Używasz bardzo starej przeglądarki. Nasza strona (oraz inne!) może nie działać w niej dobrze. Naprawdę czas na zmianę na przeglądarkę, która będzie bezpieczna i szybka, na przykład darmowego Firefox, albo darmową Operę. Obie są bardzo szybkie, bezpieczne i wygodne.
@witch84 masz rację, dziecko musi wiedzieć że swoje potrzeby załatwia się do nocnika. Takie sadzanie co chwilę żeby złapać siusiu/kupę to nic innego jak tresowanie z nauką nie ma nic wspólnego.
Zdecydowanie za wcześniej. Na nocnik siadał tylko po to żeby sobie posiedzieć a i tak siusiu robił jak wstał. Ok 2 roku zaczęliśmy na nowo i na początku dalej buntował się ale bez problemu zaczął sikać do nocnika. Z pieluchy zrezygnowaliśmy jak tylko pierwszej nocy była sucha ale jakoś nie długo po nocniku
Myślę, że każda matka wyczuje moment kiedy jej dziecko będzie gotowe na nocnik i kontrolowanie swoich potrzeb fizjologicznych. Ośmiomiesięczne dziecko nie jest fizycznie w stanie nad tym zapanować. I dawanie cukierków za siusiu na nocnik tez nie jest dobrym pomysłem. Uczy złych nawyków. Czasami poczekać kilka miesięcy dłużej na to aż dziecko samo skuma o co kaman. Mój synek miał dwa latka, był marzec a on dostał ospę, więc i tak byliśmy uziemieni w domu. Stwierdziłam, że spróbuje ściągnąć pieluchę i zobaczymy, bez żadnego parcia. I się udało. Gdyby nie to bym próbowała w wakacje jak się robi ciepło.
Teraz jest najlepszy okres na to aby ściągnąć pampka i puścić dziecko w samych majtkach