reklama

Nasze przepisy =)

Temat na forum 'Dzieci urodzone w październiku 2013' rozpoczęty przez żabcia_tbg, 27 Kwiecień 2013.

  1. żabcia_tbg

    żabcia_tbg Maciusowa Mama

    Zakładam wątek do którego wklejajcie przepisy na pyszności :-)
     
  2. joanna153

    joanna153 Fanka BB :)

    To ja daję sprawdzony przepis na tartę z truskawkami (niedługo sezon) rodem z czasów PRL-u. :) Dziecinnie proste i na pewno wyjdzie każdej. Można dodać inne owoce, np. jagody, morele, brzoskwinie. Poniżej dodaję zdjęcie swojego wypieku.

    30902_1145434572675_6018916_n.jpg

    Ciasto:

    * 20 dag mąki (1 i 1/2 szklanki)
    * 1/2 kostki margaryny do pieczenia
    * 1 łyżka śmietany
    * 2 żółtka
    * 1/4 szklanki cukru
    * 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia

    Warstwa owocowa:

    * 2 szklanki truskawek
    * 2 białka
    * 1/2 szklanki cukru pudru
    * odrobina cukru wanilinowego

    Sposób wykonania:

    Mąkę przesianą wymieszać z proszkiem do pieczenia i posiekać z margaryną. Dodać żółtka (wcześniej oddzielić od nich białka do szklanki - będą do warstwy owocowej), śmietanę i cukier. Szybko zagnieść ciasto, a następnie ochłodzić przez 15 min. w lodówce. Wylepić nim natłuszczone foremki babkowe (lub specjalne do tarty; może też być blacha do pieczenia) i upiec w mocno nagrzanym piekarniku (ja dałam jakieś 180-190 C). W tym czasie ubić pianę z białek, dodając cukier puder (piana ma być gęsta). Umyte, osuszone i pokrojone w ćwiartki truskawki (jeśli są małe, nie kroić) wymieszać z pianą i cukrem wanilinowym, a gdy ciasto w piekarniku nabierze jasnożółtego koloru, ułożyć na nim przygotowaną warstwę owocową i jeszcze piec przez 10 min.

    Czas przygotowania - 45 minut.

    Smacznego!
     
    Ostatnia edycja: 25 Maj 2013
  3. reklama
  4. die_perle

    die_perle Fanka BB :)

    to ja zapodam linka do mojego ulubionego bloga kulinarnego- czesto korzytam z przepisow- jest pysznie zdrowo i kolorowo polecam!!

    Kwestia Smaku - Blog kulinarny
     
  5. novaspace

    novaspace Fanka BB :)

    Tarta wygląda super, i uwielbiam truskawki więc dzięki za przepis, spróbuję zrobić. Dopiero się uczę, i na razie umiem biszkopt upiec któremu w sumie też daleko do ideału :)
     
  6. nnatalie04

    nnatalie04 Fanka BB :)

    novaspace a jak robisz biszkopta? Bo ja nad para nie robię jak robiło sie kiedyś:) ale za to mam patent na to żeby nie opadł. Biorę i jak wyciągne z piekarnika pukam takim ciepłym o podloge z kilku cm upuszczam na płytki w kuchni i zawsze nie opada ;)
     
  7. Kamcia2810

    Kamcia2810 Fanka BB :)

    nnatalie bardzo oryginalny pomysł - koniecznie muszę spróbować bo mi wszystkie dziady opadają :wściekła/y:
     
  8. nnatalie04

    nnatalie04 Fanka BB :)

    Mi ten pomysł sprzedała teściowa siostry i tak robię;) ale tez fakt faktem bardzo długo ubijam jajka i cukier czasami nawet z pol godz mi wyjdzie zanim dodam mąkę
     
  9. Kamcia2810

    Kamcia2810 Fanka BB :)

    A ubijasz ręcznie czy mikserem?
     
  10. reklama
  11. nnatalie04

    nnatalie04 Fanka BB :)

    Mikserem:) należę do tych wygodnych którym raczej nie chciałoby sie mieszać ręcznie ;)
     
  12. nnatalie04

    nnatalie04 Fanka BB :)

    przepis na ciasteczka owsiane:
    1kostka masla
    1cukier waniliowy
    2jajka
    3/4 szklanki cukru
    1lyzeczka proszku do pieczenia
    350g kleiku ryżowego i platkow owsianych(razem 350 , pol na pol)

    to jest wersja podstawowa która możemy zmodyfikowac dodając: siemie lniane,sezam,pestki dyni, słonecznik, żurawine, rodzynki, skórke pomaranczowa, co kto lubi :) oraz przyprawy: imbir, cynamon, Gałka muszkatalowa(płaska lyzeczka).

    dodajac dużo dodatków musimy zwiększyć ilośc tluszku oraz 1jajko wiecej i 0,5 lyzeczki proszku do pieczenia

    wszystko mieszamy, formujemy w kuleczki i splaszczamy i na blaszke wyłożona papierem do pieczenia. Piec w temp 200stopni C aż ciastka bedą zlociste, nie przesadzić bo bedą na suche :)

    smacznego kochane !!!
     

Poleć forum