reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

nasze sierpniowe maluszki (rozwój, opieka..itp) :)

hehe...Zuzia zatyka mi buzie jak jej cos spiewam, np piosenke razem z telewizorem a ona chce tylko telewizji sluchac a nie mnie:-D

U nas z kremem nic nie przechodzi ani tlumaczenia ani wrocenie sie do domu. Uparciuch jeden:wściekła/y:

Mrozik - donosisz, napewno donosisz, choc 2 miesiace pod koniec ciazy to jak wiecznosc to minie nawet nie zauwazysz kiedy Daj jakąś fotkę z brzuszkiem

Tomola - a jak tam Ty sobie radzisz z maluchami??

reklama
Ewelia - pewnie zleci ;-). Teraz to każdy tydzień licze, teraz byle do 34, później byle do 37 i tak będę sobie myślę liczyć do 40.
Już niedługo będę o porady do Ciebie pisała, jak sobie z dwójką poradzić :sorry2:
Zdjęcie z brzuchem wstawie, jak tylko jakieś zmniejsze, a jakos mi zawsze nie po drodze, bo w tej rozdzielczości co mam to nie chce bb przyjąc :baffled:

Witajcie kobietki

U nas już ok Ala miała trzy dni rozwolnienie i wymioty na szczęście mamy to już za sobą i obyło się bez szpitala a tak się strasznie bałam bo nie mogłam wyobrazić sobie siebie z brzuchem całe noce w szpitalu.

Z dzidzią też ok i już na 100% wiadomo że będzie dziewuszka,byliśmy ostatnio na USG i pięknie się wystawiła.:-D:-D:-DW tej chwili waży 900g a ja jestem przerażona bo wydaje mi się że dużo jak na ten tydzień ciąży.Ala w tym samym czasie ważyła o 400g mniej a i tak urodziła się duża.

Widzę że większość sierpniątek pięknie zaczęła mówić u nas nie jest tak dobrze,co prawda Ala mówi trochę słów ale jednak większość po swojemu.

Czasami wyrywają jej się nowe słowa ale nie bardzo che ich używać w trakcie rozmowy.Na razie się nie martwię bo uważam że skoro mówi trochę to nie jest źle gorzej by było jakby nie chciała mówić nic.

Jeśli chodzi o krem na wyjście to nie mamy problemów bo Ala lubi się smarować,zresztą robi się z niej mała dama bo kradnie mi kosmetyki i próbuje się malować.

katrins, aneta - chyba jedan więcej dzieci nie mówi wybitnie. jak się przejży posty, to myslę, że pół na pół. Katrins, nie ma co sie denerwować, skoro mówi po swojemui chce i sie porozumiewać z otoczeniem, to nie powinnaś się denerwować. Chcesz go posłać do przedszkola? Może w grupie równieśniczej rozwiąże mu sie języczek:-p. Zawsze tez możesz wtedy skorzystać z porady czy zajęć z logopedą.:happy2:
Dziewczyny, wkręciłam sie w staraczki 2010, bo mam nadzieje, że na jesień zajdę w ciążę. Przynajmniej na dzien dzisiajszy taki mam plan:-D:tak:

Antylopka - Ooo, super, no to mocno trzymam kciuki:tak:

Mrozik - nie jest tak zle, najgorsze poczatki, teraz to sie smieje jak to jest mozliwe ze mam wiecej wolnego czasu dla siebie przy dwojce dzieci niz przy jednym:-D

Aneta - cale szczescie ze bez szpiala sie obylo:tak: Takze czekam na zdjecie z brzuszkiem. A maluszek rzeczywiscie duzy.:tak:Jak tak czytam o Ali to z mową ma zupełnie jak Zuzia, czasem jej sie cos "wyrwie" ale powtorzyc nie chce:tak: Masz racje ze nie ma sie co martwic, niektore dzieci zaczynaja mowic dopiero po 3 urodzinach i to tez ok:tak:

Co do mowy, to nie ma sie co stresowac. Koleżanki synek mówił tylko mama, tata, auto itp, a jak mu sie juz zaczęło to pięknie od razu mówił:-)
Ja wiem że Filip co do mowy to jest do przodu, bo chodzi do żłobka i widze dzieci starsze od niego i mniej mówią. Nawet panie sie śmieją że straszny gaduła i bardzo lubią jego opowiadań słuchać.
Moja siostra pracuje w żłobku z 3-latkami i mówi ze one też słabiej od niego mówią. Ale podobno wyjatkowo małomówne są
Antylopka - no to gratuluję decyzji :-)
Aneta - no to moja dzidzia straszna kruszynka przy twojej, bo ja w 29 tygodniu na usg jak byłam to ważyła około 1200 (wiadomo ze to orientacujne). Ale była poniżej 50 centyla wagowego. Zaraz poszukam w jakim centylu by sie mieściła twoja dzidzia
Dobrze że Ale udało sie w domu wyleczyć. Koleżanka do szpitala trafiła z małym w grudniu i jak jedno wyleczyli (prawdopodobnie sanmonella) to z rota wróciła na oddział za tydzień.

Dzieki Dziewczyny za słowa otuchy, w domu w sumie to sie smiejemy z Krzyscha, ze nie mowi, bo kompocik jest, bo jak cos chce to umie sie dogadac ;-)
mam nadzieje, że od wrzesnia dostanie sie do przedszkola to jezorek mu sie rozwinie ;-)

No nareszcie coś się tu ruszyło :-)
Kuba też dużo mówi, nie ma problemu ale bawi mnie jak odmienia wyrazy, dzisiaj rzucaliśmy piłkę i uderzyła go w głowę a on do mnie mówi "rzucnełaś mnie mama". A pytania typu" A to, jak to się nazywa?" mamy na okrągło. Kuba wcześnie zaczął mówić i wszyscy go wychwalają, pisałam już że wymawia "rrrrrrr" ale nie umie go wymówić we wszystkich wyrazach. Lubi powtarzać i uwielbia jak czytamy mu bajki.
Aha kremem też go smaruję na wyjście bo on ma jasną karnację ( po mamusi) i jak coś to zaraz ma czerwone albo wysuszone (właśnie walczymy ze spierzchniętymi ustami, podejrzewam że w domu mamy za suche powietrze....ale dziadków ciężko jest namówić na częste wietrzenie domu...)

Ewelia, ja też smaruję kremem przed wyjściem na dwór i mały jakoś to wytrzymuje, ale jak np. posmaruję go po myciu wieczornym nawilżającym czy natłuszczajacym czasem, to potrafi natychmiast się wytrzeć w rękaw albo w ręcznik, tak szybko że nie zdążę zareagować.
No i co jeszcze podobne, to Bartek też nie lubi żebym mu śpiewała, może wie, że nie mam głosu i fałszuję:)
Katrins, ja bym się nie martwiła, każde dziecko ma swoje tempo i mój Bartuś też mówi mniej niż większość dzieciaczków z naszego forum, ale ostatnio zrobił postęp, bo zaczął dużo słów powtarzać, a wcześniej to też nie chciał. Dużo wyrazów mówi ciagle po swojemu, ale mimo tego całe zdania potrafi składać. I właściwie to nawija cały dzień, taki gaduła jest:tak:

reklama
Do góry