reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Nasze malusie problemy z Maluszkami

no wlaśnie też mi się wydaje, że to nie mleko, zrobilam analize ostatniego miesiaca i stwierdzilam, że po pierwsze:
a) Otylka wypija 3 soki na dzień- wcześniej do 8 miesiaca piła ledwo jeden na dwa dni, być może za dużo kwasów stąd wysypka,
b) wprowadziłam deserki z owocami tropikalnymi,
c) wprowadzilam jogurty, serki itp.
d) wprowadzilam chleb itd.

Elimuje na razie wszystko co wyżej napisałam, dodatkowo wyeliminuje zupki dozwolone od 9 miesiaca, a soki będę podawać w mniejszych ilościach i rozcieńczone. Pozostanę przy takiej diecie przez tydzień i zobacze, czy będę efekty, a jeżeli nie to dopiero wtedy przejdę na nutramigen. To wydaje mi sie rozsądne.

reklama
Ell mi tez się wydaje że to mało prawdopodobne że to mleko - a jeżeli tak to to z jogurtów i serków a nie z NANa - mój lekarz tłumaczy to w ten sposób że jogurty i serki są często robione na świeżym tłustym mleku - czyli nie przetworzonym i pomimo że dziecko toleruje mleko modyfikowane może do pewnego wieku nie radzić sobie z nabiałem (ale z czasem to zazwyczaj przechodzi).
O soczkach to gdzieś czytałam żeby nie przesadzać - że w sumie powinno dziecko wypijać 10 ml razy miesiące życia - czyli nasze około 100 ml - do 120 ml do roku. Oczywiście chodzi o takie soki przecierowe, nie o jakieś "kompociki" - Karol wypija około 200 ml dziennie - 100 - max 120 ml soku przecierowego a reszta kompot lub herbatka

Marzena9 dzięki za obszerny opis o ospie. Mały dostaje wysypkę ale po kilku godzinach mu niknie i tak od kilku dni, więc na ospę to nie wygląda. Nie wiem czy czasem nie jest to uczulenie na proszek którym ostatnio wyprałam jego ciuszki:eek: Moja starsza córka kiedyś też miała problem z liczbą płytek krwi i leżałysmy wtedy w szpitalu to nawet pobierali jej szpik żeby wykluczyc białaczkę a okazało się że liczba płytek spadła bo Magda jest uczulona na Biseptol...

A u nas od piątku katar, gorączka- wysoka, bo do 39,1, po podaniu czopka spada, a potem znowu rośnie, i tak w kółko, do tego okropny kaszel, taki że po ataku ma odruch wymiotny i łzy w oczach :-( Biedactwo malutkie męczy się bardzo, byliśmy w piątek u lekarza, dostała eurespal na kaszel, po południu pojawiła się gorączka więc wczoraj znów byliśmy u lekarza, dołożyła syropek przeciwalergiczny, i jak się nic nie zmieni, w poniedziałek kolejna wizyta- i jak narazie zmian nie ma...

Całuski dla Martusi. Niestety już się przekonaliśmy jak uciążliwy jest katar i kaszlek więc życzymy szybkiego powrotu do zdrówka. Martusiu w taką pogodę nie warto chorować.

Dziewczyny czy słyszałyście o alergii na pyłki u niemowląt?? Dzisiaj na spacerze Zosi bardzo zaczerwieniła się jedna powieka a potem w domu spuchła. Miała też na spacerku mały katarek który w domu minął. Dałam Zyrtec i zaczerwienienie i opuchlizna zeszła. Mam nadzieję że to tylko zbieg okoliczności....

reklama
Do góry