reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Nasze przepisy ;-)

Kapusta na słodko

* średnia główka młodej kapusty (zwykła też ujdzie, choć to nie to samo)
* 1 l rosołu
* 10 dag masła
* 2 cebule
* kilka łyżek mąki pszennej
* łyżeczka kminku
* koperek
* słoiczek przecieru pomidorowego
* vegeta, cukier

Kapustę poszatkować, włożyć do garnka, zalać wrzątkiem, gotować ok 5 min i odcedzić. Podgotowaną kapustę podlać rosołem, dodać czubatą łyżkę cukru i vegetę. Kiedy zmięknie dodać zasmażkę z cebulą (cebulę udusić na maśle i jeszcze chwilę smażyć dodając mąkę), kminek, posiekany koperek i przecier pomidorowy. Gotować jeszcze ok 5 min.
Wbrew nazwie wcale nie jest taka słodka ;)
 
reklama
muszę koniecznie sprobować, ale niestety u mnie odpada kminek, wiem ze smak juz inny będzie, ale poprostu nie trawię kminku i wyczuję go dosłownie wszędzie!!
 
Ziemniaczane krokieciki z pikantnym farszem (12 szt.)

P6260645.JPG

Ciasto:
* 6 dużych ziemniaków
* jajko
* 1/2 szklanki mąki pszennej
* 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

Farsz:
* 15 dag pieczarek
* cebula
* czerwona papryka (1 strąk)
* 15 dag boczku
* 2 łyżki przecieru pomidorowego rozrzedzonego 2 łyżkami wody
* tymianek (1/2 łyżeczki), zioła prowansalskie (1/2 łyżeczki), chili, cukier (1/2 łyżeczki), kilka kropel soku z cytryny

Panierka:
* jajko
* bułka tarta
+ olej do smażenia

Ziemniaki obrać, posolić i ugotować. Przecisnąć przez praskę. Po przestudzeniu dodać jajko i mąki i wyrobić ciasto.
Pieczarki umyć i drobno pokroić. Podobnie paprykę. Cebulę obrać i posiekać. Wszystko podsmażyć na 2 łyżkach oleju, dodając po jakimś czasie przecier i przyprawy. Smak musi być intensywny, żeby "nie zginął" w krokiecie. Do farszu dodać pokrojony w kostkę (ewentualnie podsmażony) boczek.

Ciasto rozwałkować obficie posypując mąką na placek gr. ok 0,5 cm. Wyciąć z niego prostokąty 6 x 12 cm. Na jednej stronie prostokąta wyłożyć łyżkę farszu i przykryć drugą stroną, żeby powstał kwadrat. Brzegi dobrze zlepić, żeby farsz nie wypłynął. Obtoczyć w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażyć jak kotlety.
Koniecznie podawać z sosem. Ja polecam zwykły pieczeniowy z torebki ;) No i jakaś lekka zielona sałata nie zaszkodzi.

Krokiety można przygotować w jeden dzień, a usmażyć dopiero na następny, przechowując w lodówce.

Farsz można zmieniać wg upodobań. Ten wymyśliłam pod gust mojego M ;)




Edit:
Na fotce, na talerzu, moja duma, pietruszka która właśnie wzeszła w doniczce XD
 
Ostatnia edycja:
reklama
Karkówka z piekarnika
- jako mięsko do obiadu
- do kanapek
- przystawka

P6270652.jpg

* ok. 1,5 kg karkówki (im węższa, tym lepsza)
* kilka ząbków czosnku
* czosnek granulowany
* vegeta
* tłuszcz do naczynia żaroodpornego

Karkówkę umyć i osuszyć. Natrzeć obficie vegetą i czosnkiem granulowanym. Ząbki czosnku rozciąć na pół. Ostrym nożem robić nacięcia w mięsie (i u góry i od dołu) i wkładać w otwory czosnek tak, żeby nie wystawał.
Marynować kilka godzin.

Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, np. margaryną. Włożyć mięso i przykryć szczelnie folią aluminiową.
Piec w 180 stopniach 1,5h, a potem odkryć i piec jeszcze 10 min.
(w razie innej wagi karkówki czas pieczenia się zmienia: 1kg = 1h a każdego dodatkowe 10dag = 6min)

Karkówka jest nieporównywalna z tym, co można kupić w sklepie, no i tańsza ;)
 
Do góry