reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze sprawdzone przepisy :P

Piwonia_2

Fanka BB :)
Miasto
Śląsk
jak sie nadaje do mojego to moze;-) ja chcem spód zrobic kruchy pózniej dżem białko i kruszonka
to juz ci podaje
6 jajek
6 lyżek mąki
6łyżek cukru
2 lyżeczki proszku do pieczenia i margaryna,wszystko zagnieśc

albo przepis dorotus
Składniki:
450 g mąki pszennej
250 g masła/margaryny
1 szklanka cukru pudru
1 jajko
2 żółtka
2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia

reklama
A moj
dwie szkl maki
niecala ks margaryny
2zoltka
niecala szkl cukru
szczypta soli no i lyzeczk proszku do pieczenia gapa zapomnialam
zagniesc pozadnie i gotowe, zawsze mi sie udaje:-)

Ostatnia edycja:
Zgodnie z obietnicą zakładam nowy wątek kulinarny. A że z nas żarłoczki małe to pomyślałam, że chętnie z niego będziemy korzystać.

Ostatnia edycja:
To jak poradziła Aneczka wklejam przepis na

ZUPĘ SEROWĄ

Składniki:
pieczarki według upodobania, ja lubię dużo czyli jakieś 300-400g;
2 duże kupne pory, lub 4 małe działkowe;
4 serki topione w tubkach (te takie kiełbaski) śmietankowe ewentualnie jeden koperkowy;
4 kostki rosołowe
0,5kg mięsa mielonego

Przygotowanie:
Z mięsa zrobić pulpeciki i podsmażyć z każdej strony na patelni. Zalać 4 litrami wody i wrzucić 4 kostki rosołowe. Na patelni podsmażyć pieczarki; dodać i potem pokrojone w pory. Wszystko razem gotować. Na końcu dodać 4 tubki serka topionego.
SMACZNEGO!

Ostatnia edycja:
zupke serową musze koniecznie kiedyś zrobić z tego przepisu:tak:

szczególnei ze ostatnio mam manie na zupy jak nigdy - ostatnio był żurek, szczawiowa i ogórkowa (tylko te kwaskowe:-D)

podaje przepis na fajna pysznosc - tez nie dawno robiłam pierwszy raz

Sałatka z tuńczyka i białej fasoli

ja jadłam na ciepło:blink:

1 cebula
2 ząbki czosnku
1 duży bardzo dojrzały mięsisty pomidor
1 puszka pomidorów
2 puszki białej fasoli w zalewie
2 puszki takie małe, tuńczyka w sosie własnym ale nie sałatkowy tylko w kawałkach
płaska łyżeczka słodkiej papryki można dodać ćwiartkę świeżej, nie więcej
1 papryczka chilli
płaska łyżeczka świeżych liści bazylii
sól i pieprz
łyżka oliwy z oliwek

Cebula pokrojona w kosteczkę, ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę szklimy na oliwie z oliwek, dodajemy puszkę pomidorów krojonych z sokiem + duży, bardzo dojrzały pomidor bez skórki pokrojony w ósemki, to wszystko smażymy z papryczką chilli i odrobiną papryki słodkiej ok 15-20 minut aż osiągnie konsystencję sosu do spaghetti, dodajemy dobrze wypłukane (zimną wodą) 2 puszki fasoli białej i 2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym odsączonego- im większe kawałki tym lepsze. To wszystko podgrzać ok 5-10 minut delikatnie mieszając, przyprawić bazylią, solą i pieprzem i zajadać.

ja robie podobnie tylko kupuje zwykłe serki topione typu Ementaler i dodaje do zupki,bardzo często ja robimy bo jest pyszna i bardzo syta

To ja sie podzielę przepisem na najpyszniejszy i jednoczesnie najłatwiejszy SERNIK na świecie - przepis jest od jednej z mam wrzesniowych 2006, przetestowałam i wychodzi ZAWESZE PUSZYSTY :tak:

Sernik
1 kg sera sernikowo-kanapkowego
6 jajek (żółtka, z białek ubijamy pianę)
1 duża (0,5l) śmietana 18%
1,5 szklanki cukru
3 budynie śmietankowe lub waniliowe (takie, które rozrabia się w 0,5 l mleka, jeżeli są te wieksze do rozrobienia w 3/4 l mleka to 2 szt.)
Wszystkie składniki mieszamy mikserem, ja dodaję jeszcze aromat do ciast pomarańczowy kilka kropel, na koniec dodajemy ubita pianę i delikatnie mieszamy. Wszystko wylewamy do foremki wyłożonej biszkoptami.
Do piekarnika na 40 min w temp. 180 z termoobiegiem

Ostatnia edycja:
a ja dzisiaj jako młoda mężatka, pierwszy raz zrobie faworki - na jutrzejszy tłusty czwartek

tylko musze jeszcze gdzies wałek do ciasta kupić jak będe z pracy wracać - bo jeszcze mebli w kuchni nie mamy(piekarnika tez:no:, naszczęście jest płytka indukcyjna) i duzo rzeczy popakowanych w kartonie i no nie wiem gdzie mam ten wałek:-D...przynajmniej mąż może być spokojny bo nie mam z czym za nim latać:-D

a do faworków chyba wałek musowo, nie?

uuuu ale się najem - już nie moge się doczekać:zawstydzona/y:

no tak malbertka, do faworków wałek musowo,
też robiłam raz w zyciu, wyszły całkiem niezłe, ale moja mama robi lepsze

ja mam zamiar dziś zrobić po raz pierwszy w zyciu pączki
zobaczymy co będzie

i na pewno próbuję tej zupy Efe

reklama
a ja dzisiaj jako młoda mężatka, pierwszy raz zrobie faworki - na jutrzejszy tłusty czwartek

tylko musze jeszcze gdzies wałek do ciasta kupić jak będe z pracy wracać - bo jeszcze mebli w kuchni nie mamy(piekarnika tez:no:, naszczęście jest płytka indukcyjna) i duzo rzeczy popakowanych w kartonie i no nie wiem gdzie mam ten wałek:-D...przynajmniej mąż może być spokojny bo nie mam z czym za nim latać:-D

a do faworków chyba wałek musowo, nie?

uuuu ale się najem - już nie moge się doczekać:zawstydzona/y:
potrzebnym,ale jak wyrobisz ciasto to pamietaj,żeby je dobrze zlać tzn. może je bic wałkiem,albo nim rzucać,od tego pwowstaja te pęcherzyki w chruście

Do góry