reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Niedoczynność tarczycy w ciąży

Adkaaa1023

Początkująca w BB
Dołączył(a)
10 Lipiec 2018
Postów
17
Rozwiązania
0
Witam serdecznie. Moje badania tarczycy w 5 tygodniu ciąży przedstawiają się nastepujaco: TSh 3,480 ulu/ml (norma laboratorium 0,270-3,000), ft4 16,59 pmol/l (norma 12-22), AntyTG 11,4 IU/ml (norma <115), AntyTPO 12,76 IU/ml (norma <34). Przed zajściem w ciążę TSH wynosiło u mnie 2,570, ft4 15,67. Moje pytanie dotyczy tego, czy powinnam już brać euthyrox czy wyniki są prawidłowe? Czy taka tarczyca może źle wpłynąć na dziecko? Niby lekarz kazał brać ten lek ale krążą różne opinie, że takie lekko podwyższone tsh to normalne w ciąży i najważniejsze jest to ft4 że mieści się w normie. Proszę o poradę, strasznie się martwię, jestem rozbita i nie wiem co robić. A stres w ciąży też nie jest wskazany a u mnie jest ogromny :( pozdrawiam serdecznie
 
reklama

Adeline89

Moderator
Członek załogi
Dołączył(a)
24 Listopad 2016
Postów
12 847
Miasto
Wrocław
Rozwiązania
2
Ja mialam tsh 4.89 po 4 tygodniach spadło do 2.22 z 50 euthyrox mam zwiększona dawke na 75, norma najlepsza kreci sie kolo 1. Wieksze szkody moze wywołać tarczyca i brak leków niz ich branie
 
D

Deleted member 178444

Gość
Witam serdecznie. Moje badania tarczycy w 5 tygodniu ciąży przedstawiają się nastepujaco: TSh 3,480 ulu/ml (norma laboratorium 0,270-3,000), ft4 16,59 pmol/l (norma 12-22), AntyTG 11,4 IU/ml (norma <115), AntyTPO 12,76 IU/ml (norma <34). Przed zajściem w ciążę TSH wynosiło u mnie 2,570, ft4 15,67. Moje pytanie dotyczy tego, czy powinnam już brać euthyrox czy wyniki są prawidłowe? Czy taka tarczyca może źle wpłynąć na dziecko? Niby lekarz kazał brać ten lek ale krążą różne opinie, że takie lekko podwyższone tsh to normalne w ciąży i najważniejsze jest to ft4 że mieści się w normie. Proszę o poradę, strasznie się martwię, jestem rozbita i nie wiem co robić. A stres w ciąży też nie jest wskazany a u mnie jest ogromny :( pozdrawiam serdecznie
Norma TSH w I trymestrze ciąży to <2,5. Powinnaś brać hormon.
 

Kejt384

Zaciekawiona BB
Dołączył(a)
29 Lipiec 2018
Postów
62
Rozwiązania
0
Brać! Dla ciężarnych najlepsza jest granica 0,5-1. Sama mam niedoczynność i biorę euthyrox, wcześniej tylko 25mh, teraz 50mg, ale nie umiem zejść poniżej 2,3 więc czeka mnie pewnie większa dawka.
 

Ewii

Fanka BB :)
Dołączył(a)
21 Kwiecień 2017
Postów
1 427
Rozwiązania
4
Jeżeli lekarz mówi brać to brać...
ja brałam całą ciążę a wyniki robiłam co miesiąc i co miesiąc wizyta. Lekarz zawsze wypytywał się czy na usg wszystko jest w porządku i korygował dawkę w zależności od wyniku
 

Katkakatka

Początkująca w BB
Dołączył(a)
4 Kwiecień 2018
Postów
17
Rozwiązania
0
Moim zdaniem powinnaś być pod opieka endokrynologa, mi w ciazy podwojony letrox, zaczynałam od 75 a kończyłam na 150. Generalnie moja endo sugerowała ze powinien być poniżej 3
 

Katkakatka

Początkująca w BB
Dołączył(a)
4 Kwiecień 2018
Postów
17
Rozwiązania
0
Jeżeli masz niedoczynnosc to będziesz brała cały czas. Natomiast mi dawkę zredukowano o polowe po urodzeniu. Dodatkowo cała ciąże i przy karmieniu brałam Jodid 200
 

Koka27

Fanka BB :)
Dołączył(a)
25 Marzec 2018
Postów
1 317
Rozwiązania
0
Ok a co po ciąży? Też będę musiała brać euthyrox?
Wszystlo zalezy od tsh. Ja rowniez jestem na euthyroxie, już na dawce 112. Rozmawialam ze swoja endykrynolog i powiedziala, ze po ciazy niedoczynnosc moze minac i tsh sie unormuje ale nie musi i bede wtedy musiala brac leki.
 

Mysecka

Zaciekawiona BB
Dołączył(a)
19 Sierpień 2018
Postów
46
Rozwiązania
0
Cześć, jestem Hasimotką :) więc brałam przed ciążą już euthyrox 125, w ciąży 150. I będę brała do końca życia :) to nie takie straszne jak mówią. W pierwszej ciąży nikt mi nie zbadał hormonu tarczycy a najprawdopodobniej już wtedy coś było nie tak... dla każdej z nas inny poziom jest komfortowy ale to się czuje dopiero kiedy się bierze jakiś czas :) dlatego radzę wziąść i zobaczyć :) najprawdopodobniej gdzieś za 3 tyg poczujesz różnicę w swoim samopoczuciu. I nie martw się :) w ciąży często hormony tarczycy szaleją i wiele dziewczyn nie musi brać po ciąży więcej tabletek lub biorą krótko. U mnie niestety obciążenie rodzinne :) moja babcia ma, mama ma, ja mam i moja córka już teraz w wieku 9 lat też ma euthyrox - może gdybym wiedziała o tym i brała leki już wtedy to udało by się uniknąć przynajamniej tak szybkiego ujawnienia choroby :/
 
Ostatnia edycja:
reklama

ZUZA.80

Fanka BB :)
Dołączył(a)
17 Listopad 2017
Postów
1 774
Rozwiązania
12
powinnaś brać lek, tak jak sugeruje lekarz. norma tsh w ciąży to 2,5, wg niektórych lekarzy 2, więc masz zdecydowanie za wysokie. może to źle wypływać na rozwój dziecka.

ja brałam euthyrox w obu ciążach, po porodach po 6 tygodniach powtarzałam badanie. tsh wracało do normy i nie muszę już być na lekach.
 
Autor Podobne tematy Forum Odpowiedzi Data
Graża2020 Niedoczynność Tarczycy 4 Tydzień ciąży TSH 3,70 Potrzebuję porady 4
Mythopoeia Niedoczynność tarczycy w ciąży Ciąża, poród, połóg 15
N Niedoczynność tarczycy - dawka eutyroxu po ciąży Potrzebuję porady 3
N Niedoczynność tarczycy w ciąży Ciąża, poród, połóg 18
K Niedoczynność tarczycy w ciąży, ile brać tego Letroxu/Eutyroksu? Potrzebuję porady 1
szewczuka Interpretacja wyników Potrzebuję porady 3
F Niedoczynność tarczycy a ciąża. Staramy się 16
Zani2407 Niedoczynność tarczycy u dziecka Potrzebuję porady 1
W Wahania TSH w krótkim czasie Potrzebuję porady 5
W niedoczynność tarczycy a ciąża Ciąża, poród, połóg 37
K Insulinoopornosc i niedoczynność tarczycy a zajście w ciaze Potrzebuję porady 26
tita82 Nadczynność, niedoczynność tarczycy Potrzebuję porady 26
M niedoczynność tarczycy a zajście w ciążę Potrzebuję porady 2
gloomy girl ciąża a niedoczynność tarczycy i krwiak Potrzebuję porady 23
Iman85 Niedoczynność tarczycy Zdrowa mama 7
Joanna23 Niedoczynność tarczycy, nasze kontrole, zalecenia lekarzy Dzieci urodzone w maju 2014 35
*martusia* niedoczynność tarczycy a ciąża. Ciąża, poród, połóg 84
M Niedoczynność tarczycy u dziecka Dzieci kochane bardzo 9
K Wrodzona niedoczynność tarczycy dzieci urodzone w lipcu'09 30
K wrodzona niedoczynność tarczycy Bydgoszcz 1
marmi wrodzona niedoczynność tarczycy Zdrowie 1004
Marvelka89 Hormony tarczycy w ciąży Ciąża po poronieniu 13
zgredzus Nadczynność tarczycy Zdrowa mama 0
M Niedoczynnosc tarczycy u 11 latka Potrzebuję porady 11
A Nieleczona niedoczynnosc tarczycy w ciąży ☹️ Potrzebuję porady 27
wiol kettering Niedoczynnosc tarczycy niby nic.... Staramy się 14
A Nadczynność tarczycy w ciąży Ciąża, poród, połóg 0
C Badania tarczycy Potrzebuję porady 21
Heda Nadczynność tarczycy, wysokie ciśnienie w ciąży Ciąża, poród, połóg 10
S Niedoczynnosc tarczycy u niemowlęcia Potrzebuję porady 4
julita1212 Operacja tarczycy Zdrowa mama 1
E Nadczynność tarczycy a starania o dzisiusia Staramy się 13
A Brak tarczycy lewotyroksyna ciąża komu sie udało? Staramy się 1
S niedoczyność tarczycy a ciąża Ciąża, poród, połóg 65
Elencza Cykle po ciąży biochemicznej Potrzebuję porady 10
A Czy mogę byc w ciąży? Ciąża, poród, połóg 5
E nastolatkowie w ciąży Mamy nastolatków 2
M Biegunka w pierwszych tygodniach ciąży Potrzebuję porady 107
C Poronienia na początku ciąży Poronienia 3
anetalaziuk Toksoplazmoza w ciąży Potrzebuję porady 0
Wiodą24 Czy to początki ciąży czy sobie wymyślam ? ;) Potrzebuję porady 6
V Samotność w ciąży Ciąża, poród, połóg 6
Aniunia1990 Pozytywny wynik testu a brak ciąży Potrzebuję porady 11
K Czy to normalne? 38tc Ciąża, poród, połóg 5
J Codziennie biegunka w ciąży Potrzebuję porady 5
K Czy ktoś w ciąży stosował kosmetyki konopne? Białystok 0
M Miesiaczka w czasie ciąży? Potrzebuję porady 2
Lusia125 Wysokość chorobowego i macierzyńskiego będąc z drugim dzieckiem w ciąży Dzieci rok po roku 1
A Czy mogę być w ciąży. Potrzebuję porady 23
J Czy doszło do utraty ciąży? Potrzebuję porady 10
Podobne tematy


















































Do góry