witam. jestem nowa na tym forum. ja również mam synka z opadnientą powieczką od urodzenia. ma teraz pięć lat jest po zabiegu skracania mięśnia dźwigacza powieki górnej, na chwile maiał ładnie podniesioną powieke,ale niestety z czasem opadła z powrotem. teraz czekamy na operacje, w której górną powieke mocuje się na paskach powięzi. Marcinek też od urodzenia był konsultowany u różnych specjalistów,ale każdy mówił inaczej. do Polanicy Zdroju trafiliśmy przypadkiem,gdy w Witkowicach podupadał szpital. czekaliśmy na pierwszy zabieg około 18 miesięcy,teraz czekamy na drugi.z tym że kolejny zabieg już jest szybcjej,bo do około pół roku od wizyty kontrolnej. gdybym mogła polecić wam okuliste,który dokładnie przebada wasze dzieciaczki,to polecam doktor Jochan z Zabrza,przyjmuje prywatnie,ale warto poświęcić te pieniądze,bo ważniejsze jest zdrowie naszych pociech. w Polanicy Zdroju są znakomici specjaliści chirurdzy plastycy.polecam,ja jestem bardzo zadowolona. a jeżeli chodzi o wiek dziecka,to mi mówiono,że dziecko powinno mieć ukończone 4 lata,ale jest to uzależnione od stopnia opadnięcia powieki.ale im wcześniej człowiek skonsultuje się z chirurgiem,tym wcześniej zostanie wpisany na liste oczekujących.nam nie chciano zrobić prywatnie zabiegu,ponieważ o jest dziecko.pozdrawiam wszystkich i życzę zdrowia dzieciom