reklama

o badanich hormonalnych dla starających się...

Sloneczko87

Fanka BB :)
Dołączył(a)
4 Czerwiec 2017
Postów
965
Rozwiązania
1
Ja z dolnośląskiego,okolice Wrocławia. Wizyte mam w następnym miesiącu i dlatego zaczęłam sama badać hormony. Pójdę już z gotowcem i mam nadzieje że już będzie jakaś jasność sprawy. Jeszcze nie znalazłam jakiegoś super lekarza, ale próbuję z polecenia po kolei. Mam nadzieje... na krok na przód, a nie kilka wstecz:-)
Pozdrawiam ciepło
Na pewno juz cos sie wyklaruje :-) a robilas hormony w poszczegolnych dniach cyklu? Bo to wazne jest.. A te badania to w jakim celu? Staracie sie o dzidzie ?
 
reklama

Sloneczko87

Fanka BB :)
Dołączył(a)
4 Czerwiec 2017
Postów
965
Rozwiązania
1
Ja poprosze o kontakt do tego endokrynologa :)

Napisane na SM-G903F w aplikacji Forum BabyBoom
Prosze bardzo :-)
Edyta Runger-Kafara przyjmuje w Kalwarii Zebrzydowskiej, Kraków Nowa Huta, Proszowice lub Miechów. Ja chodzę do Kalwarii tel do recepcji 48338733478 lub 601555914 wpiszesz w google to Ci reszta wyskoczy :-)
 

gooskaw

Fanka BB :)
Dołączył(a)
29 Czerwiec 2017
Postów
1 738
Rozwiązania
0
Na pewno juz cos sie wyklaruje :-) a robilas hormony w poszczegolnych dniach cyklu? Bo to wazne jest.. A te badania to w jakim celu? Staracie sie o dzidzie ?
Zaczelam od Tsh, ft3, ft4,antyTPO,toxoplazma, cytomelagia po poronieniu. Pozniej musialam zaczekac az sie unormuje okres co trwalo kilka miesiecy. Po 4 miesiacach bylam gotowa na badania dalsze hormonow i mialam wypadek samochodowy. Tablety przeciwbolowe, faszerowanie i... po 3 miesiacach postanowilam nic nie brac. Jak boli to boli trudno. Kolejny krok na przod i zaczelam od 21dc hormony. Teraz jeszcze 3dc, 14dc i jeszcze raz 21dc i wizyta u lekarza. Bede zwarta, gotowa i przygotowana :-) i moze upragniona fasolka sie pojawi... w skrocie monitoruje na razie sama bo starania na razie nic nie daly, a przeczucie ze to progesteron winien mialam juz od daaaaawna. Mam nadzieje ze bedzie juz tylko lepiej. Jak masz jeszcze jakies wskazowki to chetnie poslucham :-)
 

Sloneczko87

Fanka BB :)
Dołączył(a)
4 Czerwiec 2017
Postów
965
Rozwiązania
1
Zaczelam od Tsh, ft3, ft4,antyTPO,toxoplazma, cytomelagia po poronieniu. Pozniej musialam zaczekac az sie unormuje okres co trwalo kilka miesiecy. Po 4 miesiacach bylam gotowa na badania dalsze hormonow i mialam wypadek samochodowy. Tablety przeciwbolowe, faszerowanie i... po 3 miesiacach postanowilam nic nie brac. Jak boli to boli trudno. Kolejny krok na przod i zaczelam od 21dc hormony. Teraz jeszcze 3dc, 14dc i jeszcze raz 21dc i wizyta u lekarza. Bede zwarta, gotowa i przygotowana :-) i moze upragniona fasolka sie pojawi... w skrocie monitoruje na razie sama bo starania na razie nic nie daly, a przeczucie ze to progesteron winien mialam juz od daaaaawna. Mam nadzieje ze bedzie juz tylko lepiej. Jak masz jeszcze jakies wskazowki to chetnie poslucham :-)
Ale przeszlas kobieto ... Ale wyszlas z tego o wiele silniejsza i teraz juz bedzie tylko dobrze.. Zobaczysz grunt to pozytywnie myslec.. Badania podobne wykonywalam.. Jeszcze sprawdZ swojego partnera (seminogram) bo czasem obwiniamy siebie a np jego plemniki sa w malych ilosciach lub zbyt wolne :-) dodatkowo zrobilam badanie AMH ktore pokazuje jak duza masz rezerwe komorek jajowych zdolnych do zaplodnienia..aczkolwiek ja mialam ich niewiele ale sie udalo.. Tak wiec.. Jestes dobrze przygotowana na wizyte :-) mysle ze wprowadza Ci jakies leki i za pare mies bedziesz miala fasolke w brzuszku :-) ja bralam Dostinex (zamiennik Bromergonu) na zbyt wysoki poziom prolaktyny.. Jedna tabl co 7dni. slicznie spadla prolaktyna :-) pozniej bylo juz happy :-) Oj duzo przeszlam.. Staran,lez i bezsilnosci a o pieniadzach wydanych na ciagle badania i wizyty nie wspomne.. Ale warto bylo! Nie mozna sie poddawac.. Ups ale sie rozpisalam :-) pozdrawiam!
 

Sikulinda

Fanka BB :)
Dołączył(a)
26 Czerwiec 2015
Postów
680
Miasto
Kato
Rozwiązania
0
Hej dziewczyny, pomożecie w interpretacji wyników, robione były w 2 dc, wizytę mam dopiero w poniedziałek, a trochę to atg mnie zmartwiło
anty-TPO 31,40 IU/ml (0,00-34,00);
anty-TG 251,00 IU/ml (0,00 115,00)
FSH 4,35 mIU/ml
LH 4,98 mIU/ml
Estradiol 19,40 pg/ml
 

gooskaw

Fanka BB :)
Dołączył(a)
29 Czerwiec 2017
Postów
1 738
Rozwiązania
0
Hej dziewczyny powiedzcie mi, jezeli wiecie, czy poziom prolaktyny wzrasta jesli boli glowa podczas badania? W poprzednim cyklu w 21dc mialam okolo 16ng/ml a w tym 25,9ng/ml przy normie 23,30 ng/ml.

Nie wiem czy pekanie glowy mialo na to wplyw.
Dalej walcze... luteine na wzrost progesteronu juz dostalam.
 
Dołączył(a)
27 Wrzesień 2017
Postów
2
Rozwiązania
0
Witam serdecznie, miesiaczkuje nieregularni, cykl co 35- 40 dni albo i wcale. W kwietniu 2016 wyniki badan wygladaly nastepujaco:
tsh 0.509 norma 0.35-4.78
Fsh 5.85 norma dla fazy folokularnej bo w takiej bylam 2.5-10.2
Prl 5.49 norma 2.8-29.2
Lh 20.97 norma 1.9-12.5
Estradiol 88.7 norma 18.9-246.7
Progesteron 0.85 norma 0.15-1.4
Testosteron 0.99 norma 0.14-0.78
Moja pani ginekolog stwierdzila ze wszystko jest ok mimo stosunku fsh do lh.
W tym tygodniu zrobolam ponownie badania fsh i lh z tym ze w 4 dniu cyklu. Wyniki wygladaja nastepujaco:
Fsh 2.89 norma 3.4-33.4
Lh 1.59 norma 1.9-12.5
Testosteron 0.33 norma 0.12-0.59

Poczstkowo stosunke fsh do lh wynosil 3.58 obecnie 0.55... wiem ze ten 1 wskazuje na pcos, ten drugi na niewydolnosc przysadki lub podwzgorza... dodam ze przez ostatni rok obserwuje staly wzrost poziomu cholesterolu mimo diety i duzej aktywnosci fizycznej. Na co moga wskazywac te wyniki i do jakiego lekarza powinnam sie zglosic, skoro ginekolog uwaza ze "taki moj urok". Prosze o pomoc
 
reklama

Kurcia

Fanka BB :)
Dołączył(a)
4 Maj 2017
Postów
7 027
Miasto
Kraków
Rozwiązania
0
Witam serdecznie, miesiaczkuje nieregularni, cykl co 35- 40 dni albo i wcale. W kwietniu 2016 wyniki badan wygladaly nastepujaco:
tsh 0.509 norma 0.35-4.78
Fsh 5.85 norma dla fazy folokularnej bo w takiej bylam 2.5-10.2
Prl 5.49 norma 2.8-29.2
Lh 20.97 norma 1.9-12.5
Estradiol 88.7 norma 18.9-246.7
Progesteron 0.85 norma 0.15-1.4
Testosteron 0.99 norma 0.14-0.78
Moja pani ginekolog stwierdzila ze wszystko jest ok mimo stosunku fsh do lh.
W tym tygodniu zrobolam ponownie badania fsh i lh z tym ze w 4 dniu cyklu. Wyniki wygladaja nastepujaco:
Fsh 2.89 norma 3.4-33.4
Lh 1.59 norma 1.9-12.5
Testosteron 0.33 norma 0.12-0.59

Poczstkowo stosunke fsh do lh wynosil 3.58 obecnie 0.55... wiem ze ten 1 wskazuje na pcos, ten drugi na niewydolnosc przysadki lub podwzgorza... dodam ze przez ostatni rok obserwuje staly wzrost poziomu cholesterolu mimo diety i duzej aktywnosci fizycznej. Na co moga wskazywac te wyniki i do jakiego lekarza powinnam sie zglosic, skoro ginekolog uwaza ze "taki moj urok". Prosze o pomoc
Badanie FSH i LH wykonuje sie tylko w 3dniu cyklu. Wyjatkowo w 2 lub 4. Wyniki z innych dni sa niemiarodajne. Wiec najlepiej powtorz w 3 dniu.

Napisane na SM-G930F w aplikacji Forum BabyBoom
 

Nowe wątki

reklama

Konkursy i testy

Konkurs

Zbudujmy coś razem. Konkurs z Alexandrem

Zgłoszenia przyjmujemy do 27/05/2019

Test

Przetestuj kołdrę obciążeniową Senso-Rex™

Zgłoszenia przyjmujemy do 26/05/2019

Konkurs

Sport&Fun. Konkurs z Alexandrem

Zgłoszenia przyjmujemy do 27/05/2019

Konkurs

Zagrajmy w coś! Konkurs z Alexandrem

Zgłoszenia przyjmujemy do 27/05/2019

Nowe pytania

Do góry