się pęcherzyki powietrza. Jeśli wciąż mocno się przykleja do ręki, to trzeba dłużej wyrabiać. Ciasto ma być lepkie, ale musi odchodzić w miarę łatwo od ręki. Przykryłam miskę ściereczka i odstawiłam w ciepłe miejsce. Ciasto mi podwoiło objętość po 25 min. Wywaliłam na blat oprószony mąką i zaczęłam ucinać po kawałku, kłaść łyżeczkę dżemu i sklejać, formując zgrabne pączki. Ułożyłam na deskach posypanych mąką i tak rosły kolejne 15 minut. W między czasie rozgrzałam olej w garnku. Niby ma być 170 stopni temp oleju, ale ja robię na oko. Wrzucam kawałek ciasta do oleju jak już ciepły i jak zabrązowi się, to wrzucam 1 pączka. Smażę i sprawdzam, czy upieczony w środku. Trzeba pamiętać, że jak olej za gorący, to pączki surowe w środku będą, jak za zimny, to chłoną dużo oleju. Moje wyszły super. Żaden nie opadł na dno po wrzuceniu, każdy miał jasną otoczkę. Smażymy ok 3 min na jednej stronie. Po usmażeniu polukrowałam je. Lukier robię z cukru pudru i wody ciepłej. Proporcje na oko. Ma być dość rzadki. Moczymy ciepłe pączki i odstawiamy do przestudzenia. Można dodać skórkę pomarańczową lub amaretto do lukru :-p Smacznego :-)

    DSC_0069.jpg DSC_0054.jpg DSC_0059.jpg
     
  3. reklama
  4. novaspace

    novaspace Fanka BB :)

    Magda super przepis, jutro wypróbuje, bo nie mam drożdży w domu

    Mam pytanie, alkohol musi być? Bo w domu mam tylko jakieś zapomniane wino i piwo :)



    To ja też podam przepis na DROŻDŻÓWKI które mi zawsze wychodzą :)

    Składniki:
    1 jajko
    3 szkl mąki
    25 g drożdży
    3 łyżki cukru
    łyżeczka soli
    2 łyżki oleju
    1 opak. cukru waniliowego
    1 szkl ciepłego mleka

    (nadzienie)
    może być dżem, nutella,
    albo ja czasem robię : 3-4 jabłka kroję w kostkę
    gotuje chwilę z miodem i bakaliami, i odsączam z soków zanim
    nałoże na ciasto

    Wykonanie:
    Do miski dodajemy drożdże z cukrem. Roztrzepujemy trzepaczką aż drożdże zrobią się płynne.
    Dodajemy do tego olej, jajka, sól, cukier waniliowy, mąka, mleko
    Mieszam mikserem (końcówka do mieszania ciasta, tzw. sprężyna) , przykrywam szmatką, i odstawiam w ciepłe miejsce na
    ok. 1 godzinę.

    Po godzinie (ciasto powinno podwoić wielkość) wykładam ciasto na stolnicę, i wyrabiam, jak się za bardzo
    kleji podsypuję mąką. Wałkuję na duży placek.
    Ja na ogół wykładam na ciasto nadzienie i robię roladę. Można też robić zawijasy, warkocz, co kto lubi
    Potem kroję roladę z nadzieniem na kawałki, które ukladam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Wykładam nadzieniem w górę. Piec ok 40-50 minut w 160 stopniach.

    Jak ostygną, polać lukrem.
    Lukier: łyżka soku z cytryny plus cukier puder, mieszam
    i dodaj cukier aż będzie konsystencja śmietany.

    Jak by co pytajcie

    Potem napisze przepis na pizze domową,
    i sernik z niemieckiego twarogu :)
     
  5. mkvet

    mkvet Fanka BB :)

    To jest jedno z ulubionych dań mojego Męża:
    WP_20151214_13_53_26_Pro.jpg
    Tu przepis:
    Ciasto na spód tarty:

    • 250 g mąki
    • 125 g masła
    • ¼ szklanki zimnej wody
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • szczypta soli
    Farsz:

    • 500 g piersi z kurczaka (albo 300 g kiełbasy)
    • 1 łyżka przyprawy do gyrosa
    • 600 g ulubionych warzyw np. pieczarek, brokuł, marchewki, kalafiora, ziemniaków (możemy użyć gotowej mrożonej mieszanki warzywnej)
    Wypełnienie:


    1. Z podanych składników na szybko zagnieść ciasto, owinąć je w folię spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.
    2. Po wyjęciu ciasta z lodówki wyłożyć nim wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką okrągła formę do pieczenia o średnicy około 26 cm.
    3. Piec samo ciasto przez 15 min w 200 stopniach
    Farsz:

    1. Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, wymieszać z przyprawą do gyrosa i podsmażyć na oliwie z oliwek.
    2. Warzywa oczyścić i podzielić na cząstki lub pokroić w plasterki.
    3. Warzywa zblanszować, czyli krótko obgotować w osolonych wrzątku – przez około 3-4 minuty.
    4. Warzywa oraz pierś z kurczaka przełożyć na ciasto.
    Wypełnienie:

    1. Jajka, śmietanę oraz mleko dokładnie ze sobą połączyć. Dodać starty ser żółty oraz przyprawy, wymieszać.
    2. Wlać sos do tarty.
    3. Tartę piec w rozgrzanym do 200[SUP]o[/SUP]C piekarniku przez około 25 minut.
     
  6. PaniAg

    PaniAg Fanka BB :)

    U mnie tradycyjnie, ciasteczka ,,na oko,, składniki;) IMG_20151215_195302.jpg

    4 szkl maki
    1 szkl cukru
    1 szkl wiorkow kokosowych
    2/3 margaryny Kasi
    2 jajka
    Cuk.waniliowy
    Łyzka proszku do pieczenia
    Jogurt gruszkowy
     
  7. mkvet

    mkvet Fanka BB :)

    PaniAg my też robimy te ciasteczka, ale w wersji z kakao. Do herbatki uwielbiam:)
     
  8. anit80

    anit80 Fanka BB :)

    Sernik na ciemnym spodzie.
    Ciasto :
    3 szklanki mąki
    1 kostka Kasi
    2 jajka
    5 łyżek cukru
    3 łyżki kakao
    1 czubka łyżeczka proszku do pieczenia
    Wszystko zagnieść podzielić na dwie części o wielkości 2/3 i 1/3 . Te mniejsza dziele na jeszcze 2 części i chowam do zamrażalnika. Większą cześć ( 2/3) wałkuję i wykładami na blaszkę.
    Twaróg :
    5 żółtek ( białka ubijam na pianę )
    1 szklankę cukru
    1 kg sera trzykrotnie mielonego
    1 budyń śmietankowy
    1 kostkę Kasi roztopić
    Wszystko zmiksować na koniec dołożyć pianę z białek i delikatnie wymieszać. Wyłożyć na blaszkę na kruche ciasto . Te ciasto które było w zamrażalniku trę na tarce na ciasto serowe. Piec w 180 stopniach C przez 60 min. Na wierz posypujemy delikatnie cukrem pudrem.
    Smacznego :happy:
     
  9. magmich

    magmich Fanka BB :)

    Jeju jak dawno nikt tu nie zaglądał, musiałam pajęczyny wymieść;)
    Poniżej przepis na żeberka w miodzie i keczupie:
    1,5 kg mięsnych żeberek
    średni słoiczek pikantnego keczupu
    dwie łyżki miodu
    2-3 ząbki czosnku

    Żeberka kroimy, czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z miodem. Miodem z czosnkiem nacieramy żeberka i wkładam do naczynia żaroodpornego (można to zrobić dzień wcześniej), które bez przykrycia umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 200 st. na około 20 min - 30 min (żeberka muszą zacząć się przyrumieniać). Po tym czasie wyjmujemy naczynie zlewamy do miseczki sos który się wytopił i mieszamy go z keczupem. Wszystko wlewamy z powrotem do naczynia przykrywamy i pieczemy jeszcze przez 1h w tem. 180 stopni.
     
  10. reklama
  11. mkvet

    mkvet Fanka BB :)

    Zrobiłam się głodna...
     
  12. magmich

    magmich Fanka BB :)

    Roladki schabowe (z tego przepisu dla naszej rodzinki mam 2 obiady)

    10 plastrów schabu
    10 plasterków szynki
    10 plasterków sera
    ogórki kiszone
    majonez
    pęczek koperku
    400g śmietany 18%
    sól
    pieprz

    Schab rozbijamy dość cienko. Każdy plaster smarujemy cienko majonezem solimy i pieprzymy. Na każdym plastrze układamy szynkę na niej ser i kawałek ogórka kiszonek. Zawijamy roladki w wkładamy do naczynia do zapiekania. Śmietankę przekładamy do miski dodajemy posiekany koperek sól i pieprz (ilość według uznania) i mieszamy następnie śmietankę wylewamy na roladki. Całość wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy godzinę.
    Po wyjęciu możemy zlać pozostałą w naczyniu śmietankę i wykorzystać jako bazę pod sos.

    Roladki najczęściej podaję z ziemniakami i tartą marchewką z jabłkiem.
     

Poleć forum