reklama

Niebo w gębie

Minesota

Fan(ka)
Dołączył(a)
21 Czerwiec 2007
Postów
2 672
Miasto
Zielona Góra
Rozwiązania
0
Składniki w mniejszej ilości duuuużo mniejszej :-D
1 kg wołowiny bez kości
1 kg fasoli szparagowej
30 dkg pomidorów
1 cebula
natka pietruszki, bazylia,
sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, pokroić w kostkę zalać minimalną ilością wody (tak aby mięso było przykryte, gotować na wolnym ogniu aż mięso zmięknie, a bulion zredukuje się do minimum. Dodać obraną i pokrojoną w piórka cebulę, zieleninę i pokrojoną na mniejsze kawałki fasolkę - ja daje mrożoną lub ze słokika, dusić 10 minut bez przykrycia aby fasola zachowała kolor. Gdy fasola zmięknie, dodać obrane ze skóry, pokrojone w kostkę pomidory, przyprawić solą i pieprzem, dusić jeszcze 5 minut.
 
reklama

anna_ajra

Fanka BB :)
Dołączył(a)
5 Luty 2007
Postów
1 992
Miasto
LUBIN
Rozwiązania
0
Miodowa sałata
Składniki:
sałata lodowa
rukola
roszponka
2 kromeczki z bułki "angielki"
4 plasterki wędzonego boczku
5 łyżek miodu
2 łyżki orzechów włoskich
1/2 cytryny
suszone pomidory


Przygotowanie:
Boczek dosyć mocno wysmażamy, dodajemy pomidory i miód. Orzechy prażymy bez tłuszczu. Pomieszane sałaty polewamy letnim sosem tuż przed podaniem. Nie zapominamy o kilku grzankach zarumienionych na maśle.
 
A

aggy

Gość
anna_ajra - co to jest bułka "angielka"? Szczerze mówiąc pierwszy raz o tym słyszę, a przepis jest smakowity. Czy zamiast tego może być inna bułeczka?
 

Zytka

Mamma...
Dołączył(a)
9 Listopad 2007
Postów
435
Miasto
Łódź
Rozwiązania
0
Aggy bułka angielka to to samo co po naszemu (czyli na Sląsku) paryska bułka ;)
 

Rekinasia

La Mamma
Dołączył(a)
18 Styczeń 2008
Postów
747
Miasto
Warszawa
Rozwiązania
0
hehe no teraz to mi dopiero zrobiłyście wodę z mózgu :-D czy to jest to samo, co francuska bagietka??? czyli długa, biała bułka?
 

Gosia 78

Mamy lutowe'08
Dołączył(a)
4 Sierpień 2007
Postów
550
Miasto
Mirosławiec
Rozwiązania
0
Przepisy Kluski:

Soja w pomidorach:
kroje cebule i posmażam, dodaje jeden ząbek czosnku (rozgnieciony lub pokrojony) i smaże jeszcze chwilke, dodaje pomidory z puszki krojone i lekko odsączone. Dusze to ok 10 min na małym ogniu, następnie dodaje ok 2 łyżki groszku zielonego z puszki , starte pół marchewki i soje z puszki lub słoika, doprawiam solą ,pieprzem,majerankiem , papryką w proszku, cukrem itp. i gotuje jeszcze 5 minut.
Pomidory z awokado:
Koktajlowe pomidory przekrajam na pół , kroje cebule, awokado obrane i bez pestki kroje w kawałki ok 1cm x 1 cm i wrzucam wwszystko do miski, w kubeczku mieszam rozgnieciony czosnek z solą, dodaje soku z cytryny, oliwe z oliwek, pieprz i wlewam do pomidorów z awokado. (pyszna bomba witaminowa )
Kasze gryczaną w woreczku gotuję, nakładam na talerz, polewam soją w pomidorach, nakładam sałatke i obiad gotowy!
Smacznego
 

Kluska79

Fanka BB :)
Dołączył(a)
8 Kwiecień 2008
Postów
368
Miasto
Mikołów (Śląsk)
Rozwiązania
0
Gruszki w czekoladzie:
gruszki (połówki) z kompotu lub z puszki układam w naczyniu żaroodpornym lub na blache do pieczenia.
Do miski wsypuje 1 szklanke mąki, 3/4 szklanki cukru pudru,kopiastą łyżeczke proszku do pieczenia, 2 lub 3 jajka ( zależy od wielkości), 140 g masła, 3 łyżki mleka, 3 łyżki kakao. Wszystko razem miksuje, wychodzi gęsta kakaowa masa którą łyżką wykładam na gruszki i wygładzam. Wkładam do rozgrzanego do 185 stopni piekarnika na 25 minut. Ciasto najlepsze jest ciepłe, nie musi być krojone w równe kawałki, po przekrojeniu przy gruszkach powina być miękka czekolada.
Smacznego
 
reklama

Kluska79

Fanka BB :)
Dołączył(a)
8 Kwiecień 2008
Postów
368
Miasto
Mikołów (Śląsk)
Rozwiązania
0
:-DZupa Bisque z krewetek i warzyw:-D :

3 łyżki masła
1 posiekany ząbek czosnku (jeśli jest mały to 2)
1 pokrojona cebula
1 posiekana marchew
1 pokrojona łodyga selera
5 kubków bulionu rybnego
4 łyżki czerwonego wina
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 liść laurowy
600 g surowych, łuskanych i oczyszczonych krewetek (mogą być też mrożone)
1/3 kubka gęstej śmietany 18% oraz dodatkowo do przybrania
sól i pieprz

Bulion rybny robię idąc na łatwizne:zawstydzona/y: czyli do wywaru warzywnego dodaje 2 filety rybne i gotuje ok 15 min, przecedzam i gotowe.

W dużym garnku roztopić masło na średnim ogniu i smażyć cebule ok 2 minuty, dodać czosnek i smażyć jeszcze 1-2 minuty mieszając co chwile. Marchew i seler dorzucić do garnka po czym smażyć kolejne 3 minuuty mieszając. Nalać bulion i wino, a następnie dodać przecier pomidorowy i liść laurowy. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Gdy zacznie wrzeć, zmiejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut. Po tym czasie zdjąc z ognia i poczekać przez 10 mint, a gdy przestygnie wyciągnąć liść laurowy.
Połowe zupy nalać do miski miksera lub robota kuchennego i zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Przelać z powrotem do garnka z resztą zupy, dodać krewetki i gotować przez 5-6 minut.
Dodać śmietane i gotować przez kolejne 2 minuty.
Podawać ozdobione odrobiną śmietany, można na górze ułożyć również2 krewetki wcześniej osobno podgotowane.
Zupa jest naprawde prosta w przygotowaniu i przepyszna.
Smacznego:-)
 

Nowe wątki

reklama

Konkursy i testy

Konkurs

Zbudujmy coś razem. Konkurs z Alexandrem

Zgłoszenia przyjmujemy do 27/05/2019

Test

Przetestuj kołdrę obciążeniową Senso-Rex™

Zgłoszenia przyjmujemy do 26/05/2019

Konkurs

Sport&Fun. Konkurs z Alexandrem

Zgłoszenia przyjmujemy do 27/05/2019

Konkurs

Zagrajmy w coś! Konkurs z Alexandrem

Zgłoszenia przyjmujemy do 27/05/2019

Nowe pytania

Do góry