reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Nasze przepisy ;-)

reklama
Sosnowiczanka, jak wolisz, możńa i tu i tu, ja trzymałam z zamrażarce, bo chciałam takie mocno lodowe, zresztą i tak poszło na na raz, bo kilka osób było chętnych i po degustacji już po prostu została pusta blacha :)

po przeprowadzce zrobię je jeszcze raz na spokojnie.
 
Dziewczyny pomozcie, orientujecie sie czy w tym przepisie koty to maslo trzeba rozpuscic z cukrem i dodac ciastka czy takie miekkie maslo trzeba jakos pomieszac z cukrem i tymi ciasteczkami.??

edit; juz sobie poradzilam i ciacho chlodzi sie w zamrazarce;)
 
Ostatnia edycja:
Pasztet z pieczarek

Składniki

  • 1 kg – 1,5 kg pieczarek
  • 4 cebule
  • 3 czerstwe bułki
  • mleko do namoczenia
  • 4 jajka
  • olej
  • sól, pieprz
  • kilka wiórków masła
  • natka pietruszki


    Pieczarki myjemy-ja dałam 1 kg i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odparowujemy na suchej patelni(trzeba naprawde do końca odparować bo inaczej pasztet jest nieco za wilgotny), po czym smażymy na oleju. Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy na osobnej patelni na oleju. Pieczarki i cebulę przekładamy do jednej miski. Bułki moczymy w mleku i odciskamy, mieszamy z pieczarkami, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy żółtka i miksujemy. Ubijamy pianę z białek. Następnie dodajemy ubitą pianę z białek oraz natkę pietruszki do masy-ja zrobiłam bez natki bo nie lubie. Masę wkładamy do dwóch keksówek wysmarowanych i posypanych tartą bułką lub wyłożonych papierem. Napełniamy blaszki do połowy. Na wierzch kładziemy kilka wiórków masła. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC stopni około 1 godziny. Ja piekłam dłużej bo 1,5h w 190C bo po godzinie pasztet był za bardzo wilgotny. Nastepnym razem do jednej keksówki dodam czosnek

    Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem-polecam jest pycha

    Składniki
  • 1 paczka mrożonego szpinaku
  • 4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka masła
  • 4 jajka
  • dwa serki Almette śmietankowe plus 2 ząbki czosnku
  • łosoś wędzony w plastrach 400g-ja dałam 200g i wystarczyło


Na patelni podsmażamy z masłem szpinak(najlepiej ten rozdrobiony a nie w liściach), przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz. odsączamy na sitku i studzimy. Żółtka dodajemy do zimnego szpinaku. Białka ubijamy na sztywno. Pianę dodajemy delikatnie do szpinaku, wsypujemy tą 1 łyżkę mąki i mieszamy. Wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 15 min. w 190 st. Przestygnięty placek smarujemy serkiem z roztartym czosnkiem i na to układamy łososia tak aby pokrył całość. Zwijamy jak roladę i zawijamy ściśle w folię do żywności Wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Ja zrobiłam na sylwestra-poszedł natychmiast.:-)
 
Ostatnia edycja:
To ja wrzucę przepisy na moje (ostatnio) ulubione sałatki.
BROKUŁOWA Z FETĄ
brokuła, ser feta, paczka słonecznika obranego nie smażonego

Brokuły gotujemy w wodzie- ilość zależna od osób do konsumcji (dla nas gotuję jedną, a na imprezkę 2)
Słonecznik na patelni z odrobiną oleju przysmażamy.
W misce mieszamy rozdrobniony brokuł, ser feta pokrojony w kostkę i słonecznik i tyle. Bez przypraw.

KIEŁBASA Z ANANASEM I FASOLĄ CZERWONĄ.

kiełbasa np podwawelska, puszka czerwonej fasoli, puszka ananasa, przecier pomidorowy, bazylia, cebula, masło

Na patelni podsmażamy pokrojoną na kostkę kiełbasę. Następnie wyciągamy ją do garnka, w którym będziemy mieszać pozostałe produkty. Na tą samą patelnię dodajemy masło - pół kostki i wrzucamy pokrojoną w większą kostkę cebulę- smażymy do koloru złocistego. Wrzucamy do garnka z kiełbasą.
Następnie dodajemy odcedzoną fasole czerwoną ( ja ją płuczę bo nie lubię tej zalewy z puszki). Potem dodajemy w całości łącznie z sokiem pokrojony ananas ( ja dla wygody kupuję już krojony w puszce).
Wszystko mieszamy w garnku na ogniu, dodajemy 2 łyżeczki mielonej bazyli i 2 łyżki przecieru pomidorowego.
Czasem przelewam wszystko do naczynia żaroodpornego i przed podaniem podgrzewam w piekarniku.
Ja nie dodaję innych przypraw. Jem z chrupiącą bagietką.
 
Ostatnia edycja:
reklama
Kota -dzisiaj chcę piec to ciasto wiśniowe i mam pytanie. Czy mieszamy wszystko ręcznie czy mogę potraktować to mikserem???
 
Do góry