reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Bycie rodzicem to codzienna przygoda pełna wyzwań, ale też pięknych chwil. Chcemy poznać właśnie te momenty, które sprawiają Ci największą radość! Napisz w kilku zdaniach , co najbardziej cieszy Cię w rodzicielstwie, a możesz wygrać atrakcyjne nagrody ufundowane przez Bella Baby Happy 💛<

reklama

Naturalnie....homeopatia i inne naturalne metody dla zdrowia

Nasz niekapek Tommy Tippy słuzył raczej to zabawy dziąsełek niz do picia. Potem kolejny - nawet nie kojarze firmy, kilka łyków i koniec picia. Numer jednej to owy kieliszek - no niestety PUTINKA:-D znaczy po ruskiej wódce. Jesto jednak grube szkło - tak jak Gosia pisze trzeba uważać, cienkutkie może pęknąć lub dziecko nagryzie.... i pijemy z tej PUTINKI chętnie :tak:

reklama
U nas problemu kupnego nie ma. Jak na razie. Codziennie jest jabłuszko, obiadek i jest git. Teraz przymierzam się do kaszek. Niekapki mamy dwa i dwa TT. Sprawdzają się.

Dzięki dziewczyny za tak obszerne poruszenie tematu...U nas nadal kupy brak.Nawet dałam czopek i nic.Potem znalazłam go w pieluszce i już stwierdziłam ,ze niech się dzieje co chce.Jestem podłamana ,wczoraj poddałam się i podałam mu obiadek bo dziecko az rwie się do jedzenia (oczywiście coś rozluźniającego stolce).Duzy jest i chyba sam cyc przez pare dni to stanowczo mało.
Teraz tak jak Wy staram się dawać mu pić z grubej filiżanki.(kieliszków w domu brak)Chyba jest lepiej niz z niekapkiem (mamy magic aventu).Tak jak u Kaji więcej było z tym nikapkiem zabawy niż ubytku płynów:)
Pocieszam się tym ,że dziecko jest radosne i nie płacze...Tylko kiedy tak kupka w końcu bedzie...im dłużej to trwa to mam obawy ,że bedzie cięzej mu ją wycisnąc:-(.
Nie wiem czy temat nadal pasuje na NATURALNE METODY bo stał się bardzo kupkowy ,ale jak juz tu zaczęlam to zapytam.

Co ile dziecko powinno robic kupkę jak jest na piersi i je juz np.obiadki?
A no i jeszcze jedno jak poić na spacerku?tez brać filizankę i wodę w butelce?

Ostatnia edycja:
Kaja wiem, że to już było ale dokopać się nie mogę. Nazwę granulek na ząbki mam. Pytanie jednak też: wiem, że Tymuś pod język, ale my nie na tym etapie- więc ile się tych granulek rozpuszcza- w 1 łyżeczce wody? i kiedy się podaje?
czy te granulki tylko na ząbki czy jak?
Mnie się wydaje, że C jeszcze nie idą,ale tak potwornie płakulał mi dwa dni z rzędu jak zasnął, wczoraj niespokojnie spał, jak się zorientować kiedy te granulki i jak podać?
I Minne mi jakiś żel na dziąsełka podała, czy możesz mi napisać, bo coś kojarzę, że chyba też jakiś polecałaś ale nie spisałam jaki, na v? była ta nazwa?

Klara - myślę, że taką granulkę C też by sobie pomymłał ale rozumiem twoj strach też taki miałam; teraz Tymek otwiera dziobek i sama przyjemność. Więc jesli nie bezposrednio - z nakrętki do dzioba to z nakrętki do szklanej małej literateczki czy kieliszka z grubego szkła no albo na łyżeczkę ale nie metalową!! i parę kropel wody - no powiedzmy pojemność łyżeczki. Nie dotykać granulek rękami. W naczyniu o tyle bedzie lepiej ze ta granulka tak błyskawicznie ci sie nie rozpusci - trzeba pomerdać ;)
Ja dawałam dwie dziennie i wystarczało, ale możesz powtórzyć dawkę jak trzeba i dać wiecej nawet 3-5

edit: jak dasz kilka dni wczesniej bo ci sie wydaje, że to juz a nie jest to nic sie nie stanie. Leki homeopatyczne nie maja skutkow ubocznych.

Ostatnia edycja:
Co ile dziecko powinno robic kupkę jak jest na piersi i je juz np.obiadki?
A no i jeszcze jedno jak poić na spacerku?tez brać filizankę i wodę w butelce?
hmm....mój robi albo codziennie, albo dwa razy dziennie, dziś trzy razy, albo raz na dwa dni, albo raz na trzy dni....wiec nie potrafie ocenic jak czesto robi.....jak mu szły ząbki to cześciej robił i nie przytył mi przez miesiąc a po ząbalkach dwóch na raz wyskoczył o 400gram i 3 centymetry ;-O
a może sprobuj wyciągnąc z niekapaka zaworek zwalniający i zrób z niego kapka....moj tak pije i chełpta aż równo ;-)
albo jeszcze inny sposób...;-)
jak mam małego na rekach i wezme szklankę zeby się napic to...aż mi ją wyrywa z rąk i ust i pije wtedy ze szklanki do dna.....dziwne ale tak robi...uwielbia szklaneczki i kubeczki....

Margolia świetny pomysł z tym "kapkiem".dziękuję.Szklanki mi z ręki wyrywa ,ale ja jakoś nie umiem mu dac pic z niej.Boję się.
Chociaż wczoraj cały dzień z filiżanki pił,tylko ,że niewiele.

Na prośbę... wpisuję ;)
Sprawdzony (wczoraj) sposób na wymioty.
Ipeca 9ch (lekarz kazał 30 ale nie miałam, więc pozostawiam dowolność) jedna granulka, po 5 minutach 2 granulka i po kolejnych 5-10 dałam pic. W naszym wypadku cyc - wymioty minęły, odzyskał siły i radość.

Jeśli nie podziała baptisia tinctoria 30ch - u nas nie było potrzeby wiec nie wiem czego się można spodziewać ale warto mieć.

Przypominam też, że aconitum napellus trzeba miec w domu bo daje sie jak tylko wydaje się, ze dziecko miało kontakt z kims chorym, czy też kichło,zakaszlało podejrzanie. To jest lek pierwszej pomocy - potencja moze byc 9 lub 30.

Kaja mam prosbę

wiem ze gdzies pisałas i nawet zapisałam sobie to na kartkę ale nie moge odnależć

Czy mogłabyś polecic jakies granulki na niespokojny sen???

reklama
Do góry