reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Nasze małe umiejętności i osiągnięcia

Ala ostatnio karmi wszystkie gumowe zabawki,pluszaki,lalki chodzi z łyżeczką i przystawia do buzi,ale wczoraj nas rozbawił do łez bo chciała w ten sam sposób nakarmić pilota do TV.

Kozica dziewczyny mają rację każda z nas ma wrażenie że jej dziecko jest w tyle z pewnymi rzeczami ale to nie prawda bo jak jedno dziecko potrafi to,to drugie coś innego.
Mnie też czasami jest przykro jak słyszę ile inne maluszki potrafią mówić bo Ala akurat w tej kwestii jest bardzo w tyle.Od czasu kiedy skupiła się na chodzeniu przestała w ogóle mówić,jedyne co jej zostało to TATA,BRRR(auto)DA(daj) i to by było na tyle.A umiała więcej słów.Jedyne pocieszające jest to że wszystko rozumie co się do niej powie i nic się przed nią nie ukryje jest bardzo spostrzegawcza i wszystkie podpatrzone czynności powtarza.

Nie jestem przeciwnikiem chwalenia dzieci tylko zastanawiam się czy potrzebny nam nowy wątek bo poprzedni wątek zawiera rozwój dziecka a umiejętności to rozwój

Ostatnia edycja:
reklama
Ewelia - Wiki nie chce wyrzucać brudnych pieluszek do kosza, za to jak gdzieś znajdzie butelke (po soku, pepsi, wodzie min.... bez znaczenia, tylko nie swoją) to wynosi ją do kuchni i wkłada do koszyka (segregujemy śmieci).:tak: Nawet, jeżeli jest jeszcze picie, i tak wynosi butelkę i sie denerwuje, jesli ktoś ja zabierze.:wściekła/y:

:-D Nowa umiejętność - zakłada psu obroże. Chyba jej się to kojarzy z koralami, bo codziennie się bawi i ubiera siebie i nas w korale.

To ja sie pochwale nowymisłówkami Filipka
Mówi ciucia (ciuchcia). Strasznie się przy tym stara, takiego dziuba robi jak mówi. Brzmi to podobnie jak ciocia, dziadzia, dzidzia - ale po tej staranności można bezbłednie rozpoznać że chodzi o ciuchcie
Do tego jeszcze mówi kuku (znaczy zwyczajne a kuku) i ostatnio parę razy powiedział pafie (pachnie) jak wąchał kwiatki.
Mów dam - zamiast masz i daj (znaczy daj)
No i jeszcze po swojemu opowiada dużo:tak:

mrozik to zdolniacha z Filipka:-)
Olka nie poszerzyla za bardzo słownictwa doszły takie pojedyńcze słowa: tutaj, tu , tam. Umie powiedzieć jak ma na imię ale O tak smiesznie wymawia jakos tym jezykiem mieli w tej buzce ze czasami słychac nie O tylko U:-D
Poza tym mówi dużo ale po swojemu co niestety dla nas jest jedną niewiadomą;-)
Z innych umiejętności próbuje trzymac ołówek tak jak dorosły, dziwi mnie to ,bo Macius długo trzymał całą dłonią. Ale od kiedy zaczeły sie przygody z rysowaniem juz porysowała mi automat płytki w łazience, więc musze mieć ją na oku.

tak sie właśnie zastanawiam nad umiejętnościami Maćka hmm potrafi cos podać jak mu mówię daj Maciusi np klocek czy jakąś zabawkę to poda. wczoraj wyciągnął mi z szafki paczkę podpasek i podszedł i mi dał a ja mu mówię " masz Maciusie i zanieś to do szafeczki" i wiecie że zaniósł?! my z Adamem w szoku a on normalnie otworzył szafkę schował podpaski a zamknął drzwiczki fajne to takie:-)

mówić to mówi ale większość po swojemu, czasami powie mama, tata, jego "mete" to jest -proszę albo masz bo zawsze tak mówi jak coś podaje. a najśmieszniejsze jest to, że potrafi stanąć przed lustrem i dyskutować ze sobą hihi czasem sie nawet kłócą:-D:-D

a jak Wasze dzieci reagują na nocniczki próbujecie już coś??

Mrozik no to super sie Filipek rozgadał:-)gratulacje:-)
Aniulka-super!Adas przynosi jak sie go poprosi ale odłozyc nie chce:dry:
Adas ostatnio z zapamietaniem na wszystko pokazuje palcem i pyta "a to" i jak sie mu nazwie to zmienia obiekt zaintersowania:-D a jak [pokazuje z daleka na cos i chce zeby mu to podac "o to" "dam" a ja nie wiem coczasem udaje a czasem naparwde nie wmam pojecia o co mu chodzi-to sie tak smiesznie denerwuje ze nie rozumiem:-Dmoze dzieki temu bedzie mial motywacje;-)

Mrozik-Fajnie że Flipek już tak fajnie mówi.Ala niestety z tym kiepsko

aniulka-Maciuś mdrusiek widać i porządny chłopczyk.

Ala też ostatnio taka porządna że szok,nie ma mowy żeby jakaś szafka była niedomknięta albo szuflada.My z mężem mamy manię zostawiania otwartych drzwi w łazience a Alunia je zawsze zamyka,do tego wszystko układa i porządkuje.Nawet bluzę czy sweterek musi mieć zawsze pozapinane,rączki muszą być czyste nie może być na nich piasku(teraz to akurat śnieg przeszkadza) a przy jedzeniu jak się ubrudzi to natychmiast muszę ją powycierać.
Skubana wie wszystko co do czego.Kiedyś zostawiłam tusz na stoliku a ona jak go dorwała to zaczęła sobie do oka przykładać.

Jest strasznie spostrzegawcza i od razu zapamiętuje co do czego służy.

Nie wiem czy jest sie czym chwalic:dry:ale moje dziecko naumiało sie włączac"to o to o tu" co w wolnym tłumaczeniu oznacza "Teletubisie":-D
Jak mowie to chodz włączymy,leci do DVD wciska guzik i siada na swój fotelik:-)komedia za darmo z nim ostatnio:-D

Kira - gratulujmy z Wikunia serdecznie. Wikunia to mała dama i "każe" sobie włączać:tak: Przynosi opakowanie od Noddy'ego i piloty od tv i DVD i pokazuje na który guzik sie włącza, hehe Śmiesznie to wygląda:-D Jeszcze troche i sobie wspólny seans filmowy zrobią;-)

reklama
Szymcio to bardziej jak Wikunia, tez przynosi piloty i pokazuje ze mam mu wlaczyc a sam siada na lozku.
Nasz sie nauczyal pokazywac gdzie jest Szymcio oraz gdzie jest łobuz, na jedno i drugie pytanie pokazuje na siebie. Poza tym pytany ile ma latek, pokazuje jeden paluszek.
Z mowieniem u nas ciagle cisza, ostatnio zaczal po dosc dlugiej przerwie mowic znowy mama, i czasami jak juz tata bardzo uprosi to maly powie tata, choc i tak najczesciej smieje sie i mowi mama :-D Mowi jeszcze papa i baba, oraz ma (co znaczy nie ma), no i dada, jak chce wyjsc z domu.
Poza tym siada na krzesle przy komputerze, bierze kredki i rysuje, a jest przy tym taki dumny ze az boje sie ze peknei z tej dumy :-)
To chyba tyle u nas, poza tym robi cala mase rzeczy ktorych robic nie powinien :-(

Do góry