reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze rosnące lipcowe brzuszki

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
dzieki... jestescie kochane...
ten lekarz powiedzial mi ze zrzuce szybko po porodze tylko jakies 9-12 kg. a reszta to juz niestety to co poszlo w bboczki, zamienilo sie w tluszczyk i z tym jzu bedzie ciezka walka.
dobra! koniec! olewam go! wiecej nie pojde. do niego.
a Wasze brzucholki sa cudne!

reklama
a co go obchodzą Twoje boczki? niech się facet leczy, nasze boczki nasza sprawa!:-)

Marcela_a tak się składa że trochę uczyłam się o żywieniu...i z jednej strony wiem że kobieta w ciąży pojedynczej potrzebuje jedynie 300kcal więcej niż normalnie więc nie należy przesadzać jednak magazynujemy więcej wody i w ogóle wszystkich składników bo poród i okres karmienia to duży wysiłek!
Lekarz powinien również uwzględnić twoje BMI!!! Chyba miał zły dzień i tobie się oberwało niestety:no: te twoje 13kg na pewno się mieści w normach i nie masz się co przejmować:-)
BMI = masa [kg] / (wzrost [m [SUP]2[/SUP]])
Opis wyników:

• BMI poniżej 19 – niedowaga, w czasie ciąży możesz przytyć 13 – 16kg
  • BMI 19 – 25 – prawidłowa masa ciała, możesz przytyć 11 – 13kg
  • BMI powyżej 25 – nadwaga, możesz przytyć 10 -11kg
  • BMI powyżej 30 – otyłość, możesz przytyć do 10kg
Np. Jeśli masz 160cm wzrostu i ważysz 58kg, Twoje BMI wynosi 22,6 (58 : (1,6) [SUP]2[/SUP]). Oznacza to, że najlepiej jeśli w czasie ciąży przytyjesz 11 do 13kg.

moja norma minęła parę kilo temu :-D moim zdaniem takie bmi w ciąży i to oblicznie to bzdura, bo trzeba też brać predyspozycje matki.. wielkość dziecka itp...
grubsze kobiety powinny tyć mniej , i mnie to strasznie dziwi (może nawet fascynuje?) że tyją po 3-5kg przez całą ciążę, a ja kurcze jak na złość 18kg.. nie obżeram się,,, jem cały czas normalnie.. ostatnio miałam w 2 tyg tylko +100gr , cieszyłam się że może już przestałam tyć, a tu nagle znowu w 2 tyg +2kg
ja tego osobiście nie kumam ale cóż ja mogę zrobić..
zrobię, dopiero po porodzie.. :-D:tak: już się nie mogę doczekać ... bo to będzie mega wyzwanie :-)

nadalka mam identycznie:dry:juz sie nie mogę doczekać jak rozpocznę walkę z tymi nadprogramowymi kilogramami:cool2:

nadalka mam identycznie:dry:juz sie nie mogę doczekać jak rozpocznę walkę z tymi nadprogramowymi kilogramami:cool2:
może później założymy wątek o traceniu kilogramów ? ;)
wiecie kupiłam wagę w biedronce i ona oszukuje... o 3kg! bo u gina miałam 3kg więcej...
więc już te stare wskazówkowe są lepsze... będę musiała chodzić do mamuśki się ważyć... ;)

dla tych co przejmują się wagą mam ciekawą rzecz :
(wartości uśrednione)
Co ile waży pod koniec ciąży ?
Płód - 3,5 kg
Macica - 1 kg
Łożysko - 0,8 kg
Płyn owodniowy - 1,2 kg
Piersi - 0,5 kg
Woda zatrzymana w organizmie - 1,5 kg
Zwiększona ilość osocza krwi - 1,5 kg
Razem - około 10 kg
pozostałe kg to materiał zapasowy.

więc na prawdę nie przejmujcie się po te 10 kg nam odejdzie bardzo szybciutko:tak:

moja waga pokazuje 71 kg więc przytyło mi się 8kg...

reklama
Mońcia, ja rozumiem, że macica może ważyć 1 kg a piersi +0,5kg , ale ja po porodzie nie chciałabym się ich pozbywać z organizmu :-D żarcik taki :-D
Aa.. ja od początku ciąży przytyłam już 10,2 kg :-)

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry