reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Nasze pytania- odpowiedzi- RADY:)!

Mi się wydaje że u mnie blisko końca karmienia...ale włosy nie wypadają - wypadały przez około miesiąc 4 m-ce po porodzie a potem już ok, zęby też w porządku - żadnego ubytku po ciaży i karmieniu jak na razie, a cycusie - to się jeszcze okaże, ale generalnie Patrycja pocieszyłaś mnie :):):)

reklama
Gluszku napewno mialas w cycusiach gruczoly...kazda je miala...byly dosc twarde i to wlasnie chyba trzymalo jedrnosc piersi...Kurde spytajn Baske ona napewno lepiej ci to wytlumaczy bo ja to cienka jestem...:-) :tak:

Mamusia ja uzywam od poczatku butelek i smoczkow Nuka...Teraz uzywam silikonowego smoczka 2-ki...Ale uzywam tych szerszych butelek...

Dzięki Pati za wiarę we mnie ;) jeśli chodzi o gruczoły to one nie zanikają w czasie karmienia i nie pojawiają po zakończeniu bo gruczoły są do produkcji mleka więc muszą być cały czas, tylko - potocznie mówiąc piersi się "rozciągają" a potem mogą trochę wrócić do normy - też mi to ciężko dokładnie wytłumaczyć więc posłuże się cytatem z netu :)
" Piersi zbudowane są z utkania gruczołowego i tkanki tłuszczowej. W czasie ciąży gruczoły mleczne przygotowują się do swojej pracy intensywnie "przybierając na wadze". Podobnie dzieje się z mamą. Dlatego biust się powiększa. Po porodzie zmniejsza się (zazwyczaj) waga ciała (a więc zmniejsza się też ilość tłuszczu), a po ustaniu laktacji gruczoły mleczne przechodzą "w stan spoczynku". Jeśli do tego uwzględnimy, że częto po porodzie osłabieniu ulega i skóra, i mięśnie leżące w głębi pod biustem, to obwód biustu może się dodatkowo zmniejszyć. Tak naprawdę piersi utrzymywane są wyłącznie przez skórę, nie mają w swojej masie włókien mięśniowych, a leżące pod spodem mięśnie piersiowe "powiększają" obwód biustu, ale nie samych gruczołów piersiowych (czyli więcej centymetrów, ale w obwodzie). Rozciągnięcie skóry (a w czasie ciąży tkanka łączna ulega pewnemu osłabieniu, to przygotowuje miednicę na moment porodu, gdy przez ciasny kanał kostno-łącznotkankowy musi przedostać się całkiem spory "pakunek") powoduje "opadanie" piersi, czyli pogarsza ich kształt i jędrność."
Nie jest to tutaj do końca wytłumaczone, ale wg mnie - na chłopski rozum - jak piersi przestają być wypełnione mlekiem a tkanka łączna spowrotem się wzmacnia,to piersi tez powinny stać sie jędrniejsze :) chociaż i mniejsze zarazem :(

No ale jak to jest...bo przed ciazam mialam takie twarde jakby kurde jak to nazwac:confused: no takie jakby kluseczki...i one mi wypelnialy piersi...po tym jak zaczelam karmic zaniklo mi to calkowicie w piersiach i zrobily sie praktycznie puste...od jakiegos czasu czuje ze mi to wraca....piersi dzieki temu robia sie bardziej wypelnione i wraca i ch dawny ksztalt...Japierdykam czy wogole ktos mnie zrozumie...:-p :-)

Mniejsza o to, ważne że jędrnieją :)

Głuszek - jak zrobić to z zastrzeżonymi wątkami? Do kogo napisać? pewnie będziesz wiedziała?

Patrycja, wiem co masz na myśli, i właśnie sobie uświadomiłam, że też nie mam tych jak to napisałaś kluseczek :-) ale piersi zaczynają trochę lepiej wyglądać, więc może pojawią się spowrotem :-)

reklama
Hej hej:)po dłuższej nieobecności:)wpadłam sie przywitac i opowiedziec:)- nowinkę;)- Klaudia ma już pierwszego zabka:)..Jeszcze jesteśmy w PL..ale mamy istne urwanie głowy..i przez to niestetyu jestem czasowo bardzo ograniczona..Jak tylko będę mogła ..będę czesciej wpadała..i mam nadzieję, ze wkrótce nadrobię zaległosci:/..Tęsknię za Wam:-(i- Pozdrawiam !!:)

Do góry