reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

nowości w brzuszkach naszych maluszków

reklama
a nam dzis powiedziala pani ze sa trzy rzeczy ktorych nie mozna dawac : jajko, orzechy i miod :) za to powiedziala zeby dawac to co jemy oczywiscie powoli i bez dodatku soli. ze jak gotuje obiad to mozna dla dziecka odlozyc troche nie przyptawinego i lekko tylko zmiksowac. a my jej powiedzielismy ze my glownie jemy chinskie zarcie i fast food i to chyba nie jest najlepszy pomysl zeby jadla to co my :)

Stefanka miło Cię widzieć na tym wątku.:-):-);-);-):tak::tak:
Oczywiście że orzechy i miód są zabronione, bo silnie uczulają, ale jeśli chodzi o jajko to tylko białka nie wolno podawać z tego samego powodu co miodu i orzechów.
Żółtko trzeba jeśli nie chce się mieć problemów. Więc nawet jak nasza księżniczka Gajunia je na razie samą marcheweczkę to co drugi dzień dawaj jej pół ugotowanego na twardo żółtka. :tak:;-):-):-):-)

potwierdzam to co powiedziała Paula ostatnio przeczytałam o tym i wskazane pół żółtka co drugi dzien:tak::tak::tak::tak::tak::tak::tak:

ósmy m-c - mała stabilizacja

co nowego?
w menu dziecka karmionego butelką:
WARZYWA: buraki, kabaczek
OWOCE: agrest bez skórki i pestek w postaci soku lub przecieru

w menu dziecka karmionego piersią:
WARZYWA: zielona fasolka, kalafior, brukselka - przetarte
OWOCE: przeciery z moreli, śliwek, brzoskwiń, wiśni

JARZYNKA Z Żółtkiem I MIęSKIEM (OD 8. M-CA)
pół marchwi
2 różyczki kalafiora
pół ziemniaka
40 g surowego mięsa z piersi kurczaka
łyżeczka świeżego masła
pół szklanki wody
pół żółtka
umyj warzywa i mięso, marchew i ziemniaka obierz. wszystko włóż do wrzątku i gotuj ok. 20 min do miękkości. ugotuj jajko na twardo, oddziel żółtko od białka. pół żółtka dodaj do zupki i zmiksuj. jeszcze raz zagotuj i dodaj masło. przestudź i podawaj :-)

"twoje dziecko"

A moja mala maskuda odmowila wspolpracy przy jedzeniu kaszki przed snem. Potrafi 30 min ssac smoczka ale nic nie wypije. Wiec od wczoraj przed snem pije mleko.

Dzis kupialm malemu zupke z Gerbera z kaszka manna, ciekawe czy bedzie dobra. W sumie fajnie ze jest taka zupka juz z glutenem i mozna ja podawac przy wprowadzaniu glutenu bo jest tam odpowiednia jego porcja.
Chcialam kupic rybke po grecku ale nie moge nigdzie dostac. Kurde cale polki w sklepach pelne roznych potraw ale akurat tej rybki o 6 mca nie ma nigdzie. Musze w Carrfourze w Wawie zobaczyc bo w naszym tez nie ma.

Co do zoltka to ja narazie nie dawalam. Nie mam skad wziac takiego prawdziwego jajka wiejskiego bo nie mam dziadkow ktorzy maja gospodarstwo a takie ze sklepu to jakos nie mam przekonania. Chcialam kupic Gerbera z zoltkiem ale tez nie moge nigdzie namierzyc :no::no::no:.

Ja niedlugo mam zamiar sprobowac cos malemu ugotowac tylko czekam az warzywa w sklepach beda juz takie prawdziwe a nie te pierwsze z kupa chcemi. Ciekawe jak maly zareaguje.

A powiedzcie jakie swieze owoce dajecie. Bo ja narazie tylko posilki ze sloiczka. Wszustkie deserki kupuje, jedynie kilka borowej dalam i maly tak buzke otwieral ze nie nadazalam mu dawac tak smakowaly

reklama
Do góry