reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Nasze przepisy

reklama
[FONT=book antiqua,palatino]3 -bit

Składniki:

[/FONT] [FONT=book antiqua,palatino] - ok 7 paczek herbatników [/FONT]
[FONT=book antiqua,palatino] - puszka mleka skondensowanego- słodzonego[/FONT]
[FONT=book antiqua,palatino]- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe [/FONT]
[FONT=book antiqua,palatino] - 0,5 l mleka[/FONT]
[FONT=book antiqua,palatino] - 2 śnieżki[/FONT]
[FONT=book antiqua,palatino] - 2/3 kostki dobrego masła[/FONT]
[FONT=book antiqua,palatino] - 200 ml śmietanki 30% [/FONT]
[FONT=book antiqua,palatino] - tabliczka gorzkiej czekolady

[/FONT] [FONT=book antiqua,palatino]Mleko skondensowane gotować w puszce ok 2,5 godz. ( nie otwierając puszki ;) - powstanie z tego tzw.karmel.[/FONT]
[FONT=book antiqua,palatino]Budynie ugotować w 0,5 l mleka, ostudzone połączyć z masłem ( mikserem lub poprzez ucieranie)[/FONT]
[FONT=book antiqua,palatino]Śmietankę ubić na sztywno ze śnieżkami.[/FONT]

[FONT=book antiqua,palatino]Ułożenie:[/FONT]
[FONT=book antiqua,palatino] - spód formy obłożyć herbatnikami[/FONT]
[FONT=book antiqua,palatino] - karmel[/FONT]
[FONT=book antiqua,palatino] - herbatniki[/FONT]
[FONT=book antiqua,palatino] - masa budyniowa[/FONT]
[FONT=book antiqua,palatino] - herbatniki[/FONT]
[FONT=book antiqua,palatino] - bita śmietana[/FONT]
[FONT=book antiqua,palatino] - starta czekolada[/FONT]
[FONT=book antiqua,palatino]Gotowy placek włożyć w chłodne miejsce na kilka godzin przed spożyciem.[/FONT]
 
Ostatnia edycja:
Zapiekanka Pana Męża :-D

SKLADNIKI:
  • 1 kg ziemniaków
  • 30 dkg pieczarek
  • 0,5 kg kiełbasy wiejskiej
  • 4 cebule
  • 6 dużych ogórków kiszonych
  • puszka groszku konserwowego
  • puszka kukurydzy
  • 4 jajka na twardo
  • 30 dkg żółtego sera
  • sól czosnkowa, pieprz ziołowy, majeranek, papryka chili - do smaku
  • olej - parę łyżek
ETAPY PRZYGOTOWANIA:
1. Ugotować ziemniaki w mundurkach.
2. Pokroić cebulę, pieczarki i kiełbasę i wrzucić je na patelnię z rozgrzanym olejem. Podsmażać ok. 20 minut, czesto mieszając.
3. W tym czasie odsączyć groszek i kukurdzę oraz...
4. ...pokroić ogórki kiszone i jajka na twardo (w półplasterki).
5. Ugotowane ziemniaki ostudzić trochę, po czym obrać i pokroić w grubą kostkę.
6. Po lekkim przestudzeniu podsmażonego mięsa, grzybów i cebuli, wymieszać je z w/w składnikami oraz przyprawami.
7. Przełożyć do dużego naczynia żaroodpornego skropionego olejem.
8. Na wierzchu położyć plasterki żółtego sera (bo komu chciałoby się trzeć go na tarce?).
9. Piec w piekarniku ok. 40 min.

Smacznego
zjem.gif
 
No to i kruche rożki mniamniusie...

2,5 szklanki mąki pszennej,
serek homogenizowany waniliowy,
0,5 kostki miekkiej margaryny,
cukier waniliowy,
lyżeczka proszku do pieczenia,
marmolada,czekolada, mak,powidła, w zależnosci jakie kto najbardziej lubi:-)

z podanych składników zagnieść ciasto, dobrze wyrobić, w razie potrzeby podsypywać mąką.Wałkować na grubość około 0,5 cm, wycinać kwadraty(mniejsze lub większe jak kto lubi).Na jeden z końców nakladać nadzienie i zwijać zaczynając od tego końca, a nastepnie końce sklejać tak by powstały rogaliczki.
Piekarnik rozgrzać do około 180stopni(termooobieg), rogaliki układać na wysmarowanej tłuszczem blaszce, posmarowac każdy rozbeltanym jajkiem przy użyciu pedzelka.
Rożki piecze się około 25 minut do zrumienienia.W razie uformowania wiekszych należy piec dluzej.Gotowe posypac cukrem ,budrem, polewą lub nie polewać.
no i jeść.Smacznego!!
 
Rolada waflowa...pysznaaaaa
suche wafle 2 sztuki najlepiej kwadratowe,,
3 paczki herbatników,
2-3 lyżki kakao,
1,5 szklanki wody, 3/4 szklanki cukru.

zagotowac wode z cukrem i kakao.Przestudzić,dodać do tego pokruszone herbatniki i wysmarować dwa wafle.Zrobić krem z Karpatki(delecta ogrinalnyjest najlepszy)
wysmarować na mase herbatnikową.Zwijać rolady, wstawić do lodowy, kroic i jesc.Jak ktoś chce szybko polecam zamrazalnik-tak ok.30 minut.

Pyyyychhha
 
Karkówka w sosie śmietanowo-pieczarkowym

Karkówkę kroicie w plastry.sól i pieprz.Obtoczyć w bułce tartej. Podsmażyć na patelni.Włożyć do żaroodpornego naczynia.Podsmażyć pieczarki na oleju.Wyłożyć na karkówkę .Wszystko zalać śmietaną 30%(chudsza może się zważyć).Wsadzić do piekarnika i od czasu do czasu mieszać,zeby nie zrobił się kożuch ze śmietany.
PYCHOTA!!!!!!
 
SALATKA KEBAB
- piers z kurczaka
-przyprawe do kebabow i gyrosow
-kapusta pekinska
-cebula
-papryka czerwona
-ogorek konserwowy (ja czasem kwaszony daje i tez jest dobre)
-kukurydza z puszki
-pieczarki marynowane
-majonez i keczup

salatke uklada sie warstwami, zaczyna sie od miesa a pozniej to juz jak kto woli ja np robie tak warstwy:
1.mieso (w kosteczke pokroic i wymieszac z przyprawami i obsmazyc, dobrze jak troche w tych przyprawach polezy)
2.cebulka
3.troche kapusty pekinskiej
4.na to warstwa majonezu i troche keczupu
5.kukurydza, ogorek, pieczarki i papryka
6. znow kapusta pekinska
7.znow majonez i keczup
8 na wierzch troche posypuje starym zoltym serem:))
 
CIASTO CZEKOLADOWE Z COCA-COLĄ
Ciasto:
250g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
300 g cukru
3 czubate łyżki kakao
szczypta soli
1 opakowanie cukru waniliowego

250g masła
200ml coca-coli
75 ml mleka
2 jajka

Polewa:
1 czekolada
2-3 łyżki śmietany 30%

W jednej misce wymieszać mąkę,proszek do pieczenia,cukier,kakao,sól,cukier waniliowy.Do drugiej miski wbić jajka, dobrze je rozstrzepać, potem dodać mleko, rozstopione i wystudzone masło oraz coca-colę.Wymieszać.
Mokre składnieki dodać do suchych, delikatnie i dokładnie wymieszać łyżką.
Tortownicę o średnicy 24cm wysmarować masłem i posypać bułką tartą.Przygotowaną masę wylać na tortownicę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.Piec 40-50 min.Wyjąć i zostawić do ostygnięcia.

Przygotować polewę.Czekoladę połamać i stopić w kąpieli wodnej.Dadać śmietankę, dokładnie wymieszać.Gorącą polewę wylać na ciasto, odstawić do zastygnięcia.
 
zapiekanka makaronowa
makaron - świderki, kolanka itp.
1 kg mięsa mielonego
2 szt. papryki
2 szt. cebuli
40 dkg sera
fasola czerwona
ok.1/2 kg pomidorów
duża śmietana
czosnek, przyprawy, zioła prowansalskie

Makaron obgotować - żeby był troszkę twardy.
Mięsko podsmażyć, dodać przyprawy, cebulkę i czosnek.
Paprykę, pomidory pokroić drobne.
Ser zetrzeć na tarce, następnie wymieszać ze śmietaną.
W brytfance ułożyć makaron, mięso, paprykę, pomidory (posolić), fasolę czerwoną, posypać ziołami. I wszystko to zalać śmietaną z serem.
Piec ok. 30 minut - w zależności od piekarnika.
 
reklama
Sałatka z serkiem feta

ogórki konserwowe
papryka konserwowa
kukurydza
pomidory
ser feta
sałata zielona
natka zielonej pietruszki
jabłko
tymianek (suszony)
majonez

smacznego
 
Do góry