reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Nasze wizyty u lekarza (badania, USG, zdjęcia naszych fasolek....)

reklama
nadzieja no za granicami naszego kraju, to zupełnie inaczej te ciąże prowadzą (mój kot mi usiadł przed ekranem i nic nie widzę....;-)) ale ma to też swoje plusy. Mój gin np. uważa że to co jest w Polsce z ginekologią i położnictwem to generalnie cyrk na kółkach (a teraz macha ogonem po klawiaturze....oczywiście kot nie gin ;-)), nie wiem czy się z nim zgadzam, ale nie podoba mi się, że większość ciąż jest prowadzonych prywatnie i odpłatnie, bo się człowiek boi tak na NFZ bo myśli że gorzej poprowadzą...tak nie powinno być. Każda z nas powinna mieć dostęp do pełnych badań za darmo na tym samym poziomie. Ale za dużo się w gabinetach zarabia, żeby to ukrócić...
bazuka będziesz miała fajny prezent na Święta, bo ta wizyta to prawie w Wigilię :)

kamilaedi, ale cudowne wieści! Jak już Ci mówiłam uspokoiłaś i mnie, wiesz, chodzi o ten brak objawów ;-) Czy może pojawiły się jakies u Ciebie? U mnie dalej nic.

Ja dziewczynki juz po wizycie u gina :) Wiec jest wszystko w porzadku, zaczelam 7-my tydz. a dzieciatko ma 16mm - wydaje mi sie ze duzo... Termin porodu mam wyznaczony na 14 sierpnia. Ogolnie zadnych zastrzezen, jest wszystko tak jak byc powinno :) Nastepny termin 25.01.2011.
Lekarz mi wspominal o badaniach prenatalnych, czy Wy dziewczyny bedziecie je robic? lub robilyscie? Czy jest to konieczne? Mi sie wydaje, ze nie zaszkodziloby zrobic.

Naja bardzo się ciesze że wszsytko oki :) Az miło się czyta takie wieści !!!! SUPER !!!!!

A ja musze się pochwalić że dzisiaj z moja koleżanka Norweszka usłyszeliśmy bicie serdeszka Mojego Skarba :). Ma detektor płodu - bałam się sprawdzić bo mogło się okazać ze nic nie usłysze bo jest jeszcze wcześnie aleeeeee DZIEWCZYNY SLYSZALAM :) a ona potwierdzila (ona jest teraz w Ciazy (na luty ma termin) i jest również po takim samym poronieniun jak ja i dlatwgo kupiła sobie tym razem detektor:) ). Tak sobie mysle że gdyby mój lekarz miał coś takiego to też by mugł mi dzisiaj to zrobić ale po cooooooooo ?! szkoda gadac ! Ciesze sie bardzo bo usg nie wiem kiedy bedzie a teraz jestem troche spokojniejsza :)

tonya spoko, zawsze służę pomocą ;-)

kamila gratuluję udanej wizyty

naja Tobie również gratuluję! a jeśli chodzi o badania prenatalne to zastanowiłabym się czy jest taka potrzeba tzn. czy w rodzinie istniały jakieś choroby genetyczne, czy jesteś po 40, no po prostu czy są wskazania, aby niepotrzebnie stresować i siebie i maluszka. wyróżniamy badania prenatalne nieinwazyjne, czyli zwykłe USG. tzw. USG genetyczne, kiedy to mierzone są wszelkie narządy i kostki dzidziusia, a także USG 4D-więc większość z nas będzie je miała, poza tym jeszcze kilka innych. istnieją też badania prenatalne inwazyjne-pobranie próbki tkanek od dziecka, ten temat jest dość kontrowersyjny, każda ma wątpliwości no ale ja myśle sobie tak, że gdybym dowiedziała się, że dziecko ma nieuleczalną chorobę genetyczną w żadnym wypadku nie odebrałabym mu życia a zafundowała jedynie kilka miesięcy odczuwania mojego silnego stresu, bezradności i zrozpaczenia. nie wiem, ale kiedy nie ma ewidentnych wskazań nie polecam. wiadomo, każda decyduje o sobie i swoim maluszki, tak więc polecam zapoznać się z poniższą stroną o badaniach prenatalnych:

Wskazania do wykonania bada prenatalnych w ciy

Nadzieja wizyta dziwna strasznie (już złego słowa nie powiem na lekarzy w PL) ale za to później ten detektor i to serduszko, niezapomniana chwila co? :-) całuję i gratuluję Kochana!

naja gratulacje, super wieści :)
nadzieja słyszeć bicie tego małego serduszka to jest coś niesamowitego, fajnie, że mogłaś to przeżyć.
Co do badań prenatalnych to czytam sobie o nich od kilku dni i coraz bardziej skłaniam się do tego, że pomimo tego, że przekroczyłam 30 to ich nie zrobię, bo i tak nie usunęłabym ciąży, a stres oczekiwania na wyniki jest ponoć okropny

Nadzieja!, aż sprawdziłam po ile są te detektory i w ogóle, ale tam jest napisanie, że dopiero po 12tyg działają, więc nie wiem czy kupiś czy nie:blink:
Anuszek, widzę że dzisiaj na forum prawie poematy piszesz:-) Ja badań prenatalnych inwazyjnych nie będę wykonywała, jestem młoda i żadnych chorób genetycznych w mojej rodzinie nie ma, więc chyba nie ma to sensu.
Myszka1987 ja na toksoplazmozę już miałam badania, wyszła negatywna mimo obecności dwóch kotów w domu.
A tak poza tym to już na 100% wiem kiedy zaszłam w ciążę. Pierwsze objawy miałam już ok tydzień po owulacji. Boję się teraz, że w takim razie zarodek jest za mały. U mnie jest równo 6t2d, czyli chyba nawet według suwaczka. Nie mogę się doczekać następnego usg...

reklama
Do góry