Obejrzyj wideo poniżej, aby zobaczyć, jak zainstalować naszą stronę internetową jako aplikację internetową na ekranie domowym.
Notka: This feature may not be available in some browsers.
Na własnej nie, ale to nie jest konieczne, żeby orientować się w kwestii porodu.Orewio To nie jest takie proste jak piszesz o świadomym decydowaniu w kwestii porodu.
Rodząc pierwszy raz nie masz pojęcia na własnej skórze jak to jest.
To widocznie za mało, bo obecnie można się dowiedzieć dosłownie wszystkiego o porodzie, jak również zobaczyć wiele filmów z porodów innych kobiet.Czytałam dużo o planach porodu które kobiety robią i ja także chciałam sobie taki stworzyć. Nie miałam pojęcia o bólu porodowym, o tym jak przebiegają kolejne fazy- tylko z internetu i książek coś podczytywalam.
To nie byłby żadnej błąd, ale bardzo mądra decyzja. Właśnie świadome wymaganie naturalnego porodu jest bardzo rozsądne, a nie podejście na zasadzie " co ma być to będzie".Nie wiedząc co mnie czeka myślałam ze napewno nie chce nacinania krocza bo teraz tyle sie pisze o rutynowym nacinaniu bez sensu i potrzeby, znieczulenie tez było mi nie w smak bo podobno skutki uboczne a i chciałam pokazać ze jestem heroską i dam radę bez, chciałam rodzic na czworaka bo rownież naczytałam sie ze taka najlepsza pozycja. Gdybym stworzyła taki plan i dała do podpisania położnej to zrobiłabym błąd. Dlaczego? Bo nie miałam wtedy pojęcia co mnie czeka.
A w jakiej pozycji rodziłaś. No właśnie, a teraz piszesz, że zostałaś okaleczona i że nie dałabyś rady urodzić dziecka, co jest nieprawdą. Pękniecie zdarza się praktycznie wyłącznie w pozycjach horyzontalnych, a podanie znieczulenia ZAWSZE mniej lub bardziej zaburza skurcze ( to znaczy odczucia rodzącej).Kiedy doszło do apogeum bólu przy skurczach błagałam o znieczulenie. Krocze zostało nacięte ponieważ nie dałabym rady urodzić mojego klocka prawie 4 i pol kilowego a jeśli tak to popękalabym w rożne strony
Tak piszesz, bo nawet nie próbowałaś inaczej i zapewne byłaś namawiana do położenia się.skurcze najlepiej przyjmowałam wlasnie na plecach na fotelu trzymając sie obręczy i na piłce. Rodzic i przeć było mi tez łatwo na leżąco bo na czworaka bym sie nie utrzymała z braku sił.
Najlepszą wiedzą o porodzie naturalnym mają położne odbierające porody domowe.Podsumowując kobiety które poerwszy raz rodzą maja trudność z ocena tego co bedzie dla nich najlepsze. Najlepszym wyborem jest dobra położna której można zaufać.
Naprawdę tak uważasz?Co do przekuwania pęcherza- ja miałam przebity mechanicznie i dzięki przebiciu dostałam skurczy których nie miałam i pomogło mi to bardzo szybko urodzić. Wręcz książkowo.
Gorsze jest poddawanie się szpitalnej rutynie.Orewio najgorsze jest takie teoretyzowanie.
Świadomym można być, a nawet należy, ale pewnym już nie.Twierdzisz, że kobiety są nieświadome, a tak naprawdę nie można być do końca świadomym
Zabiegi? Jakie?Pierwszy aktywny, faza parta w kuckach, wszystkie zabiegi medyczne wg mojego życzenia...
Dlaczego byłaś tak słaba?Drugi miał być lepszy bo wiedziałam co mnie czeka i czego chce ale od pierwszych chwil okazało się, że jestem tak słaba, że miałam problem by utrzymać się w pionie.
Pewnie nie rodzila tylko naczytala sie ksiazek i naogladala filmow w necie.....Orewio a opowiedz o swoim porodzie? Był taki jak chciałaś? Rodziłaś w domu? Wszytsko poszło zgodnie z Twoim planem?
To zdrowie dziecka jest często wystawiane na szwank właśnie w szpitalach z powodu niepotrzebnego przyśpieszania porodu i wymuszania pozycji horyzontalnych (te podłączanie do ktg też jest zazwyczaj zbędne).Dla kazdej rodzacej najwazniejsze jest zdrowie dziecka a nie to czy krocze bedzie nacinane, pozycja do porodu itd.... Gdy zanika tetno robisz wszystko aby dziecku nic sie nie stalo, nie myslisz o sobie....