reklama
Forum BabyBoom.pl

Dzień dobry

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Kochani, umiera młoda mama. To koleżanka jednej z naszych moderatorek @89katia. Być może uda sie ocalić jej życie, ale (jak zawsze) potrzba na to pieniędzy. I to nie za miesiąc, nie za dwa, tylko teraz. Dorzuć się do zbiórki. Każda wpłata, nawet ta symboliczna daje jej większą nadzieję, że wróci do swoich maluszków. Dziękuję. aniaslu Poznaj Anię i jej dzieci. I podejmij decyzję.

reklama

Nasze sprawdzone przepisy :P

Piwonia_2

Fanka BB :)
Dołączył(a)
26 Styczeń 2009
Postów
8 284
Miasto
Śląsk
Rozwiązania
0
jak sie nadaje do mojego to moze;-) ja chcem spód zrobic kruchy pózniej dżem białko i kruszonka
to juz ci podaje
6 jajek
6 lyżek mąki
6łyżek cukru
2 lyżeczki proszku do pieczenia i margaryna,wszystko zagnieśc

albo przepis dorotus
Składniki:
450 g mąki pszennej
250 g masła/margaryny
1 szklanka cukru pudru
1 jajko
2 żółtka
2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
 
reklama

kaskax25

mama wspaniałej trójki
Dołączył(a)
16 Wrzesień 2008
Postów
6 716
Rozwiązania
0
A moj
dwie szkl maki
niecala ks margaryny
2zoltka
niecala szkl cukru
szczypta soli no i lyzeczk proszku do pieczenia gapa zapomnialam
zagniesc pozadnie i gotowe, zawsze mi sie udaje:-)
 
Ostatnia edycja:

Efe1980

Sierpniowa mama Gabrysi
Dołączył(a)
1 Styczeń 2009
Postów
4 660
Miasto
Sztum, Poland
Rozwiązania
0
Zgodnie z obietnicą zakładam nowy wątek kulinarny. A że z nas żarłoczki małe to pomyślałam, że chętnie z niego będziemy korzystać.
 
Ostatnia edycja:

Efe1980

Sierpniowa mama Gabrysi
Dołączył(a)
1 Styczeń 2009
Postów
4 660
Miasto
Sztum, Poland
Rozwiązania
0
To jak poradziła Aneczka wklejam przepis na

ZUPĘ SEROWĄ

Składniki:
pieczarki według upodobania, ja lubię dużo czyli jakieś 300-400g;
2 duże kupne pory, lub 4 małe działkowe;
4 serki topione w tubkach (te takie kiełbaski) śmietankowe ewentualnie jeden koperkowy;
4 kostki rosołowe
0,5kg mięsa mielonego

Przygotowanie:
Z mięsa zrobić pulpeciki i podsmażyć z każdej strony na patelni. Zalać 4 litrami wody i wrzucić 4 kostki rosołowe. Na patelni podsmażyć pieczarki; dodać i potem pokrojone w pory. Wszystko razem gotować. Na końcu dodać 4 tubki serka topionego.
SMACZNEGO!
 
Ostatnia edycja:

malbertka

Fanka BB :)
Dołączył(a)
21 Styczeń 2009
Postów
1 292
Miasto
Wrocław
Rozwiązania
0
zupke serową musze koniecznie kiedyś zrobić z tego przepisu:tak:

szczególnei ze ostatnio mam manie na zupy jak nigdy - ostatnio był żurek, szczawiowa i ogórkowa (tylko te kwaskowe:-D)

podaje przepis na fajna pysznosc - tez nie dawno robiłam pierwszy raz


Sałatka z tuńczyka i białej fasoli

ja jadłam na ciepło:blink:

1 cebula
2 ząbki czosnku
1 duży bardzo dojrzały mięsisty pomidor
1 puszka pomidorów
2 puszki białej fasoli w zalewie
2 puszki takie małe, tuńczyka w sosie własnym ale nie sałatkowy tylko w kawałkach
płaska łyżeczka słodkiej papryki można dodać ćwiartkę świeżej, nie więcej
1 papryczka chilli
płaska łyżeczka świeżych liści bazylii
sól i pieprz
łyżka oliwy z oliwek

Cebula pokrojona w kosteczkę, ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę szklimy na oliwie z oliwek, dodajemy puszkę pomidorów krojonych z sokiem + duży, bardzo dojrzały pomidor bez skórki pokrojony w ósemki, to wszystko smażymy z papryczką chilli i odrobiną papryki słodkiej ok 15-20 minut aż osiągnie konsystencję sosu do spaghetti, dodajemy dobrze wypłukane (zimną wodą) 2 puszki fasoli białej i 2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym odsączonego- im większe kawałki tym lepsze. To wszystko podgrzać ok 5-10 minut delikatnie mieszając, przyprawić bazylią, solą i pieprzem i zajadać.
 

Piwonia_2

Fanka BB :)
Dołączył(a)
26 Styczeń 2009
Postów
8 284
Miasto
Śląsk
Rozwiązania
0
ja robie podobnie tylko kupuje zwykłe serki topione typu Ementaler i dodaje do zupki,bardzo często ja robimy bo jest pyszna i bardzo syta
 

mju

Fanka BB :)
Dołączył(a)
31 Marzec 2006
Postów
2 951
Rozwiązania
0
To ja sie podzielę przepisem na najpyszniejszy i jednoczesnie najłatwiejszy SERNIK na świecie - przepis jest od jednej z mam wrzesniowych 2006, przetestowałam i wychodzi ZAWESZE PUSZYSTY :tak:

Sernik
1 kg sera sernikowo-kanapkowego
6 jajek (żółtka, z białek ubijamy pianę)
1 duża (0,5l) śmietana 18%
1,5 szklanki cukru
3 budynie śmietankowe lub waniliowe (takie, które rozrabia się w 0,5 l mleka, jeżeli są te wieksze do rozrobienia w 3/4 l mleka to 2 szt.)
Wszystkie składniki mieszamy mikserem, ja dodaję jeszcze aromat do ciast pomarańczowy kilka kropel, na koniec dodajemy ubita pianę i delikatnie mieszamy. Wszystko wylewamy do foremki wyłożonej biszkoptami.
Do piekarnika na 40 min w temp. 180 z termoobiegiem
 
Ostatnia edycja:

malbertka

Fanka BB :)
Dołączył(a)
21 Styczeń 2009
Postów
1 292
Miasto
Wrocław
Rozwiązania
0
a ja dzisiaj jako młoda mężatka, pierwszy raz zrobie faworki - na jutrzejszy tłusty czwartek

tylko musze jeszcze gdzies wałek do ciasta kupić jak będe z pracy wracać - bo jeszcze mebli w kuchni nie mamy(piekarnika tez:no:, naszczęście jest płytka indukcyjna) i duzo rzeczy popakowanych w kartonie i no nie wiem gdzie mam ten wałek:-D...przynajmniej mąż może być spokojny bo nie mam z czym za nim latać:-D

a do faworków chyba wałek musowo, nie?

uuuu ale się najem - już nie moge się doczekać:zawstydzona/y:
 

Emy

Fanka BB :)
Dołączył(a)
1 Grudzień 2008
Postów
1 359
Miasto
Hurghada/Warszawa
Rozwiązania
0
no tak malbertka, do faworków wałek musowo,
też robiłam raz w zyciu, wyszły całkiem niezłe, ale moja mama robi lepsze

ja mam zamiar dziś zrobić po raz pierwszy w zyciu pączki
zobaczymy co będzie

i na pewno próbuję tej zupy Efe
 
reklama

Piwonia_2

Fanka BB :)
Dołączył(a)
26 Styczeń 2009
Postów
8 284
Miasto
Śląsk
Rozwiązania
0
a ja dzisiaj jako młoda mężatka, pierwszy raz zrobie faworki - na jutrzejszy tłusty czwartek

tylko musze jeszcze gdzies wałek do ciasta kupić jak będe z pracy wracać - bo jeszcze mebli w kuchni nie mamy(piekarnika tez:no:, naszczęście jest płytka indukcyjna) i duzo rzeczy popakowanych w kartonie i no nie wiem gdzie mam ten wałek:-D...przynajmniej mąż może być spokojny bo nie mam z czym za nim latać:-D

a do faworków chyba wałek musowo, nie?

uuuu ale się najem - już nie moge się doczekać:zawstydzona/y:
potrzebnym,ale jak wyrobisz ciasto to pamietaj,żeby je dobrze zlać tzn. może je bic wałkiem,albo nim rzucać,od tego pwowstaja te pęcherzyki w chruście
 

Polecamy

null

Nowe wątki

reklama

Nowe pytania

Do góry