reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Nasze przepisy

Rogaliki z różą

1/2 kg mąki
1 kostka margaryny
1/2 szklanki kwaśnej śmietany (18 %)
2 dkg drożdży
2 żółtka

mąkę zagnieść z margaryną dodać dwa żółtka i kwaśną śmietanę wymieszaną z drożdżami.
Pokroić na równe kawałki Każdy kawałek rozwałkować wyciąć kołoi podzielić na 8 trójkątów. Na każdym układać niewielką ilość róży lub innego nadzienia z brzegu ciasta i zawijać rogaliki.- mi wychodzi ok. 3 blaszek

Piec w temp. 200 stopni przez ok 20 min.(mają być zarumienione)
 
Ostatnia edycja:
reklama
Pyszna salatka z pieczarkami Aguni

pieczarki marynowane-maly sloiczek,
ogóreczki konserwowe 6-7 sztuk,
kukurydza z puszki,
pomidorek,
szczypiorek,
2-3 jajka na twardo,
tary żółty ser,

wszystko posiekać, wymieszać ze śmietaną i majonezem, dobrawić do smaku i jeść pycha....
 
Sosik chrzanowy:

chrzan,
tatre na tarce białko i zółtko(drobniutkie oczka)
jogurt naturalny,
przyprawy,
majonez

wszystko razem wymieszać.Ilość jogurtu zależy od tego czy chcemy sosik ostry czy łagodniejszy.Swietny do jajek i wedlinki:laugh2:
 
Piersi z kurczaka z mozarellą

Składniki
2 filety z kurczaka
mały por
pomidor
ser mozarella
tymianek suszony
sól, pieprz
oliwa z oliwek lub olej (do smażenia)
kilka plastrów boczku

Filety rozbić tępą stroną noża, posypać solą i pieprzem i obsmażyć na rozgrzanym oleju.
Por pokroić w krążki, pomidora w plasterki. Odrobinę oleju rozgrzać na oddzielnej patelni, zeszklić por, dodać całe plastry boczku ( ja pokroiłam w kosteczkę, bo jakoś tak dziwnie w całych plastrach mi się wydawało) i plastry pomidora, dusić wszystko razem przez kilka minut.
W naczyniu żaroodpornym ułożyć piersi, posypać tymiankiem, na to wyłożyć cały sos z patelni, przykryć plastrami mozarelli , posypać po wierzchu tymiankiem i zapieć chwilę w piekarniku - tak, żeby ser się rozpuścił.
 
Ryż z warzywami

Składniki:
1 torebka ryżu
mieszanka warzywna (kukurydza,groszek,marchewka),może być ze słoika albo mrożonki
cebulka
2-3 ząbki czosnku
vegeta i pieprz,sól
zioła prowansalskie
kostka warzywna lub rosołowa
odrobina oleju

Na zimną patelnię wylać odrobinę oleju do smażenia.Wycisnąć na zimny olej czosnek.Podsmażyć go troszkę i dodać cebulę pokrojoną w kostkę.Posolić odrobinę, aby cebulka się nie przypaliła i po chwili wrzucić warzywa (ze słoika lub mrożone).Wymieszać wszystko i chwilę poddusić. Dodać wody, tyle aby przykryć warzywa. Poczekać, aż woda zawrze i wsypać ryż z woreczka. Podgotować na małym ogniu tak długo, aż ryż się ugotuje. Jak już nasze danie zacznie wrzec dodać kostkę.W razie potrzeby dolewać wody!! Na sam koniec doprawić wegetą, pieprzem a jak ktoś lubi to ziolami prowansalskimi.
 
Piersi z kurczaka zapiekane z pieczarkami

Składniki
  • 4 filety z kurczaka
  • 70 dag pieczarek
  • 2 duże cebule
  • 30 dag sera żółtego
  • majonez
Cebule podsmażyć na złoty kolor. pieczarki pokroić i poddusić. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. surowe filety przyprawić do smaku, według uznania. (np solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, ale można różnie).
Dno naczynia żaroodpornego posmarować olejem. Następnie ułożyć filety z kurczaka, potem po kolei cebulkę, pieczarki i cały majonez. Wszystko posypać żółtym serem.
Zapiekać w piekarniku w temp. 180-200 st przez 45 minut ( w przepisie było 30 min, ale to chyba krótko trochę jak na surowe mięsko i piekłam dłużej ;-) )
Można podawać z keczupem.


Smacznego!!! :-)
 
Kotleciki z jajek pyyyycha

4 jajka na twardo
2 surowe
tarty żołty ser -ok.3-4 łyżki
przyprawy
bułka tarta

ugotowane jajka zetrzeć na tarce o małych oczkach, następnie zetrzeć ser i dodać do jaj:happy:, wbić surowe jajka, dodac przyprawy i bulkę(tak aby z masy ulepic kotleciki).
Nastepnie uformować placuszki, obtoczyć w bułce i smasżyć do zrumienienia.
Podawać z frytkami lub ziemniaczkami.Pycha.
 
reklama
SOS TATARSKI
- duży słoik pieczarek marynowanych
- duży słoik ogórków kiszonych bez 3-4 szt
- 25-30 dkg żółtego sera
- cebula
Wszystkie składniki zemleć w maszynce. Wymieszać i dodać ok 1 łyżkę musztardy, trochę soli i pieprzy. Wszystko wymieszać i wsadzić do lodówki.

Przed podaniem rozmieszać ze śmietaną (na duży kubek śmietany ok 3-4 łyżek sosu) i wrzucić przekrojone na pół ugotowae na twardo jajka.
 
Do góry