reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Od serca do brzuszka maluszka, czyli przepisy mam

bobomama24

Mama Izy i Martynki
Dołączył(a)
15 Czerwiec 2010
Postów
1 590
Miasto
toruń
Wrzucajmy tu przepisy dla naszych milusińskich.Ale bez komentarzy proszę.Same przepisy
Przekładaniec ryżowo-owocowy



Składniki:
-1.5 miarki mleka modyfikowanego
-1/3 słoika deserku z kawałkami owoców
-8 płaskich łyżeczek kleiku ryżowego
-45 ml wody

Sposób przygotowania:
Do wcześniej zagotowanej i schłodzonej wody o temperaturze pokojowej dodajemy mleko i dokładnie mieszamy. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji dodajemy kleik ryżowy po czym znów mieszamy. Aby przygotować atrakcyjny i smaczny przekładaniec dla naszego malucha najpierw nakładamy 1/3 kleiku do wcześniej przygotowanego naczynka, następnie nakładamy owoce z deseru, potem znów warstwę kleiku i znów warstwę owoców. Kleik i owoce przekładamy na zmianę wedle upodobania do momentu aż na samym wierzchu uzyskamy warstwę owoców.
 
reklama
fajny temat, moja miała wczoraj 5 miesięcy wiec teraz zaczniemy powolutku jakieś papeczki wcinać.
zaczniemy od jabłuszka, zmiksuje je z gotowaną marchewką, Dorianek uwielbiał papkę z bananka z moim mlekiem :) a później sie zobaczy. Ziemniaczki.. no i czekamy z utęsknieniem na dynie. Ja zawsze kupie olbrzyma pokroje i zamrożę - świetne do zupek :)
Doriankowi robiłam zupki z dyni, marchewki, ziemniaczka,(później z kawałeczkiem pomidorka) i dodatkiem kaszy mannej.
Z mięsem sie na pewno nie bede spieszyć i tylko indyczek jak juz bo ja cielęcego i jagnięcego nie uznaje z powodów ideologicznych :-)
Indyki podobno są hodowane bez antybiotyków a kurczaki tak. Kurczaki są hodowane w wielkiej ciasnocie i żeby nie chorowały to profilaktycznie są leczone antybiotykami a indyki w ciasnocie umierają wiec są hodowane w lepszych warunkach. No a hormonów w dzisiejszych czasach chyba ciężko uniknąć wiec ilościowo będzie skromniutko.
Na razie tyle :)
 
Ja wczoraj robilam taka zupke:

ZUPKA JARZYNOWA.
-marchewka
-1/2 ziemniaka
-1/4 pietruszki
- 1łyżeczka masła(lub oliwa z oliwek)
- 2 łyżeczki kleiku ryżowego
Ugotować warzywa, zmiksować z dodatkiem wywaru z gotowania (ale nie z ziemniaka), podgrzać i dodać tłuszcz. Jeśli trzeba dodać kleik dla uzyskania odpowiedniej konsystencji.

MARCHEWKA
- marchew (kilka małych lub 2-3 średnie)
- kleik ryżowy
-1 łyżeczka oliwy z oliwek lub masła
-woda
Ugotować obraną marchew w niewielkiej ilości wody, zmiksować lub przetrzeć przez sitko. Dodać kleik(tyle by uzyskać pożądaną konsystencję), wymieszać, podgrzać i dodać masło lub oliwę.
 
Kisielek na deserek :)

100 ml soku typu bobofrut
łyżeczka mąki ziemniaczanej

Gotujemy połowę soku w garnuszku, do drugiej połowy dodajemy czubatą łyżeczkę mąki ziemniaczanej i dodajemy do garnuszka. Trzeba razem zagotować mieszając i gotowe :)
 
Przepisy dla niemowląt
Małe dziecko - Dania dla niemowląt

DANIA OD 5 M-CA(BUTLA) LUB OD 7 M-CA(PIERŚ)

Zupki robi się bardzo podobnie. Generalnie ugotować wszystko, zmiksować
razem, do ciepłego dodać tłuszcz(masło, oliwę lub olej sojowy), dodać
kleik(ryżowy lub kukurydziany) i wymieszać, przełożyć do słoiczków.

1.MARCHEWKA
- marchew (kilka małych lub 2-3 średnie)
- kleik ryżowy
-1 łyżeczka oliwy z oliwek lub masła
-woda
Ugotować obraną marchew w niewielkiej ilości wody, zmiksować lub przetrzeć przez sitko. Dodać kleik(tyle by uzyskać pożądaną konsystencję), wymieszać, podgrzać i dodać masło lub oliwę.

2.BROKUŁY
-kilka różyczek brokuła
-woda
- kleik ryżowy
Ugotować brokuły do miękkości, zmiksować(można dodać wodę z gotowania) i dodać kleik ryżowy.

3 ZUPKA JARZYNOWA 1 (podstawa)
-ziemniak
-marchewka
- pietruszka(kawałeczek)
- por
-seler(ostrożnie- może uczulać)
-masło lub oliwa z oliwek
-kleik ryżowy lub kukurydziany
Ugotować wyszorowany ziemniak w łupince, a osobno ugotować marchew, por wraz z selerem i pietruszką. Zmiksować jarzyny wraz z wodą z gotowania i obranym ziemniakiem, w razie potrzeby zagęścić kleikiem(niekoniecznie) dodać oliwę lub masło i podgrzać mieszając by składniki dobrze się połączyły.

4.ZUPA ZIEMNIACZANKA
- 2 ziemniaki
-2 szklanki wywaru z warzyw(por, marchew, pietruszka, seler)
Obrać ziemniaki, pokroić w kostkę i ugotować w wywarze z jarzyn. Zmiksować.

5.ZUPA BROKUŁOWA
-1 marchewka
-100gram brokuła
- 1 łyżeczka oliwy
- 1 łyżeczka kaszki ryżowej
Ugotować marchew marchew i brokuła(osobno z dodatkiem oliwy) zmiksować, dodać kaszkę, wymieszać.

6.MUS JABŁKOWY
- 1 duże słodko-kwaśne jabłko
- sok jabłkowy klarowny
- kleik ryżowy
Jabłko obrać, pokroić w kawałeczki, ugotować w niewielkiej ilości wody by zmiękły, zmiksować, dodać kleik ryżowy i sok klarowny do smaku.

7.ZUPKA JARZYNOWA Z BURACZKIEM
-1/2 buraka
-marchewka
-1/2 ziemniaka
-1/4 pietruszki
- 1łyżeczka masła(lub oliwa z oliwek)
- 2 łyżeczki kleiku ryżowego
Ugotować warzywa, zmiksować z dodatkiem wywaru z gotowania (ale nie z ziemniaka), podgrzać i dodać tłuszcz. Jeśli trzeba dodać kleik dla uzyskania odpowiedniej konsystencji.

8.ZUPA JARZYNOWA Z KALAFIOREM I BROKUŁEM
- marchew
- kalafior
- brokuł
- oliwa z oliwek
- kleik ryżowy
Gotujemy marchew, brokuła i kalafior. Miksujemy wraz z wodą z gotowania, dodajemy oliwę i w razie potrzeby zagęszczamy kleikiem ryżowym.

9)ZUPKA Z CUKINII
Ugotowałam na masełku 5 marchewek,1 ziemniaczka i pod koniec gotowania
dodałam kilka plasterków cukinii.Na koniec kasze jaglana i na małym ogniu
gotowałam Az napęcznieje.W innym garneczku gotowałam pierś z indyka
(kawałeczek) razem z natka selera i pietruszki oraz porem.Następnie zmieliłam
warzywka i włożyłam do słoiczków czesc zupki a do pozostałej części dodałam
miesko i zmiksowałam i tym sposobem mialam 2 rodzaje zupek za jednym
razem,miesna i bezmiesna
Cukinia jest polecana od 5 miesiaca,bardzo zdrowa i smaczna,nadaje słodkawego
smaku.

DANIA OD 6 M-CA(BUTLA) LUB OD 8 M-CA(PIERŚ)
Wprowadzamy dodatek mięsa bez wywaru(indyk, królik, kurczak, jagnięcina, ewentualnie cielęcina)

1.ZUPKA Z MIĘSEM BEZ WYWARU
-100 gram kurczaka lub indyka
-1 marchewka
- 1 gałązka selera naciowego
- 2 gałązki natki pietruszki
-2 szklanki wody
Ugotować osobno mięso, a osobno warzywa(poza natką). Zmiksować razem z natką pietruszki i wodą z gotowania warzyw.

2.ZUPKA Z KURCZAKIEM
-marchew
- ziemniak
-mięso z piersi kurczaka
- seler
-pietruszka
- oliwa
Ugotować osobno mięso, a osobno warzywa. Zmiksować z dodatkiem wody z gotowania warzyw. Podgrzać i dodać odrobinę oliwy. Wymieszać.

3.ZUPKA Z KRÓLIKIEM
- marchew
- ziemniak
- por
- mięso z królika(ok. 100 gram)
- kleik ryżowy
- olej sojowy
- pietruszka
Ugotować osobno mięso i warzywa. Zmiksować wraz z wywarem z jarzyn, podgrzać i dodać olej, wymieszać z kleikiem aż do otrzymania pożądanej konsystencji.

4.INDYK W JARZYNACH
-marchew
-ziemniak
-mięso z piersi indyka(100 gram)
- groszek zielony
-olej sojowy
- por
- kleik ryżowy lub kukurydziany
Ugotować osobno warzywa, a osobno mięso. Zmiksować z dodatkiem wywaru jarzynowego, podgrzać, dodać olej, wymieszać, dodać kleik i ponownie wymieszać.

5.KURCZAK Z JABŁKAMI
- marchew (350 gram)
-mięso z kurczaka(100gram)
- świeża kukurydza ugotowana do miękkości lub mrożona i ugotowana (200gram)
- masło 1 łyżeczka
-kleik ryżowy zależnie od konsystencji(ok.2,5 łyżki)
-sok jabłkowy przecierowy lub zrobiony własnoręcznie z kwaskowych jabłek(do smaku- próbować!)
Ugotować osobno marchew, osobno kurczaka. Zmiksować razem z kukurydzą. Podgrzać i dodać masło. Wymieszać tak by się rozpuściło. Dodać sok jabłkowy do smaku.
Dodać kleik według potrzeby. Jeśli za gęste można dodać nieco wody.

6.JAGNIĘCINA Z KASZĄ
-marchew(300 gram)
-ziemniak (1 niewielki)
- mięso jagnięce(ok.150gram)
- por (kawałeczek białej części)
- groszek zielony świeży lub mrożony (2 łyżki)
- pietruszka(1/4 z ilości marchwi)
- kasza jaglana( 2 łyżki)
- olej sojowy (1 łyżeczka)
- kleik kukurydziany( 2łyżeczki)
- sok jabłkowy do smaku
Ugotować osobno marchew, osobno ziemniak w łupinie(wyszorowany), osobno por z pietruszką i zielonym groszkiem(groszek dodać pod koniec gotowania gdy pietruszka będzie już miękka), a osobno mięso. Ugotować kaszę jaglaną Zmiksować warzywa z mięsem i kaszą. Podgrzać, dodać olej i doprawić sokiem jabłkowym do smaku.
Jeśli za gęste dodać wody.

7.INDYK KALAREPKĄ
- marchew 250 gram
- mięso z piersi indyka 100gram
-kalarepka 200 gram
- olej sojowy lub oliwa z oliwek
- kleik ryżowy
Ugotować osobno marchew, kalarepkę, osobno mięso. Zmiksować razem, podgrzać i dodać tłuszcz. Zagęścić kleikiem ryżowym lub kukurydzianym.

DANIA OD 7 M-CA ŻYCIA
DO DIETY DZIECKA MOŻNA WPROWADZIĆ WYWAR Z MIĘSA, ½ ŻÓŁTKA CO DRUGI DZIEŃ MOŻNA ZAMIENNIE Z MIĘSEM LUB DODAĆ DO ZUPKI, A TAKŻE GRUSZKI I MORELE

Pod koniec 7 m-ca nie miksujemy już wszystkiego na jednolitą papkę, ale rozgniatamy widelcem, lub drobniutko siekamy tak by pobudzić naukę żucia i gryzienia(nawet jeśli dziecko nie ma jeszcze zębów). W przypadku gdy maluch ma problemy i krztusi się, ponawiamy próbę za kilka dni.

1.ROSOŁEK Z KURCZAKA Z RYŻEM
- marchew 1 duża
- kawałeczek kurczaka ok.100 gr
- ugotowany ryż 1 łyżka
- olej sojowy1 łyżeczka
-por, seler, pietruszka po niewielkim kawałeczku
- natka pietruszki do smaku
Ugotować jarzynki wraz z mięsem(poza natką pietruszki), zmiksować całość wraz z wodą z gotowania i ryżem(pod koniec 7 m-ca nie miksujemy ryżu by uczyć dziecko gryzienia), dodajemy olej i drobniutko posiekaną natkę pietruszki.

2.ROSOŁEK Z INDYKA Z KASZKĄ KUKURYDZIANĄ
- marchew 1 duża
- kawałeczek indyka ok. 100 gr
- kaszka kukurydziana 1 łyżka
- róża brokuła
- cebula ¼ małej
- pietruszka kawałeczek
- olej sojowy
- natka pietruszki do smaku
Ugotować mięso( w połowie gotowania dodać jarzyny, czyli marchew, pietruszkę, cebulkę, a na końcu brokuła). Jeśli kaszka kukurydziana nie jest ekspresowa to wsypać 1 łyżkę do wody z gotowania(jarzyny i mięso odcedzić) i ugotować kaszkę do miękkości. Zmiksować mięso z warzywami dodając wodę, olej, a na końcu kaszkę, doprawić posiekaną natką pietruszki.

3. ROSOŁEK Z CIELĘCINĄ I RYŻEM
- marchew 1 duża
- kawałek cielęciny(od szynki) ok. 90 gram
- ugotowany ryż 1 łyżka
- brokuł róża
- cebula ¼
- seler kawałeczek
- pietruszka 1 cała niewielka
- olej 1 łyżeczka
- natka pietruszki do smaku
Ugotować jarzyny wraz z mięsem, najpierw mięso, gdy zmięknie dodawać kolejno marchew marchew z pietruszką, selerem, następnie cebulę, a na końcu brokuł. Zmiksować razem z wodą z gotowania. Dodać ryż, olej i posiekaną natkę pietruszki.

4. ZUPA POMIDOROWA Z RYŻEM(pomidory mogą uczulać)
- marchew 1 szt.
- kurczak ok. 100 gr
- ryż 1 łyżka ugotowanego
- por kawałeczek
- pietruszka ½
- olej 1 łyżeczka
- natka pietruszki do smaku
- koncentrat pomidorowy 1 łyżeczka
Ugotować rosołek z kurczaka, marchewki, pietruszki, pora. Do gorącego dodać koncentrat pomidorowy i zagotować. Zmiksować razem, dodać ryż, olej i posiekaną natkę pietruszki.

5. POTRAWKA Z INDYKIEM
- marchew 1 szt.
- ziemniak 1 niewielki
- filet z indyka ok. 100 gram
- brukselka 3- 4 sztuki
- kaszka kukurydziana 1 łyżka
- olej 1 łyżeczka
Ugotować rosołek z indyka, marchwi oraz brukselki, dodać ugotowanego w łupince i obranego ziemniaka. Zmiksować razem. Można też wyjąć mięsko i drobniutko posiekać. Ugotować kaszkę kukurydzianą lub dodać do gorącej zupki (jeśli ekspresowa), dodać olej i wymieszać.

6. POTRAWA Z INDYKIEM I POMIDORAMI
- pomidor sparzony, obrany, bez pestek
- filet z indyka ok. 100 gram
- marchew 1 duża
- por, seler po kawałeczku
- pietruszka ½
- olej sojowy
- kleik ryżowy
Ugotować indyka do miękkości, dodać marchew, por, seler, pietruszkę(pod koniec gotowania), a na końcu pomidora. Zmiksować razem, dodać olej i kleik ryżowy.

7. DESER JABŁKOWO-GRUSZKOWY
- 1 duże jabłko
- 1 gruszka
- sok gruszkowy do smaku
- kleik ryżowy lub kukurydziany
Owoce umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne. Pokroić w kawałki i poddusić ok. 5 minut z dodatkiem niewielkiej ilości wody. Zmiksować wraz z kleikiem ryżowym i sokiem gruszkowym.
Z biegiem czasu wystarczy rozgnieść owoce widelcem by przyzwyczajać dziecko do żucia.


Znalazła kiedys w necie może komuś się przyda:-)
Pozdrawiam również Mama Lutowa
 
My jesteśmy na etapie warzywek gotowanych dwuskładnikowych i ze względu na alergię nie dodaję jeszcze selera i pietruszki, marchewka też nas uczula.

Najczęściej jemy dynię lub szpinak.

Ziemniaka gotuje osobno. Dynię kroję w kostęczkę wrzucam do wrzącej wody, nie za wiele i gotuje kilka minut, dodaję ziemniaka i łyżkę oliwy (można oczywiście masełko też). Miksuję to razem.
Analogicznie można zrobić z cukinią czy brokułem.
 
PRZEPIS NA TORCIKA
biszkopt;
8 jaj
1 szkl. cukru (niepełna)
1 szkl.mąki
2 łyżki kakao
ciasto kokosowe;
5 białek
20 dag kokosu
1 szkl. cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Masa;
5 żoltek
cukier waniliowy
1 budyn smiet.
2 szkl.mleka
1/2 szkl.cukru
1 kostka masła
4 łyżki cappucino waniliowe
masa; wszystko ugotować cały czas mieszajac, masło rozmiksować dodając mase budyniową na końcu dodac cappucino
biszkopta przeciąc na pół do środka ciasto kokosowe
Smacznego
 
Ostatnia edycja:
Nie wiem jak Wasze dzieci, ale moje da się pokroić za drożdżówkę ;) Wklejam Wam przepis na super szybką i łatwą. Dziś wypróbowałam i wyszła dobra, a robienie zajęło mi w sumie jakieś 15 minut + czas pieczenia.

Wieczorem do miski ustawionej w ciepłym miejscu włożyć kolejno:
- 1 szkl ciepłego mleka (nie gorącego) - ja takie prosto z lodówki podgrzałam przez kilkanaście sekund w mikrofalówce
- 1/2 szkl oleju
- 1 szkl cukru
- 3 całe jajka
- 6 dkg rozkruszonych drożdży- szczyptę soli
Nie mieszając pozostawić do rana przykryte ściereczką.
Rano wsypać 1 cukier waniliowy i 1/2 kg mąki i wyrobić wszystko mikserem (z racji tego, że dzieć był uwieszony mi na nodze, moje wyrabianie ograniczyło się do zmiksowania na tyle, żeby wszystkie składniki się dokładnie połączyły)
Można wsypać rodzynki. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (ja wzięłam małą - taką kwadratową tortownicę 25x25 i było akurat)i wstawić do zimnego piekarnika. Ustawić temperaturę 170-180 stopni, piec około godzinę (u mnie w piekarniku z termoobiegiem wystarczyło 35 minut).

Ja na wierzch ciasta wrzuciłam jeszcze pokrojone jabłka (1,5 dużej szt. mi na to wyszło - takie grubsze plasterki) i posypałam kruszonką (1/3 kostki masła ugniotłam na kruszonkę z 2/3 szkl mąki i 2/3 szkl drobnego cukru - sporo jej wyszło)

Smacznego :)
 
reklama
Zupa warzywna
na mięsku lub nie jak kto może

Miesko nózka albo udko wedlug uznania kurczak indyk królik
2 marchewki pokrojone w talarki ( najlepiej swieże nie mrożone)
pietruszka i seler pokrojona w paski z dwie duze łyżki
por posiekany 1 duża łyżka
3 lub 4 różyczki brokuła
kostka lub 2 szpinaku (ja uzywam taki mrożony w kostkach wielkosci kopiastej łyżki)
1 duży ziemniak
dużo koperku
sól do smaku jesli ktos uzywa

Miesko wrzucam na goraca wode chwile gotuje, dorzucam marchewke, por, seler, pietruszke. Ziemniak gotuje osobno. Jak miesko dojdzie dorzucam brokuł szpinak i ziemniak ugotowany oraz koperek, chwile gotuje do miekości warzyw.
Zamiast szpinaku mozna dorzucic fasolke szparagowa, groszek, brukselke, wczesniej tak robilam ale okazalo sie ze zuza ma uczulenie poki co na warzywa straczkowe, wiec robimy szpinak.

Do tego zestawu zamierzam jeszcze dodac buraka oraz zółtko ugotowane na twardo.
Zupka jest gesta wystarczy troche rozdziubac widelcem zawartosc w miesce, miesko obrac i rowniez dorzucic.
 
Ostatnia edycja:
reklama
Do góry