reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

nasze sierpniowe maluszki (rozwój, opieka..itp) :)

Ewelia-zeby bylo smieszniej to ja wczoraj szukajac informacji o wirusach rota znalazłam takie oto cos Rotawirusy powodują ostry stan zapalny żołądkowo-jelitowy. Schorzenie to jest różnie nazywane - "biegunka niemowlęca", "biegunka zimowa", "grypa żołądkowa", "ostre niebakteryjne zakażenie żołądka i jelit" czy "ostre wirusowe zapalenie żołądkowo-jelitowe".czyli zwykla grypa żołądkowa tez jest powodowana przez te wredne wirusy:angry:
Mam nadzieje ze u Was sie nie rozwinie -mnóstwo zdróweczka dla Zuziulki i wytrwalosci dla Ciebie:tak:
Kama-podobno przy wymiotach i takiej biegunce wogole powinna byc dieta bezmleczna:baffled:co w przypadku takich maluszków jest niewykonalne:no:
U nas nocka ok-wymiotów brak,kupa po 23 i nastepna o 7 rano.Po tej wieczornej dalam mu picia,wypil i zasnął ale przebudzil sie po 3 i wypil mleko.Rano tez mleko dalam i zaraz kupa:baffled:okropne one sa,ale widze ze Sudocrem zaczyna dzialac i troszke sie goi:tak:

reklama
U nas noc tez spokojne, zwrocila tylko troszke mleczka a pozniej spala do rana. O 5 zrobila mega kupe ale nie bylo biegunki tylko troche wolniejsza i smierdzaca. Dzisiaj narazie nie wymiotuje, nie daje nic z mlekiem, tzn kaszy na mleku no ale cycusia musi pic. Dzisiaj jej zrobie troche post, wrocimy do marchewki sloiczkowej, mam nadzieje ze juz bedzie dobrze. Najgorsze jest to ze nie wiadomo co robic, niby wiadomo ze odwodnienie jest bardzo niebezpieczne ale z drugiej strony moze nic zlego sie nie bedzie dzialo a w szpitalu to by sie dziecko tylko nameczylo.

Kira - ja wczoraj jak szukalam informacji o tych wymiotach u niemowlat to goraczki dostalam jak sie naczytalam o wymiotach przy wirusowym zapaleniu opon mozgowo-rdzeniowych i o niedroznosci lub skrecie jelit:no:

kurcze dziewczyny, to nieciekawie u was :no: az dziwne, ze objawia sie to bez gorączki i człowiek się zastanawia, czy to wirus czy moze jakieś zatrucie pokarmowe :no:

Kira jesli z pupką Adasia nie jest dobrze, to świetnym lekiem oprocz maści Sudocrem jest Clotrimazol, tu w Irlandii jest maścią numer 1 na zapalenia pieluszkowe skóry, a poza tym działa grzybobójczo.Jak Kuba mial ostatnio brzydka pupcię po jakiejs "nowosci" to stosowałam na przemian raz Sudocrem a raz Clotrimazol i zeszlo bardzo szybciutko :tak: Sam Sudocrem tez jest dobry, ale krostki zaczeły schodzic dopiero po Clotrimazolu;-)

a ja mam takie pytanie, czy wasze dzieci tez są takie niecierpliwe i zaczynają pokazywać "rózki". Kuba wczoraj zrobil mi taką scenę w biurze podrozy, ze szkoda gadac. nie chcialam mu dac portfela do ręki, a on zacząl mnie trzaskac łapkami po kolanach i się wsciekac :szok: muszę się za niego wziaśc, bo chyba na za wiele ma pozwalane-czego to sie nie robi, aby dziecko bylo spokojne, a po kilku latach zbieramy tego zniwo, a ja widzę, ze on ma "niezly" charakterek, male uparte LWIĄTKO :tak:

Odnosnie wymiotow to u nas jak u wiki i nawet czesto sie to zdarza, takze sie tym kompletnie nie przejmuje, od urodzenia tak mial i do tej pory mu zostalo.

Ewelia, Kira duuuuzo zdrowka dla waszych okruszkow!!I wytrwalosci dla was mamusie.

Kira moj tez kiedys mial biegunke i pupe bardzo czerwona ,wrecz bordowa, smarowalam wietrzylam, nie zabardzo pomagalo, kiedy biegunka przeszla pupa sama sie zagoila.Aha pamietam ze ciagle oliwka mu ja smarowalam, bo pod pampersy tylko oliwke mozna.

Nata moj szkrab raczej cierpliwy jest, mama moja byla w szoku jak cierpliwie czeka na jedzonko, na zabawke, ale wkurza sie czasami jak go nie chce wziac na rece, az piszczy i chrzaka z nerwow, taaaki smieszny i slodki zarazem:sorry2::-D

Ostatnio wszyscy sa zszokowani dookola ze jeszcze cyckiem karmie, gratulacje, zachwyty i takie tam, a dla mnie to takie normalne.
Czy ktoras z was daje jeszcze cycek??

Jeśli chodzi o Alę to raczej jest spokojna.Zawsze jak jesteśmy u lekarza i czekamy w mega kolejce to aż ludzie się dziwią że ona taka spokojna,tylko siedzi i obserwuje.Na zakupach to samo jedzie sobie w wózeczku i tylko spogląda na boki.
Problemy się zaczynają jak robi się śpiąca,jeżeli nie ma mozliwości zasnąć to wtedy jet cyrk.Tak właśnie mieliśmy w szpitalu zrobiła się nagle śpiąca i wrzask był na cały szpital, i okropne marudzenie.Nie pomogło noszenie,zabawki,tel.komórkowy(który uwielbia) po prostu nic.Ale wystarczyło że położyłam ją na stoliku(na swojej kurtce) który stał na korytarzu i przykryłam kocykiem,zasnęła momentalnie.

Aha miałam zapytać czy wasze dzieci też lubią telefony i piloty,bo Alunia przepada za nimi?

Aneta z tym spaniem , czyli kiedy maly nie ma jak zasnac(bo np.gdzies jestesmy,czy akurat cos koncze robic) a jest spiacy,to odrazu taka syrena mu sie wlacza ze juz kompletnie nic mu nie pomaga, tylko cycek i kima.

Tez lubi sie bawic pilotem i telefonem, ale komorki juz mu nie daje bo slyszalam ze jest bardzo szkodliwa dla niemowlat, chowam daleko od niego,aparat fotograficzny mu daje,lubi ogladac zdjecia i filmiki.

Aneta juz kiedys ci mialam pisac ze to zdjecie twojej Ali jest zorbrajajace, no taka kochana, jak na nia patrze to samej mi sie chce tak smiac, sliczne zdjecie:tak:

A wiec jestes kolejna cycowa mama.Fajnie.

Kira widze, że co lekarz to opinia. Jak wiesz pod koniec lutego byłam z małym w szpitalu przez tydzień właśnie z powodu wirausa :wściekła/y: miał biegunke, wymioty i temperature 41,2 :szok: poza kroplówką i lekami które dostawał absolutnie lekarz KAZAŁ podawać mleko! żadnych obiadków, zupek i herbatek tylko mleko! i faktycznie po mleku przestał wymiotować a po herbatkach i wodach to był koszmar :wściekła/y: wiem że każde dziecko reaguje inaczej ale chciałam podzielić sie swoim doświadczeniem.

Co do wymiotów to do czasu tego wirusa wydawało mi sie ze nasz Maciuś od czasu do czasu wymiotuje. Dopiero przy tym wirusie zobaczyłam co to są wymioty u takigo malucha! coś koszmarnego :szok::no: wszystkie ściany zachlapane tak z niego chlustało :wściekła/y: nie życze nikomu takiego wirusa bo w ciągu jednego dnia zmieniłam małemu 14 razy pieluche :wściekła/y: w szpitalu wszyscy byli w szoku bo z niego sie dosłownie lało! gdyby nie sudocrem to nie wiem co by było bo ja obsesyjnie go smarowałam :tak: co prawda przy takiej ilości biegunkowych kupek nie da sie uniknąć odparzeń ale mimo wszystko pupa nie wygladała u nas tak źle jak u innych dzieci.

Życze wszystkim dużo zdrówka bo to naprawde jest podstawa :tak:

reklama
Aneta456 u nas pilot to zabawka nr 1 :tak: wszystko inne moze nie istnieć jak w zasięgu ręki jest pilot :-D telefonu mu nie daje do zabawy, bo troche sie obaiwam tych szkodliwych fal :baffled: tak jak Luxik :tak:

Do góry