reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Nasze wizyty i zdjecia usg

Tu się twardo trzymają terminu jaki się ustala na usg koło 12 tyg i nie zmieniają go już tak jak w PL.

Mi też się termin nie zmienia, po prostu dziecko jest duże i tyle :) Nie znaczy to, że jest starsze.

Termin cc mam na 10 październik między 7,30 a 8,30.

Zazdroszczę, że wiesz już tak dokładnie :) I gratki udanej wizyty :)

ja tam chcę sn....tak jak poprzednio:p
szybko sprawnie i do domku:p

Szczęściara :) Gdyby u wszystkich to wyglądało 'szybko, sprawnie i do domu' to też bym chciała sn ;)

No i ja już po wizycie.

Super, że wszystko dobrze :) Jak małe dziecko to będzie łatwiej rodzić :) No i podobno pierwsze dziecko najczęściej ma wagę urodzeniową zbliżoną do wagi urodzeniowej mamy, u mnie się sprawdziło :)

anek - pierwsze CC wcale nie jest od razu wskazaniem do drugiego CC, u mnie podczas przyjęcia sprawdzają grubość blizny jesli jest OK to rodzisz SN jeśli natomiast blizna jest cienka to szykują Cię do CC. Taki sposób myślenia ginekologów - jak piszesz obowiązywał w latach 70 i 80 ;-)

To prawda co piszesz, ale nie tylko grubość blizny się liczy. Biorą też pod uwagę ułożenie i wagę dziecka, bo niestety dobrze wyglądająca blizna też niekoniecznie wszystko wytrzyma :/ Powodzenia na wizycie :)

Ja się dzisiaj wybieram na wizytę 'nadprogramową', bo mam straszne obrzęki od prawie tygodnia i od 2 dni ciśnienie mi skacze na granicę normy :/, do tego straszny ból głowy :/ Chyba mnie czeka powtórka z rozrywki i zatrucie ciążowe :/ Dobrze tylko, że tym razem zaczyna się trochę później.

reklama
Atram mi tez nie waza i nie mierza ,malej.. Jak kiedys spytalam ile wazy, to sprawdzili na kalendarzu ciazowym ktory jest tydzien i tam pisze ile powinna wazyc.. Nie wiem czemu tylko w pl waza i mierza na kazdej wizycie, podejrzewam ze dla tego ze przy porodzie i tak guzik z tego wazenia i mierzenia wychodzi, bo rzadko rzeczywistosc sie zgadza z tym co mowili przy usg... Ale tylko podejrzewam. ;-) Sprawdzaja natomiast ulozenie lozyska, wody, serduszko i cos tam jeszcze, ale nie pamietam co :zawstydzona/y: Terminu tez mi nigdy nie mowili z wielkosci dzidzi (poza jedna wizyta w polsce na samym poczatku ciazy - tu nigdy), tylko z daty ostatniej miesiaczki, wiec nie wiem, moze po prostu tylko w PL sie rzucaja na takie rzeczy, a w innych krajach uwazaja ze to niepotrzebne albo co.. :-(

Mi akurat dzidzie mierzą na każdym USG ale tylko dlatego że ja mam je co miesiąc bo właśnie boją się że będzie mało ważyć przy porodzie i że coś jest nie tak, normalnie też bym miała tylko szacowaną wagę u położnej na podstawie pomiaru macicy.

mileczka slodki maluszek :-) Nie martw sie damy jakos rade, silne babki jestesmy w koncu :-)

Milka ja tez dzisiaj na wizyte sie wybieram. Powodzenia u Ciebie!

icarium no to dobrze ze wylapalas takie objawy i idziesz do lekarza. Trzymam kciuki zeby bylo ok.

No dzwoniłam do tej prywatnej kliniki i udało mi sie wyżebrać szybki termin wizyty przedporodowej :)
Anek30bb bede rodzić w tej klinice co Ty :) A że mam termin przybliżony Twojej cesarce to może sie spotkamy :D Jakby sie coś darło jak zarzynane zwierze, to wiedz, że jestem blisko :-D

trzymam dziewczyny kciuki za wizyty dzisiejsze ja byłam dziś na badaniach wizytę mam w sobotę juz sie nie moge doczekac......

icarium- ty tak nie pisz ze dziecko ma przyblizoną wagę urodzeniową do mamy bo ja się urodziłam z wagą 6 kg, powagaaa:szok:

Nie wiem jak szyjka, ale chyba trzyma... Nastepna wizyta z badaniami 21 wrzesnia, narazie na mocz antybiotyk. Wszystko ok, mam uwazac na odejscie wod, skurcze, krew lub slabsze ruchy. Dzidzius wazy 2116
001.gif
Ulozone glowka w dol, wypina chuda dupine
001.gif
Serduszko 131/min i... uwaga uwaga... mamy fote - na 100% EMILKA:-D:-D a mialbyc synus;-)

To dopiero niespodzianka. Mnie babka tez zaskoczyła bo na 3 usg było mówione ze dziewczynka a tu nagle się pyta "co miało być chłopak". Ja oczy jak złotówki i mówię że dziewczynka 3x potwierdzona. Stwierdziła, że widocznie pępowina się tam zaplątała.

Atram mi tez nie waza i nie mierza ,malej.. Jak kiedys spytalam ile wazy, to sprawdzili na kalendarzu ciazowym ktory jest tydzien i tam pisze ile powinna wazyc.. Nie wiem czemu tylko w pl waza i mierza na kazdej wizycie, podejrzewam ze dla tego ze przy porodzie i tak guzik z tego wazenia i mierzenia wychodzi, bo rzadko rzeczywistosc sie zgadza z tym co mowili przy usg... Ale tylko podejrzewam. ;-) Sprawdzaja natomiast ulozenie lozyska, wody, serduszko i cos tam jeszcze, ale nie pamietam co :zawstydzona/y: Terminu tez mi nigdy nie mowili z wielkosci dzidzi (poza jedna wizyta w polsce na samym poczatku ciazy - tu nigdy), tylko z daty ostatniej miesiaczki, wiec nie wiem, moze po prostu tylko w PL sie rzucaja na takie rzeczy, a w innych krajach uwazaja ze to niepotrzebne albo co.. :-(

Mi się wydaje, że to mierzenie jest takie bardzo orientacyjne. Może w razie gdyby miał się wcześniak urodzić to wtedy szacują jaką ma szansę na przeżycie. Takie zmienianie terminu co wizytę wydaje mi się bzdurne, wiadomo, że żadna pewnie nie urodzi dokładnie w wyznaczonym terminie. Poza tym dzieci bywają i małe i duże i nie powinno się ich "wrzucać do jednego worka"

Magda gratuluję córy!!!

icarium trzymam kciuki za wizytę, oby wszystko było ok

Ja już jestem po dzisiejszej wizycie. Maja waży 2158g - powiedział, że idealnie jak na 34 tydzień, także w porzadeczku.
Serduszko bije 145x/min, Mała zdrowa i zadowolona. Macica się ładnie powieksza. Kazał liczyć ruchy rano i wieczorem. Liczyc do 8 i jak sie wyrobi z tymi ośmioma ruchami w dwie godziny to ok, nie martwić się. A ja się smieje, że przy jej ostatniej aktywności to na osiem ruchów to pięć minut jej wystarczy ;)
Zapomniałam spytac jak Mała jest ułożona, ale z tego co podglądałam to chyba na dole miała główkę, także super.
Badania ginekologicznego mi nei robił, bo mówi, że jak sie nic nie dzieje, nic nie boli i nie ma skurczy to nie będzie robił.
Następna wizyta za 2 tyg. i wtedy zrobi i jeszcze będzie robił posiew.
Udało się zwalczyć anemię, z czego bardzo sie cieszę.
Także generalnie wizyta zaliczona do udanych. Oby tak dalej.

reklama
Do góry