reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Opieka nad bobasem - o kolkach, pieluchach, ubiorach, cycuchach i innych :-)

Ubierz go tak, jak byś sama się ubierała na leniwy dzień w domu. Leniwy, czyli zalegasz na kanapie i się nie ruszasz za bardzo.
Skarpetki zakładamy na pajacyka. W końcu nogi najbardziej zawsze marzną, tak samo jak ręce. Welurowy kaftanik możesz dać na wierzch. Bawełniany wygodniej pod śpiochy. Po kąpieli czapeczka obowiązkowo. Reszta czasu, to zależy jak bardzo chłodno jest w domu. Nie martwcie się na zapas. Same wyczujecie jak najlepiej takiego malucha ubrać. I będziecie wszystko wiedziały jak już się taki człowieczek urodzi :tak:
a musza byc skarpetki jak jest w śpiochach i w rozku albo zamiast skarpet takie materiałowe-welurowe kapcioszki?-nie lubie skarpet mam wrażenie ze nawet te delikatne na śpiochach będą ją uciskału:-(

reklama
ja zakładałam małej miekkie buciki, lub takie materiałowe ocieplone kapcie. Skarpetki bardzo często obciskały za mocno az zstawiały brzydkie odgniecenia

Ja też zakładałam jedną warstwę więcej niż sobie. Dla mnie zazwyczaj tą dodatkową warstwą był kocyk... Czyli tak jak dziewczyny pisały body+pajac i kocyk, na spacerze podobnie, body+pajac+kombinezon i kocyk. Jak było chłodniej to wiadomo, ze to ubranko też było cieplejsze.
Połozna też mówiła mi, że ważne jest żeby dziecko miało ciepłe stópki, czyli skarpetki też są wskazane...
No i niby to czy dziecko jest przegrzane świadczy o tym spocony kark, jak kark jes zimny to dziecku jest zimno, a jak jest ciepły to jest ok, a jak jest spocony to ma za ciepło.

W takim razie ja wyjdę z pytaniem kompletnego laika. Nie wyśmiejcie mnie, ale do tej pory miałam niewielki kontakt z niemowlętami, a w kompletowaniu wyprawki można się pogubić. Pajacyk, kaftanik, body?? Które ma krótkie, a które długie rękawki i nogaweczki? Czy dla maluszka kupować też jakieś mięciutkie spodenki? Kupiłam ostatnio rękawiczki, o których czytałam, że są niezbędne dla noworodka w szpitalu, żeby nie drapał buzi. Od partnera usłyszałam, że pierwszy raz coś takiego słyszy. Pomóżcie mi się nie pogubić do końca

W takim razie ja wyjdę z pytaniem kompletnego laika. Nie wyśmiejcie mnie, ale do tej pory miałam niewielki kontakt z niemowlętami, a w kompletowaniu wyprawki można się pogubić. Pajacyk, kaftanik, body?? Które ma krótkie, a które długie rękawki i nogaweczki? Czy dla maluszka kupować też jakieś mięciutkie spodenki? Kupiłam ostatnio rękawiczki, o których czytałam, że są niezbędne dla noworodka w szpitalu, żeby nie drapał buzi. Od partnera usłyszałam, że pierwszy raz coś takiego słyszy. Pomóżcie mi się nie pogubić do końca

http://www.barline.eu/data/gfx/pictures/large/7/6/7567_1.jpg -to jest body(występuje też w wersji długi rękaw i sa jak wida białe ale jest ogromny wybór kolorowych-to bielizna więc powinny byc z naturalnych tkanin)

http://www.be.com.pl/beshopping/images/ewazdjecia/2006.WL.W.2.KAFTANIK.jpg -to kaftanik(sa tez kaftaniki z krutkim rękawem i te ite to bielizna ale sa tez kaftaniki-bluzeczki takie jak np.na tej fotce http://e-zygzak.pl/sklep/images/ewa/43.0013zielony.jpg -po prawej kaftanik-bywa ze ma kołnieżyk po lewej to oczywiście śpioszki)

Pajacyk-http://www.szipszop.pl/index.php?action=karta_towaru&stock_id=5092

czapeczki rękawisie i skarpetki to wiadomo
a co do tekawiczek to nie wszedzie są wymagane częśc mam zakłada poprostu skarpetki albo oriennuje sie dopiero jak maleństwo się podrapie!
co do noworodków -i to pazdziernikowych to bym się głeboko zastanowiła nad spodenkami by stopy mu nie marzły..
ale mięciutkie spodenki myśle że można ale doswiadczenia nie mam
Pozdrawiam!

Przyznam wam ze niby temat taki oczywisty ale nie dla wszystkich. Bardzo sie ciesze ze powstal taki watek bo ja tez do tej pory nie maialam kontaktu z dziecmi jezeli chodzi o ubieranie ich.:zawstydzona/y: U mnie w rodzinie to nikt nie ma dzieciaczka jestem sama.....

a musza byc skarpetki jak jest w śpiochach i w rozku albo zamiast skarpet takie materiałowe-welurowe kapcioszki?-nie lubie skarpet mam wrażenie ze nawet te delikatne na śpiochach będą ją uciskału:-(
Skarpetek nie trzeba zawsze zakladac, tylko wtedy kiedy w domu jest chlodniej.

no własnie tego się boję.
a co myslicie o skarpetkach pod spiochy
Mysle ze nie bardzo bo wtedy skarpetki beda zjezdzac. Lepiej zalozyc troszke wieksze na spioszki:tak:

reklama
Przyznam wam ze niby temat taki oczywisty ale nie dla wszystkich. Bardzo sie ciesze ze powstal taki watek bo ja tez do tej pory nie maialam kontaktu z dziecmi jezeli chodzi o ubieranie ich.:zawstydzona/y: U mnie w rodzinie to nikt nie ma dzieciaczka jestem sama.....

To tak jak ja, co prawda przyszła teściowa zaoferowała się, że będzie codziennie przyjeżdżać mi pomagać po porodzie, ale jednak chciałabym jak najwięcej wiedzieć przed tym czasem.

Do góry