Karola, na I fazie - uderzeniowej byłam 10 dni, zeszło mi wtedy 6,7 kg. Jeśli chodzi o drugą fazę, to zdecydowałam się na 5/5, dziś skończyłam część proteiny + warzywa, od jutra zaczynam same proteiny.
Co do nabiału - to można jeść jajka w każdej postaci, kefiry, jogurty, mleko wszystko 0-0,5%, a do sosów można dodać w II fazie nawet 1,5 %.
Ale na samym nabiale to się nie ujedzie, należy jeść ryby (ja piekę w folii w piekarniku) i chude mięsa przygotowywane bez tłuszczu. No i cukru nie wolno, maki i alkoholu. W II fazie dochodzą warzywa, ale też nie wszystkie. Ważne jest, żeby pić co najmniej 1.5 litra dziennie i 2 łyżki otrąb dziennie zjadać.
Sama byłam zaskoczona ile potraw można kombinować z zakresu dozwolonych w tej diecie. Poszukaj sobie przepisy wg diety Dukana, naprawdę nie trzeba jeść monotonnie. Dziś sobie np upiekłam bezy Dukana - zamiast cukru - sypki słodzik. Na jutro na śniadanie mam sałatkę z surimi i jajek przepiórczych w sosie zrobionym z protomajonezu, jogurtu i ketchupu z dodatkiem szczypiorku. A do sałatki chleb Dukana, który sama upiekłam (bez mąki z otrębami owsiamymi i pszennymi).