reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Opieka nad bobasem - o kolkach, pieluchach, ubiorach, cycuchach i innych :-)

Z racji, że nasze pierwsze bąbelki są już na świecie pozwalam sobie założyć nowy wątek - wątek skupiający informacje i porady na tematy ściśle związane z opieką nad noworodkiem - pielęgnacją, karmieniem itd. Pozwoli to odciążyć wątek główny - bo myślę, że pytań dotyczących rady na kolki, sapkę czy wysypkę pojawi się na pewno dość sporo :-)

reklama
a ja myślalam też o wątku żeby któraś (nie ja )założyła o porodzie aby każda opowiedziała o swoim porodzie która juz urodzi

a ja myślalam też o wątku żeby któraś (nie ja )założyła o porodzie aby każda opowiedziała o swoim porodzie która juz urodzi

Taki wątek też się pojawi chyba... Może Luzika albo Gamleo utworzy co?? albo może Petinka bedzie jeszcze pierwsza. ?? i uważam by na tym wątku opisywać porody, ale ich nie komentować... tzn każdy przeczyta, przyjmie do wiadomości, bo jak każda z nas zacznie coś pisać od siebie do każdej Mamusi to bedzie znów "milion postów".

Arlena fajny pomysł też bym była za tym.:tak: Np opowieści z porodówek;-)

Abeja ten wątek na pewno nam się też przyda.:-)

Zdjęcia dzidziusiów będziemy wstawiać na chwalę się ? :sorry:

Dla Asharea :-)

Przechowywanie i podawanie odciągniętego pokarmu
(za Malwina Okrzesik, Janusz Okrzesik "Piersią Spoko)

1. Pokarm najlepiej przechowywać w małych plastikowych pojemniczkach przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Są też specjalne torebki na pokarm, w ostateczności można użyć szklanych słoiczków, ale szkło niszczy część żywych komórek.

2. Warto miec przygotowane porcje ok 100-150 ml mleka na jeden posiłek i mniejsze porcje ok 50-60 ml do ewentualnego uzupełnienia. Na każdej porcji należy napisać datę odciągnięcia i zużywać począwszy od mleka najstarszego.

3. Zasady przechowywania mleka (stosowane dla dzieci zdrowych, nie urodzonych przedwcześnie):
- temperatura pokojowa - do 12 godzin
- torba-lodówka - do 24 godzin
- lodówka 4 stopnie - 2-5 dni
- zamrażalnik wewnątrz lodówki (-10 stopni) - 2 tygodnie
- zamrażalko lodówka (-14 stopni) - 3 miesiące
- zamrażalka (-18 stopni) - 6-12 miesięcy

Zasady przechowywania mleka (dla wczesniaków)

- temperatura pokojowa - do 1 godziny
- lodówka - do 48 godzin
- zamrażalka wewnątrz lodówki - 1 tydzień
- zamrażalka (-18 st.) - 3-6 miesięcy

4. Pokarm wyjęty z lodówki wystarczy podgrzać do 37 stopni
5. Pokarm zamrożony najlepiej rozmrozić w temperaturze pokojowej lub w ciepłej (nie gorącej bo niszczy przeciwciała) wodzie i podgrzać
6. Nie używać do rozmrażania i podgrzewania kuchenki mikrofalowej, bo zmienia ona strukturę białek
7. Nie mieszać pokarmu świeżego z rozmrożonym
8. Pokarm rozmrożony nie nadaje się do ponownego zamrożenia i może być przechowywany do 48 h w lodówce
9. Pokarm rozmrozony może się rozwarstwić, gdyz warstwa tłuszczu oddziela się - wystarczy go wymieszać!

Info dodatkowe dla pięknych młodych mam :-)
Nie ma żadnych naukowych dowodów na to, by opalanie, solarium, farbowanie włosów lub trwała miały jakikolwiek negatywny wpływ na dziecko karmione piersią i laktację. Wieloletnie obserwacje prowadzone przez ojców dowodzą natomiast ponad wszelką wątpliwość, że mają dobroczynny wpływ na mamę :-)

Dla Asharea :-)

3. Zasady przechowywania mleka (stosowane dla dzieci zdrowych, nie urodzonych przedwcześnie):
- temperatura pokojowa - do 12 godzin

Zatem, jesli dobrze rozumiem mleka ktore zostanie odciagniete na czas nie dluzszy niz 12 godzin, nie trzeba wogole wkladac do lodowki? Tylko poprostu ot co, odciagniete zostawic w butelce dla malucha?

Dzieki Abeja :-p

reklama
Do góry