reklama

Obroża przeciwkleszczowa u psa

Cześć,

Jestem w ciąży i mam psiaka. Obecnie zaczynają się sporadycznie pojawiać kleszcze, przed którymi zabezpieczam od zawsze psa tabletkami, jednak zastanawiam się nad dodatkowa ochrona w postaci obroży przeciwkleszczowej. Czy takie środki są bezpieczne dla ciąży i rosnącego dzidziusia? Nie mogę nigdzie znaleźć informacji. Może stosowałyście takie środki w ciąży, a może polecicie jakąś obroże?
Mam jeszcze z zeszłego roku obroże Sabunol (skład: permetryna, imidachlopryd, geraniol), jednak nie mogę nigdzie znaleźć odpowiednich informacji, więc trochę się obawiam.
Tego, że psiak przyniesie kleszcza, którego przegapie, też mnie stresuje...

reklama
Tak jak w opisie, stosuje tabletki od zawsze, mój pies przyjmował Simparice od szczeniaka. Jednak od niedawna mieszkamy na wsi i psiak przy cieplejszej pogodzie przynosi na sobie kleszcze, była sytuacja, że niektóre jeszcze nie zdążyły się wbić i po nim chodziły 😬 zawsze go sprawdzam po powrocie, jednak partner już panikuje, że taki kleszcz wbije się mi i będzie problem, a nie chcę, żeby widział zagrożenie w psiaku.

reklama
Tak jak w opisie, stosuje tabletki od zawsze, mój pies przyjmował Simparice od szczeniaka. Jednak od niedawna mieszkamy na wsi i psiak przy cieplejszej pogodzie przynosi na sobie kleszcze, była sytuacja, że niektóre jeszcze nie zdążyły się wbić i po nim chodziły 😬 zawsze go sprawdzam po powrocie, jednak partner już panikuje, że taki kleszcz wbije się mi i będzie problem, a nie chcę, żeby widział zagrożenie w psiaku.
Stosuję u psa Simparicę, a przed spacerem psikam go mgiełką Totobi przeciw kleszczom. Nic nie łapie, a spacerujemy po lesie.

Nie, nie jest rozpakowana, jest fabrycznie zapakowana, kupiłam, ale nie zastosowałam :) czytam informacje na pudełku i jestem w stanie je zrozumieć ;)
Kota nie mam.

To bardzo się cieszę, że jesteś w stanie zrozumieć te informacje. Potrzebowałam dopytać o te rzeczy, bo jestem lek.wet. i chcialam ci dobrze doradzić, ale czuję niepotrzebny sarkazm w twojej odpowiedzi. Nie wiem co mogło cię urazić, nie było to moim celem.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry