reklama

Nasze sprawdzone przepisy :P

Temat na forum 'dzieci urodzone w sierpniu' 09' rozpoczęty przez Piwonia_2, 13 Luty 2009.

  1. Piwonia_2

    Piwonia_2 Fanka BB :)

    to juz ci podaje
    6 jajek
    6 lyżek mąki
    6łyżek cukru
    2 lyżeczki proszku do pieczenia i margaryna,wszystko zagnieśc

    albo przepis dorotus
    Składniki:
    450 g mąki pszennej
    250 g masła/margaryny
    1 szklanka cukru pudru
    1 jajko
    2 żółtka
    2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
     
  2. kaskax25

    kaskax25 mama wspaniałej trójki

    A moj
    dwie szkl maki
    niecala ks margaryny
    2zoltka
    niecala szkl cukru
    szczypta soli no i lyzeczk proszku do pieczenia gapa zapomnialam
    zagniesc pozadnie i gotowe, zawsze mi sie udaje:-)
     
    Ostatnia edycja: 13 Luty 2009
  3. reklama
  4. Efe1980

    Efe1980 Sierpniowa mama Gabrysi

    Zgodnie z obietnicą zakładam nowy wątek kulinarny. A że z nas żarłoczki małe to pomyślałam, że chętnie z niego będziemy korzystać.
     
    Ostatnia edycja: 16 Czerwiec 2009
  5. Efe1980

    Efe1980 Sierpniowa mama Gabrysi

    To jak poradziła Aneczka wklejam przepis na

    ZUPĘ SEROWĄ

    Składniki:
    pieczarki według upodobania, ja lubię dużo czyli jakieś 300-400g;
    2 duże kupne pory, lub 4 małe działkowe;
    4 serki topione w tubkach (te takie kiełbaski) śmietankowe ewentualnie jeden koperkowy;
    4 kostki rosołowe
    0,5kg mięsa mielonego

    Przygotowanie:
    Z mięsa zrobić pulpeciki i podsmażyć z każdej strony na patelni. Zalać 4 litrami wody i wrzucić 4 kostki rosołowe. Na patelni podsmażyć pieczarki; dodać i potem pokrojone w pory. Wszystko razem gotować. Na końcu dodać 4 tubki serka topionego.
    SMACZNEGO!
     
    Ostatnia edycja: 16 Czerwiec 2009
  6. malbertka

    malbertka Fanka BB :)

    zupke serową musze koniecznie kiedyś zrobić z tego przepisu:tak:

    szczególnei ze ostatnio mam manie na zupy jak nigdy - ostatnio był żurek, szczawiowa i ogórkowa (tylko te kwaskowe:-D)

    podaje przepis na fajna pysznosc - tez nie dawno robiłam pierwszy raz


    Sałatka z tuńczyka i białej fasoli

    ja jadłam na ciepło:blink:

    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1 duży bardzo dojrzały mięsisty pomidor
    1 puszka pomidorów
    2 puszki białej fasoli w zalewie
    2 puszki takie małe, tuńczyka w sosie własnym ale nie sałatkowy tylko w kawałkach
    płaska łyżeczka słodkiej papryki można dodać ćwiartkę świeżej, nie więcej
    1 papryczka chilli
    płaska łyżeczka świeżych liści bazylii
    sól i pieprz
    łyżka oliwy z oliwek

    Cebula pokrojona w kosteczkę, ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę szklimy na oliwie z oliwek, dodajemy puszkę pomidorów krojonych z sokiem + duży, bardzo dojrzały pomidor bez skórki pokrojony w ósemki, to wszystko smażymy z papryczką chilli i odrobiną papryki słodkiej ok 15-20 minut aż osiągnie konsystencję sosu do spaghetti, dodajemy dobrze wypłukane (zimną wodą) 2 puszki fasoli białej i 2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym odsączonego- im większe kawałki tym lepsze. To wszystko podgrzać ok 5-10 minut delikatnie mieszając, przyprawić bazylią, solą i pieprzem i zajadać.
     
  7. Piwonia_2

    Piwonia_2 Fanka BB :)

    ja robie podobnie tylko kupuje zwykłe serki topione typu Ementaler i dodaje do zupki,bardzo często ja robimy bo jest pyszna i bardzo syta
     
  8. mju

    mju Fanka BB :)

    To ja sie podzielę przepisem na najpyszniejszy i jednoczesnie najłatwiejszy SERNIK na świecie - przepis jest od jednej z mam wrzesniowych 2006, przetestowałam i wychodzi ZAWESZE PUSZYSTY :tak:

    Sernik
    1 kg sera sernikowo-kanapkowego
    6 jajek (żółtka, z białek ubijamy pianę)
    1 duża (0,5l) śmietana 18%
    1,5 szklanki cukru
    3 budynie śmietankowe lub waniliowe (takie, które rozrabia się w 0,5 l mleka, jeżeli są te wieksze do rozrobienia w 3/4 l mleka to 2 szt.)
    Wszystkie składniki mieszamy mikserem, ja dodaję jeszcze aromat do ciast pomarańczowy kilka kropel, na koniec dodajemy ubita pianę i delikatnie mieszamy. Wszystko wylewamy do foremki wyłożonej biszkoptami.
    Do piekarnika na 40 min w temp. 180 z termoobiegiem
     
    Ostatnia edycja: 27 Marzec 2009
  9. malbertka

    malbertka Fanka BB :)

    a ja dzisiaj jako młoda mężatka, pierwszy raz zrobie faworki - na jutrzejszy tłusty czwartek

    tylko musze jeszcze gdzies wałek do ciasta kupić jak będe z pracy wracać - bo jeszcze mebli w kuchni nie mamy(piekarnika tez:no:, naszczęście jest płytka indukcyjna) i duzo rzeczy popakowanych w kartonie i no nie wiem gdzie mam ten wałek:-D...przynajmniej mąż może być spokojny bo nie mam z czym za nim latać:-D

    a do faworków chyba wałek musowo, nie?

    uuuu ale się najem - już nie moge się doczekać:zawstydzona/y:
     
  10. reklama
  11. Emy

    Emy Fanka BB :)

    no tak malbertka, do faworków wałek musowo,
    też robiłam raz w zyciu, wyszły całkiem niezłe, ale moja mama robi lepsze

    ja mam zamiar dziś zrobić po raz pierwszy w zyciu pączki
    zobaczymy co będzie

    i na pewno próbuję tej zupy Efe
     
  12. Piwonia_2

    Piwonia_2 Fanka BB :)

    potrzebnym,ale jak wyrobisz ciasto to pamietaj,żeby je dobrze zlać tzn. może je bic wałkiem,albo nim rzucać,od tego pwowstaja te pęcherzyki w chruście
     

Poleć forum