MALINKA2109
Fanka BB :)
Nasz Tomuś zrobił nam prezent z nowym rokiem!!!SAM SIĘ DZIŚ PIERWSZY RAZ PRZEKRĘCIŁ Z PLECKÓW NA BRZUSZEK

ALEŻ JESTEM HAPPY 

Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
Zgadzam sie z Toba Basiu calkowicie. Do tego mozna dodac, ze kazde dziecko rozwija sie inaczej, jedne szybciej inne wolniej a naszym zadaniem jest wspomaganie rozwoju poprzez dostosowanie wymagan do dziecka( jego zdolnosci, mozliwosci) a nie do wieku.dziewczyny ja myśle ze trzeba obserwować SWOJE dziecko i nie przesadzac w żadną stronę - 4-5 m-cy to w końcu nie noworodek! mój np. z całkiem płaskiego leżenia jeszcze nie siądzie ale z półleżenia siada i siedzi samodzielnie-to co-miałabym go siłą kłaść spowrotem bo ma 4,5 m-ca? chyba nie....tym bardziej że ma gabaryty sporego półroczniaka więc myślę że i mięsnie wystarczająco silne, obraca się z pleców na boki i na brzuch- z tym że jak mu się uda na brzuch to jeszcze nie potrafi ręki spod siebie wyciagnąć...z brzucha na plecy tez mu sie czasem udaje - ale raczej przypadkowojak leży na plecach to próbuje usiąść i podpiera sie tak śmiesznie na łokciach aby tylko byc wyżej...
a co do rozwoju-takie małe dzieci jak nasze rozwijąją się psychicznie własnie poprzez rozwój motoryczny - ruch powoduje że powstają połączenia pomiędzy neuronami w mózgu no i rozwija się mózg...
Jula je sobie stopy ale głównie po zjedzeniu obiadku i rajstopki brudne![]()
Jak mama jeść mało daje, to musi sobie dziecko radzićJula je sobie stopy ale głównie po zjedzeniu obiadku i rajstopki brudne![]()