reklama

Nietolerancja laktozy - pytania.

Zrobie przerwe przez Swieta w podawaniu twarogu , później spróbuję dać znów . Jak sytuacja się powtórzy to idziemy po skierowanie na badania... :( Tylko czy to badanie da mi odpowiedź :( strasznie się tym martwię

reklama
Hej,
I jak tam u Was sytuacja? Byłam dzisiaj u gastrologa, stwierdził, ze synek ma nietolerancje na węglowodany (na podstawie pH kału, usg brzucha), dostałam listę pokarmów, ktore wyeliminować. Jesli chodzi o laktozę to mleko, serki i jogurty - bezlaktozowe a twaróg, masło i ser moze bez problemu jesc, bo zawierają jej znikome ilości. U dzieci, ktore nie maja jeszcze rozszerzonej diety, mozna wykonać badanie kału (pH i ciała redukujące), starsze dzieci - test wodorowy, badanie polega na dmuchnięciu w jakas rurkę, wiec musimy jeszcze poczekac az synek bedzie starszy. Tyle sie dzisiaj dowiedziałam, mam nadzieje, ze troche pomogłam :)

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

Dostała trzy razy ser żółty bez laktozy i nie było żadnych ekscesow, a bialko zawiera , sama już nie wiem...
A te badania kału się robi po spożyciu bialka/laktozy czy nie wolno przed badaniem jeść ???
A testy u alergolog a coś wykryją ?

Cześć,
Ze względów zdrowotnych muszę ograniczyć laktozę. Czy macie może doświadczenie? Jakieś ulubione zamienniki albo sposoby na ogarnięcie tego? Jestem bardzo, bardzo mleczna i trochę się boję tego wszystkiego.
Zacznij od produktów mlecznych bez laktozy, na wszelki wypadek kup laktazę w tabletkach, gdybyś jednak coś zjadła z laktoza. W ramach eksperymentów kupuj po 1 kartonie napoju roślinnego i próbuj nim zastępować mleko. Tylko warto patrzeć na składy, bo niestety wiele "mlek roślinnych" ma cukier i niepotrzebne wypełniacze. I przejrzyj tabele zawartości laktozy, bo np. w serach żółtych jak praktycznie nie ma i wcale nie trzeba kupować tych droższych fioletowych z napisem.

reklama
Śmietanę zamieniłam na jogurt naturalny, reszta produktów jest dostępna bez laktozy. Tak jak już było wspomniane, trzeba uważać na produkty, które są zwykłym wyciąganiem kasy. Np, prawdziwy ser żółty nie posiada laktozy
Jogurt naturalny niekoniecznie ma mniej laktozy niż śmietana, upewnij się w tabelach. Jeśli komuś zależy na utrzymaniu zawartości tluszczu, to są śmietany 18% bez laktozy. Moim zdaniem w smaku są ciut bardziej kwaśne, ale generalnie nie widać różnicy. Zdarza mi się też kupowac śmietankę słodka kremowkę bez laktozy, niestety UHT z karaganem, ale ma właściwości normalnej śmietanki, ubija się. Wg mnie ma bardziej zolto-siny kolor i jest słodsza.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry