reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Nasze przepisy ;-)

dlatego wolę śmietanę z żelatyną lub galaretką, ewentualnie jakiś serek np. mascarpone...
w gotowych jest cała tablica mendelejewa :-(
już lepiej ugotować budyń na mleku bądź na nieco rozcieńczonym syropie spod owoców - ale budyń bez cukru - i utrzeć z masłem...
Jeśli mamy pochłaniać kalorie to lepsze są te zawarte w maśle niż margarynie...
aaa


przypomniały mi się jeszcze babeczki - jak mam fazę to je piekę ale są dość czasochłonne - można kupić całkiem dobre słodkie bądź słone.


Żeby nie rozmiękły od razu po zapakowaniu ich kremem podgrzewam dżem lub konfiturę i smaruję je w środku, poza tym dzieki temu nie są takie mdłe ...
na to ładuje: krem budyniowy, bitą śmietanę, masę krówkową ( można kupioną lub ugotować mleko w puszkach - ja ładuje do gara od razu kilka puszek a potem piszę datę i do lodówki ), wrzucić jakieś bakalie, owoce - to na to tylko kleks śmietany...
szybki deser gdy pojawią się niespodziewani goście :-)
słone babeczki - można faszerować każdą pastą - twarożek + szprotki+ pietruszka/ łosoś + jajka + koperek/ szynka / pieczarki - co tylko podpowie fantazja, lodówka i kubki smakowe.
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
Dzięki dziewczyny, a napisałam prosty bo będę piekła w piekarniku blaszaku bo niestety w moim mieszkaniu nie ma kuchenki z piekarnikiem, a w tym może coś nie wyjść bo nie ma przy nim nawet ustawiania poziomu grzania ani nic =/
 
to biszkopt w takim cudzie ciężko upiec...
lepiej już kupic zamiast się wkurzać przy pieczeniu, zwłaszcza jak z niego jeszcze nie korzystałaś...
Moja matka ma taki i go często używa - dla mnie to czarna magia i wiem, że jakieś mięsiwo to może jeszcze bym tam upiekła natomiast ciasto ... wylądowałoby w koszu ...
 
kolejna słodka porcja..
żeby nie było to ja generalnie również gotuję:d hehe ale tak się składa że zdjęcia mam tylko słodkości w sumie..

a więc moje ulubione CIASTKA RYŻOWE
DSC00117.jpg
SKŁ.
1 szk. mąki
1 szk. cukru pudru
3 jajka
margaryna
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki kokosu
paczka kleiku ryżowego
oraz konfitura lub powidła
z takiej porcji składników wyszły mi 2 blaszki z piekarnika ciastek- ale mogą być mniejsze lub większe.

wszystko po kolei wrzucamy do miksera, mąka, margaryna, jajka, cukier, proszek do pieczenia,kokos i kleik ryżowy. Chwile mieszamy do połączenia składników.
Następnie z powstałego ciasta(jest kleiste) formujemy kulki niewielkie i spłaszczamy je. Kładziemy na wysmarowana blaszke w odstępach, gdyż trochę urosną:).
Jak ułożymy robimy dziurki palcem i wkładamy konfiturę, jeśli ktoś nie lubi mogą być bez. są przepyszne polecam.
Piekę je na oko, mają mieć ładny złoty kolor, ja ustawiam na termoobieg mniej więcej na 160 st. i może ok. 15 min. ale musicie sprawdzać żeby za bardzo nie spiec.
Są pyszne na ciepło hihi, ale smakują nawet przez kilka dni jak są szczelnie przechowywane w pudełku:).
 
Ostatnia edycja:
asko_ ja się już jakiś czas czaję na te muffinki,wyglądają rewelacyjnie :-) czekam tylko aż remont dobiegnie końca bo mam taki mega bałagan w domu,że nie mam ochoty nic gotować ani piec.

a może masz jakieś sprawdzone przepisy na racuchy ? bo jakoś tak mnie ochota naszła :-D
 
asko_ ja się już jakiś czas czaję na te muffinki,wyglądają rewelacyjnie :-) czekam tylko aż remont dobiegnie końca bo mam taki mega bałagan w domu,że nie mam ochoty nic gotować ani piec.

a może masz jakieś sprawdzone przepisy na racuchy ? bo jakoś tak mnie ochota naszła :-D

wiesz co gdzies miałam zapisany ale z pamięci ci nie podam.. a teraz nie bardzo wiem gdzie go szukać:0 ale jak wroce od tesciow to chetnie wstawię przepis. ale moze do tego czasu ktoras z dziewczyn poda swoj sprawdzony
 
dziś piątek więc mój M zażyczy sobie obiad bezmięsny i stąd właśnie mi te racuszki do głowy przyszły :-) a jak nie to skoczę do sąsiadów (mają świeże rybki w ciągłej sprzedaży) kupię pstrąga i upiekę w foli :-D roboty mało a obiadek dobry. do tego suróweczka z kiszonej kapusty i ewentualnie mizeria- mam mega ochotę na ogóreczki i obiad z głowy !

ja też pomyślę nad kilkoma przepisami i wstawię :)
 
to wrzucam kilka przepisów, może komuś się przydadzą :-)

Bananowy kurczak po arabsku

Od razu zaznaczam, że danie nie jest słodkie i banany mają ciekawy smak po ugotowaniu :-)

ilość wg ilości osób, dla których się gotuje:
piersi kurczaka - pokroić w kostkę
cebula - pokroić w kostkę
banan/y - pokroić w plastry
pomidory w puszce - ja lubię te w czosnkiem
curry, ostra papryka, słodka papryka, czosnek (pomijam go, jak pomidory w puszce są z czosnkiem)
olej do smażenia

W garnku z grubym dnem rozgrzać olej, zeszklić cebulkę, wsypać przyprawy wg uznania (ja zwykle daję ok 2 łyżeczki każdej), jeśli mamy pomidory bez czosnku, to wcisnać jedne ząbek. wszystko wymieszać i wrzucić kurczaka, usmażyć go, mieszając od czasu do czasu.
wrzucić pomidory w puszce z zalewą i plastry banana. gotować, aż zalewa nieco doparuje i całość zmieni się w gęsty sos. można doprawić wg uznania. ja często dosypuję troszkę pieprzu ziołowego.
podawać z ryżem.

smacznego!

---------

wieprzowina słodko-kwaśna

Poledwiczka wieprzowa
jajko
2 łyżki mąki
łyżeczka sosu sojowego
2 łyżeczki octu
2 łyżki cukru
3 łyżki ketchupu
2 plasterki ananasa
olej

Polędwiczke wieprzowa pokroic w kostke (takie troche wieksze kawalki).
Marytana do mięsa: w miseczce roztrzepać jajko, dodać mleko, mąkę oraz sos sojowy, wymieszać i do tego wrzucic mięso, dokładnie wymieszać.
Tak zrobione mięso odstawić na 20 minut do lodówki. Poźniej wyjąc obsmażyć na patelni ze wszystkich stron przełożyć gdzieś na bok. Na tej samej patelni (nie trzeba jej myć): wlać na patelnie jeszcze troche oleju, ketchup, ocet, wsypać cukier i całość podgrzac (jak patelnia jest rozgrzana od smażenia to od razu to wszystko powinno sie zrobic na taki karmel...) Do tego wrzucic mieso wymieszac wrzucic ananasy i podgrzać na tel patelni.
do tego ryż.

----------

poledwiczki wieprzowe w sosie musztardowo miodowym

mój mąż je uwielbia :-D

Poledwiczke pokroic w plastry 2-3 centymetrowej grubosci, rozbic lekko dlonia, dodac sol i grubo zmielony pieprz;
przygotowac marynate: dwie lyzki musztardyy ostrej, dwie lyzeczki jasnego miodu, spora ilosc tymianku (ja daje dwie szczypty bo to zalezy ile tych poledwiczek wyjdzie po pokrojeniu), majeranek, ostra papryka i odrobina rozmarynu, wszystko wymieszac i do miski razem z ta marynata wrzucic poledwiczki (im dluzej sa w marynacie tym lepiej, ja zostawiam na cala noc) Pozniej wystarczy na patelni je usmazyc i gotowe. Wszystko zajmuje jakies 15 minut

-----

poza tym jestem wielką fanką wszelkich makaronów z sosami wszelkiego rodzaju :-)
jak wrócę do domu to poszukam ciekawych i szybkich przepisów.
 
Dziewczynki zawstydzacie mnie, muszę się troszkę podszkolić. Co mogę polecić, bo smakuje wszystkim do tej pory próbującym to serbskie kiebłaski z mięsa mielonego - Cevap Cici. Szukałam chwile dobrego przepisu, aż w końcu trafiłam na ten: Wielkie Żarcie - Przepis - CEVAPCICI - specjał z Chorwacji
Ale uważajcie z przyprawami, bo dla mnie jest ich troszkę za dużo. Tyle przypraw ile oni dają to ja daje na 2kg albo 1,5kg mięsa.
Najlepsze są z grilla, ale można je też zrobić w piekarniku albo po prostu na patelni. Przepyszne!! Bardzo lubię je podawać z sosem tzatziki, ale z kolei na niego to pewnie każda z nas ma swój przepis :)

Drugi z moich ulubionych to też gdzies na necie znaleziony:
Morszczuk (lub dorsz) pod pierzynką
2-4 filety z morszczuka
1/2 opakowania duzego jogurtu naturalnego
lyzeczka musztardy
1-2 lyzki majonezu
zolty ser
maka
czosnek, sol, pieprz, bazylia
Morszczuka oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące i usmażyć na złoty kolor z obu stron.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Z jogurtu, musztardy, majonezu, bazylii i czosnku przygotowac sos i polac nim rybe. Całość posypać żółtym serem. Zapiekać w piekarniku w temp 120-150 stopni do rozpuszczenia i lekkiego zapieczenia sera.
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
Do góry